NATIONALE KLIMAATWEEK 2022: IMPACTVOL, GROOTS, RELEVANT EN SCHUREND

NATIONALE KLIMAATWEEK 2022: IMPACTVOL, GROOTS, RELEVANT EN SCHUREND

De afgelopen maanden hebben we weer hard gewerkt aan de tweede editie van de Nationale Klimaatweek, een project in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een week die in het teken stond van kleine en grote initiatieven voor een beter klimaat. Uitgangspunt van de campagne: van overheid tot bedrijfsleven en van burgers tot scholieren, iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland. We werkten wederom samen met creatief partner Campagne om dit project tot een succes te maken.

Relevantie sterker dan ooit

Waar vorig jaar de nadruk voornamelijk lag op het inspireren en motiveren van mensen, scherpten we na de inzichten van vorig jaar onze strategie aan. Onze focus lag nu vooral op de urgentie van het onderwerp benadrukken en laten zien dat minder CO2 uitstoten en energie besparen noodzakelijk is om onze klimaatdoelstellingen te behalen. Maar niet alleen in verband met klimaatdoelstellingen, ook stijgende energieprijzen dwingen ons tot het besparen van energie. Onderwerpen die tijdens deze editie van NKW actueler waren dan ooit.  

Lokaal en dichtbij

We zetten onze lokale aanpak voort om zoveel mogelijk Nederlanders te bereiken: mensen, organisaties en overheden. Met als doel: gedragsverandering. Onze aanpak was als volgt:

  • Vanaf de zomer zochten we naar Klimaatburgemeesters in alle Nederlandse gemeentes. Koplopers met een groen hart of interesse in het klimaat, mensen die het verschil maken en anderen inspireren.
  • We stuurden alle lokale en regionale media een op maat gemaakt persbericht om onze zoektocht onder de aandacht te brengen. Na de zomer deden we nog twee keer zo’n zelfde offensief in gemeentes waar nog geen Klimaatburgemeester was gevonden. In totaal verstuurden we over de gehele periode 889 persberichten!
  • Creatief partner Campagne was verantwoordelijk voor het creëren van foto en videoformats die gedeeld werden op de kanalen van de Nationale Klimaatweek. Deze content bestond onder andere uit verhalen van Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters waarin zij lieten zien wat zij doen voor een beter klimaat. Daarnaast werden er duurzame tips gedeeld en evenementen waaraan je kan deelnemen tijdens de NKW.

De aftrap

31 oktober was dan eindelijk de langverwachte start! Op de eerste dag van de Nationale Klimaatweek deelden we de verhalen van de Klimaatburgemeesters met weer een op maat gemaakt persbericht per gemeente. Per gemeente benoemden we wie de Klimaatburgemeester is van die gemeente en wat hun motivatie is om mee te doen aan de Nationale Klimaatweek. In lokale en regionale media, in print, op de radio en zelfs op TV, werden Klimaatburgemeesters door het hele land geïnterviewd. Ook landelijk was de Nationale Klimaatweek niet te missen in de media. Minister voor Energie en Klimaat Rob Jetten schoof bij meerdere programma’s aan zoals Goedemorgen Nederland, Khalid en Sophie en het Jeugdjournaal om de boodschap van de Nationale Klimaatweek kracht bij te zetten.

Ook op ons kantoor lieten wij ons van onze groenste kant zien, we organiseerden een interne NKW-challenge. Collega’s vormden teams waarbij zij een week lang een bepaalde duurzame challenge moesten uitvoeren, zoals een week CO2 vrij reizen of plantaardig eten. Aan het eind van de week presenteerden we onze inzichten over wat wij in die week geleerd hebben. De dag bestond uit meer dan alleen persberichten. Hij begon spectaculair met een virtuele kick-off samen met de Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters. Minister Jetten gaf het startsein voor de Klimaatweek en tijdens de kick-off ging hij in gesprek met verschillende Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters over hun motivatie om bij te dragen aan een beter klimaat. Hierna vertrok de Klimaatbus naar Den Haag. Onderweg vonden er verschillende gesprekken plaats tussen diverse Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters met de minister over de thema’s jongeren en het klimaat en consuminderen. De dag werd afgesloten in Den Haag waar Staatssecretaris Vivianne Heijnen met een select gezelschap Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters in gesprek ging over duurzame mobiliteit en duurzaam wonen en bouwen.

Resultaat

We kijken terug op een geslaagde week die onze verwachtingen heeft overtroffen. De impact en aandacht laten zien dat de week veel teweegbrengt. Zowel voor- als tegenstanders vonden iets van de week. Er werden zelfs Kamervragen gesteld door de politiek!

We bouwden een waardevolle community op. Klimaatburgemeesters die elkaar vinden als gelijkgestemden en die samen optrekken om als bondgenoten verandering te bewerkstelligen. En die ons scherp houden in onze aanpak. Een community waar het Ministerie ook in de toekomst veel aan zal hebben. Het aantal Klimaatsupporters verdubbelde dit jaar zelfs! Organisaties en bedrijven uit allerlei sectoren sloten zich aan bij de NKW. Van Chocolatemakers tot aan Marktplaats, Proveg, Gemeente Amsterdam, Lidl en meer.

We stuurden in totaal 889 op maat gemaakte lokale persberichten uit. De resultaten laten zien dat onze lokale aanpak werkt en daar zijn we trots op!

Helen Taylor, projectmanager: ‘’Het onderwerp klimaat leeft in Nederland, dat is dit jaar tijdens de Nationale Klimaatweek wel duidelijk geworden. Samen met alle aangesloten Klimaatburgemeesters en Klimaatsupporters hebben we Nederland laten zien wat zij kunnen doen om minder CO2 uit te stoten via content, fysieke gesprekken maar ook dankzij onze lokale aanpak. Deze community aan mensen en organisaties laat ook zien wat we al weten: we zijn er nog niet, maar dankzij hun waardevolle bijdrage zetten we wel stappen in de goede richting en dagen we anderen uit zich ook aan te sluiten bij de beweging naar een betere wereld.‘’