KOFFIEPRAAT: COLLEGA’S MELVIN EN LIZANNE IN GESPREK OVER VERSCHILLEN OP DE WERKVLOER

KOFFIEPRAAT: COLLEGA’S MELVIN EN LIZANNE IN GESPREK OVER VERSCHILLEN OP DE WERKVLOER

In de reeks Koffiepraat gaan Bijlers met elkaar in gesprek over ontwikkelingen in de maatschappij én in het vakgebied. Gebaseerd op de gesprekken die spontaan ontstaan bij het koffiezetapparaat en je soms flink aan het denken kunnen zetten. In de eerste editie hadden we het over juicekanalen als onderdeel van de nieuwe mediacultuur en in de tweede blog hebben we geschreven over maatschappelijke impact. Bijlers Melvin en Lizanne gaan in gesprek over de verschillen op de werkvloer. Hoe verschillen zij van elkaar? En wat kunnen beide collega’s van elkaar leren?  

Hoe zou je de manier van werken van de ander omschrijven?

Lizanne (23) vertelt: “Voor mij is Melvin de man van structuur en creativiteit. Hij heeft altijd overzicht van wat er moet gebeuren en hoe hij dit het beste uit kan voeren. Ook kan hij heel scherp uit de hoek komen met een kritische noot of een creatief concept. Kortom: heel fijn om mee samen te werken, omdat je altijd weet wat de laatste status is.”

Melvin (45) legt uit: “Lizanne is een doener en heel zelfstandig. Ze schroomt niet om klanten echt te adviseren. Ze laat zich niet snel gek maken en heeft aan een half woord genoeg. Je kunt haar werk toevertrouwen en ervan uitgaan dat het goedkomt. Het is ontzettend fijn zo’n collega in het team te hebben.”

Hoe verschillen jullie van elkaar?

Lizanne: “Ik denk dat wij vooral verschillen in de structuur. Het lijkt alsof Melvin altijd een strakke to do-lijst in zijn hoofd heeft, altijd ruimte incalculeert voor eventuele spoedgevallen en heel duidelijk weet wanneer hij iets moet doen of aan moet leveren. Ik ben wat dat betreft denk ik net iets chaotischer. Op dit moment werk ik er hard aan om een vaste structuur te krijgen en dat bevalt heel erg goed. Maar ik weet ook dat ik nog veel te leren heb. Ik vind het altijd zo knap om te zien dat Melvin zo ogenschijnlijk rustig bezig is met zijn werk en nooit onder de indruk is als er even iets niet lekker loopt.”

Melvin kijkt niet alleen naar de verschillen, maar ook naar de gelijkenissen: “Ik denk dat er naast verschillen ook wel een paar overeenkomsten zijn. Lizanne en ik kunnen allebei rustig en geconcentreerd werken. We laten ons niet op de kast jagen. Wat ik heel knap vind aan Lizanne is dat het lijkt alsof ze hier al heel lang werkt. Ze komt heel zelfverzekerd over. Ik vind dat stoer om te zien. Ik weet niet of ik al zover was op haar leeftijd. Ik denk dat ik wat meer de kat uit de boom keek. ”

Koffiepraat Melvin en Lizanne

Wat kunnen jullie van elkaar leren en hoe vullen jullie elkaar aan in jullie werk?

Lizanne geeft aan nog veel van Melvin te kunnen leren: “Melvin heeft een bak aan ervaring, terwijl ik net een aantal jaar bezig ben binnen het vakgebied. Hij heeft strategisch heel veel kennis, is heel erg goed in het onderhouden en bouwen van klantrelaties en hij is georganiseerd. Ik leer steeds meer over het uitdenken van strategieën en ik ben veel bezig met social media, influencers en online marketing. Ik denk dat we elkaar wat betreft expertise goed aanvullen. 

Ook is het heel fijn dat Melvin een collega is waar je altijd alles aan kan vragen of bij wie je terecht kan als je iets inhoudelijks over het vak wil weten. We werken nu alweer even samen en ik weet altijd wat ik aan Melvin heb.

