MIJLPAAL: OVERAL IN NEDERLAND KAN BINNEN 6 MINUTEN WORDEN GESTART MET REANIMEREN

MIJLPAAL: OVERAL IN NEDERLAND KAN BINNEN 6 MINUTEN WORDEN GESTART MET REANIMEREN

Maandag 6 december vierden de Hartstichting en HartslagNu een belangrijke mijlpaal: we hebben in Nederland, als eerste land ter wereld, een fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van AED’s en burgerhulpverleners die kunnen worden opgeroepen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Daarmee is de kans maximaal dat er bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren en een AED wordt aangesloten. Hiermee redden we levens. Bijl PR adviseert de Hartstichting al jarenlang en draagt bij aan de aandacht voor de 6-minutenzone.

Jarenlange inzet en campagnes

Door de jaren heen zijn er verschillende campagnes gevoerd om burgerhulpverleners te werven en het aantal AED’s uit te breiden. Zowel om te zorgen dat er meer AED’s beschikbaar zijn, ze te registreren in het oproepsysteem en voldoende gebouwen, beheerders te werven. Bijl PR heeft de afgelopen jaren meerdere campagnes gedraaid. Zo werkten we bijvoorbeeld aan de campagne ‘Hartslag van het legioen’, samen met Opel, Philips en Triple Double. Maar ook samen met de Hartstichting hebben we het onderwerp 6-minutenzone en reanimatie voortdurend onder de aandacht gebracht.

Dat we nu in Nederland een dergelijk netwerk hebben is bijzonder. Het gaat om een systeem dat wordt georganiseerd door een professionele organisatie, HartslagNu. Maar het draait volledig op de betrokkenheid van vrijwilligers die hun AED ter beschikking willen stellen én vrijwilligers die mensen in hun buurt willen reanimeren. Bijna 250.000 Nederlanders zetten zich als burgerhulpverlener vrijwillig in voor andere Nederlanders. Zij zijn bereid paraat te staan en bij een oproep van het oproepsysteem direct in actie te komen om te reanimeren, binnen zes minuten, zodat de overlevingskans vergroot wordt. 

Urgent en dichtbij

Rode draad in de strategie is continu de urgentie van het netwerk te benadrukken. De aanrijdtijden van ambulances zijn gemiddeld langer dan de cruciale eerste 6 minuten na een hartstilstand. Vrijwilligers kunnen sneller ter plaatse zijn om te starten met reanimeren voordat een ambulance er is. Dit redt levens. En dat gaat over mensen, buurten, buren etc. Door het dichtbij te brengen begrijpen mensen het belang van het netwerk in hun eigen omgeving. En door inzichtelijk te maken waar meer burgerhulpverleners en AED’s nodig waren én zijn en dit via landelijke, lokale en regionale media te delen, werd het netwerk uitgebreid en geoptimaliseerd. Deze strategie en aanpak droegen bij aan de realisatie van de 6-minuten zone.

Hooggeëerd bezoek

Maandag 6 december was een mooie dag om alle burgerhulpverleners, AED vrijwillgers, samenwerkingspartners te bedanken via een speciaal online evenement. Een viering die ivm corona helaas online moest plaatsvinden, maar wel werd geëerd door Koninklijk bezoek. Z.M. de Koning, jarenlang beschermheer van de Hartstichting, bedankte ook alle vrijwilligers en verstuurde met een druk op de knop een speciale bedankmail.

Om de viering te omlijsten werd een mooie bedankfilm gemaakt door Triple Double. En ook deze mijlpaal hebben we media uiteraard laten weten. Landelijke media als Het NOS journaal, ochtend en avondbulletins ANP nieuws, RTL Nieuws, Linda, Nu.nl, AD Video, NOS Jeugdjournaal en Volkskrant hebben dit onderwerp aandacht gegeven. Socials zoals NOS Stories evenals vele lokale en regionale media maken melding van onze viering. Hierbij maakten we gebruik van de vooraf verzamelde ervaringsverhalen en cijfers door de jaren heen en per provincie.