KOFFIEPRAAT: ADVISEURS CARINA EN RIENEKE IN GESPREK OVER MAATSCHAPPELIJKE IMPACT
In de reeks Koffiepraat gaan Bijlers met elkaar in gesprek over ontwikkelingen in de maatschappij én in het vakgebied. Gebaseerd op de gesprekken die spontaan ontstaan bij het koffiezetapparaat en je soms flink aan het denken kunnen zetten. In de eerste editie hadden we het over juicekanalen als onderdeel van de nieuwe mediacultuur. In deze tweede editie hebben onze adviseurs Carina en Rieneke het over maatschappelijke impact. Hoe denken zij over dit onderwerp? Hetzelfde of juist verschillend? En hoe staat dit in relatie tot hun werk? Carina startte begin 2021 bij Bijl PR als adviseur nadat ze eerder ervaring opdeed in verschillende marketingrollen aan klantzijde. Rieneke voegde zich vier jaar geleden bij de Bijlers als zelfstandig adviseur en heeft een behoorlijke rugzak aan ervaring.
Waren jullie altijd al maatschappelijk betrokken?
Carina vertelt: “Ik vond het altijd wel belangrijk om me in te zetten voor mensen die het minder hebben. Waar dat als kind over ‘bidden voor de arme kindjes’ ging, werd dat later concreter door vrijwilligerswerk te doen voor verschillende doelgroepen. Denk aan dansmiddagen met ouderen of fietsles aan vrouwen met een migratieachtergrond.”
Ook bij Rieneke is maatschappelijke betrokkenheid er met de paplepel ingegoten: “Ik kom uit een erg sociaal gezin met ouders die zich altijd voor anderen inzetten. Tijdens mijn afstudeerstage voor Cordaid ging ik veel op (pers)reis naar rampgebieden en sloppenwijken. Hier zag en hoorde ik hoe het is om alles kwijt te raken, je onveilig te voelen en geen kansen te krijgen. Heftige reizen, maar die zorgden er wel voor dat ik zoveel als ik kan anderen probeer te helpen. Op een manier die impact heeft en met respect voor die ander. Ons perspectief hier in Nederland is niet altijd het juiste. We moeten niet onze manier van doen willen kopiëren, maar juist helpen op een manier die gewenst en duurzaam is.”
Hoe dragen jullie nu je steentje bij?
Rieneke: “Naast mijn werk zette ik me een tijd lang in voor een prachtige stichting in Kenia (KidsCare) en tegenwoordig ben ik alweer een paar jaar betrokken bij een stichting dichterbij huis; Stichting JAN. Zij leren kinderen in Schiebroek-Zuid, een van de armste wijken in Rotterdam, te vertrouwen op hun eigen kracht. Iedereen verdient kansen, ongeacht waar je opgroeit. Ik probeer altijd vanuit mijn vakkennis te helpen. Hier ben ik goed in en heb ik ervaring mee. Zo kan ik de meeste impact maken. Je moet immers doen waar je goed in bent en daarmee anderen helpen.”
Carina houdt het dichter bij zichzelf en kijkt bijvoorbeeld naar haar impact op het milieu: “Het milieu is een onderwerp waarover ik me nog niet eens zo heel lang ‘druk maak’. Ik hou erg van reizen. Dat voelde af en toe extreem dubbel: dan zat ik me in een vliegtuig op te winden over hoe slecht mensen voor de wereld zorgen. Toen is het voornemen ontstaan om daarin écht te minderen en na te denken: hoe kan ík beter voor de wereld zorgen?”

Maatschappelijk betrokken zijn is inmiddels een no-brainer binnen een organisatie. Hoe denken jullie dat die ontwikkeling tot stand is gekomen?
Carina: “De ongelijkheid is groot en we moeten samen zorgen dat die kleiner wordt en niet steeds groter. Volgens mij druppelt dat besef steeds verder door: ‘wij moeten ook onze verantwoordelijkheid nemen’. Daarnaast zijn we kritischer op elkaar en hebben we steeds meer behoefte aan transparantie en eerlijkheid. Onze ‘bullshitdetector’ is door schade en schande steeds beter getraind!”
Rieneke vult aan: “Commerciële organisaties en goede doelen komen steeds dichterbij elkaar. Puur alleen commerciële drijfveren zijn niet meer genoeg voor organisaties en goede doelen worden commerciëler. In een steeds meer individualistischere wereld zijn we toch op zoek naar relaties met elkaar en met organisaties. Naar diegene die bij je past, dezelfde waarden heeft en dezelfde kijk op de wereld. Daar wil je bij horen en je mee associëren. Het is daarom voor organisaties van belang die emotionele en maatschappelijke kant te laten zien.”
Het grote publiek is vaak kritisch. Hoe pas je als merk maatschappelijke impact toe op een authentieke manier volgens jullie?
Carina: “Het belangrijkste is dat je het écht meent. Wil je echt het goede doen en verschil maken of doe je het voor een mooie buitenkant? Is het dat laatste, doe het dan niet. Men prikt hier, vroeg of laat, doorheen. Daar zijn we ook heel stellig in richting onze klanten. Als je echt goede intenties hebt, kun je gewoon transparant zijn. Dan ben je dus al authentiek. Wees eerlijk, ook in zaken die je nog beter zou willen doen. ‘We zijn er nog niet, maar…’ En authentiek zijn is ook: doe iets wat bij je past. Ga niet mee in een stroom omdat de rest het ook doet. Je hoeft je helemaal niet in elke discussie te mengen of zichtbaar te zijn.”
Rieneke vult aan: “En ook door dicht bij je eigen waarden te blijven en deze waarden onder de aandacht te brengen. Niet angstig zijn dat dit te soft is of niet commercieel genoeg. Mensen krijgen een relatie met elkaar als waarden overeenkomen. Dat is voor bedrijven en hun klanten niet anders. Het is dan wel belangrijk dat de medewerkers diezelfde waarden onderstrepen en dat deze op alle onderdelen van het bedrijf te zien en merkbaar zijn. Pas dan ben je als bedrijf authentiek.”

En dan om dit gesprek af te sluiten met een laatste vraag. Hoe zien jullie maatschappelijke impact de komende jaren ontwikkelen en hoe moeten wij hier als bureau mee omgaan?
Rieneke vertelt: “Maatschappelijke waarden worden voor doelgroepen steeds belangrijker in hun relatie met een organisatie. Als organisatie is het dus van belang om deze van binnenuit te onderzoeken en benoemen. Zo kun je ze vertalen naar positionering en gedrag. Als communicatieadviseurs helpen we hier graag bij. Wij kennen de wensen van de doelgroep en weten hoe het authentieke verhaal daar het best op aansluit. Wel is het dan belangrijk dat we open blijven staan voor allerlei verschillende waarden en open minded zijn.”
Carina: “Ik geloof dat het alleen maar belangrijker wordt voor organisaties om kleur te bekennen en verantwoordelijkheid te nemen. Als bureau vind ik het belangrijk dat we zelf ook doen wat we adviseren. Dus dat ook wij onze intenties zuiver houden: waarom doen we dit? Practice what you preach!”