Week van de Pleegzorg: aandacht voor belang nieuwe pleegouders blijft nodig! 

Week van de Pleegzorg: aandacht voor belang nieuwe pleegouders blijft nodig! 

Voor het vierde jaar op rij voeren we samen met strategisch en creatief partner DEARDAN&Friends campagne voor Pleegzorg Nederland. De Week van de Pleegzorg is jaarlijks het moment dat zij aandacht vragen voor pleegzorg. Enerzijds omdat het hard nodig om ervoor te zorgen dat er voldoende nieuwe pleegouders zich aanmelden. Maar ook om te vertellen hoe mooi pleegzorg is, hoe fijn het is dat er mensen zijn die hun hart en huis openstellen voor kinderen die dat nodig hebben. Waar ze fijn kunnen opgroeien, de warmte van een hecht gezin meemaken en veilig kunnen opgroeien. Bijl PR is gevraagd door DEARDAN&Friends en Pleegzorg Nederland om te zorgen voor de earned media aandacht. 

Dalende trend 

Helaas gaat het niet goed met het aantal beschikbare pleegouders. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar gestaag toe. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. We leven momenteel in een onrustige wereld. Die onrust en onzekerheid in de samenleving nemen almaar toe door verschillende crises, zoals de wooncrisis, de energiecrisis en buitenproportionele inflatie. Dit heeft invloed op de aanmeldingen van nieuwe pleegouders omdat die zich in de regel aanmelden vanuit een stabiele persoonlijke situatie.  

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen om het afnemende aantal nieuwe pleegouders en noemt een aantal oorzaken. “De huidige maatschappelijke onrust is van de laatste tijd. Maar het beroep dat op mensen wordt gedaan om zorg zoveel mogelijk zelf op te pakken, is al langer van invloed. Die participatiesamenleving in combinatie met de noodzaak voor ouders om beide te werken om voldoende inkomen te verdienen lijkt simpelweg te veel, alsof de mensen met voldoende ruimte, tijd en rust een beetje op beginnen te raken” aldus John Goessens namens Pleegzorg Nederland. Hoewel de belangstelling in pleegouderschap gelijk is gebleven, signaleert de organisatie dat een steeds kleinere groep uiteindelijk pleegouder wordt nadat er informatie is aangevraagd. John Goessens: “Bij navraag bij belangstellenden die wél naar de informatiebijeenkomst kwamen, maar toch niet voor pleegouderschap kozen wordt als belangrijkste reden aangegeven dat ze het ‘op dit moment’ te druk hebben. Ook bleken ze op basis van de voorlichting pleegouderschap moeilijker te vinden dan gedacht.” 

Een lichtpuntje is wel dat het aantal kinderen waarvoor pleegzorg nodig is, na een jarenlange stijging en een periode van stabilisatie, weliswaar ook iets lijkt te krimpen. 

Kinderen de dupe 

Het zijn de kinderen die opvang nodig hebben die de dupe zijn van het langdurige tekort aan pleegouders. Omdat minder pleegouders beschikbaar zijn, is het voor de jeugdzorg steeds lastiger om een juiste match te maken tussen kind en pleegouder. “Idealiter wordt een match gemaakt, rekening houdende met onder andere cultuur en (migratie)achtergrond. Dit lukt steeds minder goed, omdat we weinig beschikbare pleegouders hebben om uit te kiezen,” aldus John Goessens. Ook worden kinderen nu steeds vaker doorgeplaatst omdat het langer duurt voordat een duurzaam verblijf is gevonden. Opvallend in dit kader is dat de vraag naar deeltijdpleegzorg (meestal in weekenden of vakanties) aan het groeien is, daar waar de vraag naar volledige pleegzorg wat daalt. Deeltijdpleegzorg kan, mits tijdig ingezet, sterk helpen bij het streven om een kind thuis te laten opgroeien. Juist ook voor deze vorm van pleegzorg zijn er te weinig pleegouders. 

Week blijft nodig 

En dus is het nodig dat we campagne voeren en blijven voeren tijdens de Week van de Pleegzorg. Die start vandaag in Arnhem. Met de titel #groenlicht vragen we tijdens de Week van de Pleegzorg (2 tot en met 9 november) extra aandacht voor het belang van meer pleegouders. Gisteravond gaf burgemeester Marcouch het startsein voor de Week van Pleegzorg 2022 met de #groenlicht-actie. Om 20.00 uur lichtte de burgemeester de Eusebiuskerk in Arnhem groen uit om aandacht te vragen voor pleegzorg en op te roepen om groen licht te geven voor de toekomst van een pleegkind. 

Tijdens de aftrap werd ook het eerste exemplaar van het nieuwe boek ‘Bij elkaar blijven’ overhandigd aan onder andere burgemeester Marcouch. Dit boek bevat persoonlijke verhalen over pleegzorg en de blijvende verbinding die hier ontstaat tussen ouders, (pleeg)kinderen en pleegouders. 

Fotocredits: Rutger Hollander Fotografie