Melvin hecht vooral veel waarde aan de onderlinge discussies en gesprekken: “Wanneer je iets wilt weten op het gebied van online marketing, social media of influencers, ben je bij Lizanne aan het juiste adres. Ze is een specialist op dat terrein. Ik kan soms sceptisch zijn, bijvoorbeeld of de samenwerking met een bepaalde influencer wel bijdraagt aan klantdoelen. Bewust, omdat we er dan een discussie over hebben. Vaak weet Lizanne me te overtuigen. Die interne challenge is goed. Dat maakt ons advies aan de klant uiteindelijk scherper.”

Melvin werkt al lang voor Bijl PR, Lizanne bijna een jaar. Hoe was jij Melvin als adviseur toen je Lizanne’s leeftijd had? En wat voor adviseur wil jij in de toekomst zijn Lizanne?

Melvin: “Bij Bijl PR begon ik aan mijn derde baan. Ik had zeker werkervaring, maar in adviesvaardigheden was ik nog behoorlijk groen. Waar veel van de collega’s uit de nieuwe lichting een communicatieopleiding hebben, had ik dat niet. Ik heb het vak onderweg geleerd. Waar de jonge lichting nog veel plezier aan gaat beleven is de ervaring in klantcontacten. Het portfolio van Bijl PR is zo breed, je treft veel verschillende culturen en mensen bij opdrachtgevers. Die mensenkennis is goud waard. Daar heb je een leven plezier van.”

Lizanne heeft een duidelijke beeld voor de toekomst: “Ik hoop over een aantal jaar veel verder te zijn in mijn ontwikkeling als adviseur. Een strategie bepalen en vervolgens in een aanpak verwerken, als projectmanager werken aan mooie klussen voor bijzondere klanten en nog veel creatiever en mondiger worden, dat zijn mijn doelen. Ik zou het heel erg leuk vinden om mijn expertise in online en social media nog verder uit te breiden, eigenlijk om dienst te doen als (online) strateeg die creatieve concepten bedenkt en er altijd is voor haar klanten. Tenslotte hoop ik vooral nog even veel passie te hebben voor het vak en nieuwsgierig te blijven naar de ontwikkelingen die zich dan afspelen.”

Do something great koffiepraat Melvin en Lizanne

En dan om dit gesprek af te sluiten met een laatste vraag. Hoe hebben jullie Bijl PR zien veranderen en hoe denk je dat Bijl PR in de toekomst verandert?  

Melvin vertelt: “Wat Bijl PR kenmerkt is jarenlange ervaring in pr en communicatie. Met een team adviseurs op wie klanten kunnen rekenen. Die stevige basis is de afgelopen jaren uitgebreid met een variatie aan experts met wie we nauwer zijn gaan samenwerken om zo onze krachten te bundelen. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met een reclamebureau, een partner voor audiovisuele producties tot aan een tekstschrijver die ons vanuit Buenos Aires voorziet van wervelende teksten. En dan vergeet ik er nog een aantal. Daarnaast heeft Bijl PR altijd al een sterk internationaal netwerk gehad. Dat leidt tot op de dag van vandaag tot mooie opdrachten van buitenlandse bedrijven en organisaties. Ik verwacht dat die trend zich doorzet in toekomst, zeker nu de banden met bureaus uit de Global Communications Alliance recent weer zijn aangehaald. Dus, wat de vraag ook is. We komen er wel uit. Het werk van Bijl PR kent geen grenzen.”

Lizanne: “Ik denk we in de toekomst steeds meer gaan doen met nieuwe technieken, denk bijvoorbeeld aan het adviseren over het gebruik van Metaverse en Augmented/Virtual Reality. Daarnaast denk ik dat we ook nog veel meer gaan doen met data-analyse en statistieken om onze adviezen verder te kunnen onderbouwen. Ook lijkt het mij leuk om de kennis over online marketing en de ontwikkelingen van social media verder te zien ontwikkelen binnen het team. Ons vakgebied verandert continu en wij veranderen mee. Dat is het enige dat niet verandert in de toekomst!”