EEN CARRIÈREBOOST VOOR 11.000 NEDERLANDERS

Een carrièreboost voor 11.000 Nederlanders

Klant Randstad Groep Nederland

Nominaties Sabre Award 2021, European Excellence Award 2021

De wereld van werk was al flink in beweging, maar de coronacrisis versnelde dat proces enorm. In de nieuwe werkelijkheid kwam een deel van de economie stil te liggen, verloren veel mensen hun baan en zijn we ons leven anders in gaan richten. Op die nieuwe situatie speelt Randstad Nederland in door in korte tijd 11.000 mensen op te leiden en om te scholen. Bijl PR wordt gevraagd zichtbaarheid te creëren voor het programma Randstad Boost in earned media.

Randstad Boost is het opleidings- en ontwikkelprogramma van Randstad Nederland. Het brengt vraag en aanbod bij elkaar door de competenties van mensen te ontwikkelen met training, testen, opleiding en coaching. Het helpt mensen op basis van opleiding en ontwikkeling de overstap te maken naar een branche die staat te springen om mensen. Via het programma kunnen deelnemers snel weer aan de slag en krijgen ze een nieuw loopbaanperspectief. Het nieuwe opleidings- en ontwikkelingsprogramma ligt vlak voordat het coronavirus in 2020 toeslaat klaar om te worden uitgerold. De uitbraak van het coronacrisis maakt het programma nóg urgenter en relevanter.

STRATEGIE EN AANPAK

De campagne voor het programma komt voor veel mensen op het juiste moment. Het programma is bedoeld om mensen en organisaties door ontwikkeling van vaardigheden te helpen om sterker te staan in werk. Vandaag én morgen. Omdat door de coronacrisis veel sectoren stil zijn komen te liggen en mensen hierdoor hun baan verloren, won het programma nog eens fors aan relevantie en urgentie.

Doelstellingen van onze aanpak gingen verder dan alleen aandacht voor het programma:

  • aandacht en zichtbaarheid creëren voor Randstad Boost;
  • de positie van Randstad Nederland versterken als opinieleider in de arbeidsmarkt;
  • aanmeldingen aanjagen voor de opleidingen en trainingen van Randstad Boost;
  • (potentiële) opdrachtgevers overtuigen dat Randstad dé partner is voor werk, en de arbeidsmarkt als geen ander begrijpt en voor elke situatie gepaste oplossingen biedt.

Bijl PR adviseert de campagneboodschap en -strategie aan te passen aan de nieuwe situatie. Waar de economie vóór corona bloeide en de werkloosheid laag was, legde de pandemie delen van de economie volledig stil. De toon en inhoud van de campagne moeten hierop aansluiten.

De nieuwe campagne is zichtbaar op TV, radio, social en online. Onze pr-strategie sluit hierop aan met een gefaseerde aanpak, met een nationale lancering, een regionale aanpak en een inhoudelijke verdiepingsslag.

We zijn erg trots op deze case omdat het laat zien hoe Randstad Nederland mensen en organisaties helpt om zich te ontwikkelen en te groeien. Het blijven ontwikkelen en aanpassen van vaardigheden aan een steeds veranderende arbeidsmarkt is altijd belangrijk. Maar door covid-19 moest deze omslag nóg sneller worden gemaakt. Dat is gelukt met onze data-gedreven aanpak. Het is geweldig dat dit tot veel positieve publiciteit heeft geleid, maar het belangrijkste is dat we tijdens covid-19 11.000 mensen hebben kunnen opleiden, waarmee ze nieuw perspectief in hun loopbaan hebben ontwikkeld. Dat is waar we het voor doen!

Corien Niezing
Hoofd Communicatie & PR Randstad Groep Nederland

VAN PERSOONLIJKE VERHALEN TOT ARBEIDSMARKTDATA

We kiezen voor een data-gedreven aanpak en maken gebruik van de enorme bulk aan arbeidsmarktdata die Randstad Nederland beschikbaar heeft. Voor de kick-off laten we zien waar werk te vinden is en welke vaardigheden hiervoor nodig zijn. Op dat moment zijn er 45.000 vacatures en een grote vraag naar magazijn- en verkoopmedewerkers en personeel in de zorg, IT en het onderwijs.

Aan deze gegevens koppelen we de omscholingsmogelijkheden van Randstad Boost, zodat kandidaten voor vacatures snel weer aan de slag kunnen. Tegelijkertijd doen we een oproep namens algemeen directeur Dominique Hermans van Randstad Nederland om te investeren in opleidingen om schaarste nu en later op te kunnen vangen. Aanvullend op de data delen we verhalen met media van mensen die via het ontwikkelprogramma succesvol van baan waren veranderd.

Regionaal en lokaal inzoomen en B2B

In de daaropopvolgende fase herhalen we onze aanpak, maar zoomen we vooral in op de regionale arbeidsmarkt in de provincies. We zetten de regiodirecteuren van Randstad in om de regionale situatie te duiden. En ook nu delen we weer verhalen van mensen die opnieuw werk vonden via een opleiding van Randstad Boost. We laten bedrijven en organisaties zien wat Randstad Boost voor hun organisatie kan betekenen. Hiervoor ontwikkelen we een format voor klantverhalen op papier en in video als basis voor verder content voor Randstad Boost.

RESULTAAT

Bereik

8 miljoen

Publicaties in landelijke, regionale en vakmedia

70

Aantal mensen startten opleiding

11.000

Trainingsessies

12.000

In een bijzondere tijd als corona kwam de arbeidsmarkt nog meer op z’n kop te staan. Mensen vooruit helpen met opleidingen was al belangrijk, maar werd nog urgenter. Ik vind het mooi om te zien hoe Randstad Nederland met dit programma mensen echt in hun kracht zet, adviseert en ze helpt met het vinden van werk waar ze blij van worden. En wij schijnen daar dan graag een extra lampje op met zichtbaarheid in verschillende media.

Marjoleine van Klaveren
Marjoleine van Klaveren
Adviseur/Partner