Benut de kracht van lokale media in 2023
Nieuw jaar betekent: goede voornemens, nieuwe ideeën en nieuwe plannen. Dit geldt ook voor ons, en onze klanten. Onze mediawatcher Wesley van den Berg spreekt zijn verwachtingen uit over het medialandschap in 2023.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mijn verwachting is dat lokale media enorm veel populariteit gaat winnen. Kijk alleen al naar de populariteit van huis-aan-huisbladen. Die zijn ongekend populair blijkt uit het onderzoek van Het Commissariaat voor de Media naar interesse, gebruik en waardering van lokale informatiebronnen. Van lokale bronnen worden huis-aan-huisbladen, regionale dagbladen en regionale publieke omroepen het meest gebruikt. Een ander opvallend resultaat is ook dat de betrouwbaarheid van deze bronnen hoog wordt ingeschat door de lezers; evenals hun volledigheid en onafhankelijkheid. Reden te meer om in te zoomen op de kracht van lokale media.
Kracht van lokale media
Uit onze eigen ervaring en recente cases voor onder andere Pleegzorg Nederland, HYGENIQ, de Hartstichting en T-Mobile weten we dat een slimme pr-strategie, met inzet op lokale en regionale media, een doelgroep daadwerkelijk kan activeren. Onderdeel daarvan is dat lokale media verhalen delen over mensen of gebeurtenissen bij iemand in de buurt. Zo voelt een verhaal minder als een ‘ver-van-je-bed-show’ dan soms het geval is bij landelijke media. Dit gaat dus over relevantie. Hoe relevant is nieuws voor iemand. Hoe dichter bij de eigen belevingswereld, hoe relevanter het is.
Een andere succesvolle case is de Nationale Klimaatweek van de Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. We stuurden – in de tweede editie van de Nationale Klimaatweek – gedurende de campagne (in vijf maanden tijd) maar liefst 889 op maat gemaakte lokale persberichten uit. Het leverden 2.535 artikelen op (incl. radio en televisie). Maar nog belangrijker was dat alle aandacht in lokale en regionale media zorgden voor een toestroom van aanmeldingen door heel het land, namelijk 245 Klimaatburgemeesters en 167 Klimaatsupporters. Het zet mensen dus daadwerkelijk in beweging! We merken dat redacties van lokale en regionale media ook graag input voor hun dagelijkse nieuws ontvangen. Redacties zijn vaak kleiner en moeten op een andere manier omgaan met hun capaciteit dan landelijke redacties. Input wordt dan vaak gewaardeerd.
Tijdrovende klus en maatwerk
Een kleine keerzijde van het succes: het schrijven van lokale persberichten doe je niet zomaar even. Het is een investering in tijd en het vergt maatwerk (zie voorbeeld Nationale Klimaatweek). Het is nodig bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld op basis van doelgroep, welk nieuws je wel en niet met hen deelt. Denk bijvoorbeeld na over of je genoeg weet van wat er in een bepaalde gemeente speelt en maak zo de afweging om ergens wel of niet op in te gaan. Last but not least: zorg dat je altijd beschikt over een actueel bestand met namen en ‘rugnummers’.
Lokale media… Ook in 2023 massaal ingezet!
In 2023 blijven wij zeker geloven in de kracht van lokale media. We verwachten dat het steeds relevanter wordt voor organisaties en bedrijven om hun verhalen lokaal te delen. Zowel voor grote als voor kleine bedrijven en voor lokale, regionale of landelijke ondernemingen. We geloven dat iedereen op een authentieke manier zijn verhaal kan vertellen op een hyper-relevante manier door het te betrekken op de directe omgeving van de ontvanger. Áls het verhaal maar echt is, je raakt en iets met je doet. Dat is en blijft waar het om gaat.