Partners abroad: in gesprek met Duits bureau navos Public Dialogue Consultants

Partners abroad: in gesprek met Duits bureau navos Public Dialogue Consultants

Van internationale projecten als Euregiorail tot klanten die in meerdere landen actief zijn zoals Thalys. Het werk van Bijl PR overstijgt vaak de landsgrenzen. Om onze klanten ook buiten Nederland te helpen hun verhaal te vertellen, schakelen we graag de hulp in van onze internationale collega’s van de Global Communications Alliance. Een wereldwijd netwerk van like-minded, onafhankelijke bureaus met gebundeld jaren ervaring in communicatie, pr en public affairs. In de blogreeks ‘Partners abroad’ gaan we met onze partners in gesprek over het vak. Wat kenmerkt communicatie en pr in Duitsland, India of Verenigd Koninkrijk? In de eerste editie reizen we af naar Duitsland. We gaan in gesprek met Markus Hilse, oprichter van navos Public Dialogue Consultants én voorzitter van de Global Communication Alliance

“Het is ontzettend waardevol om kennis uit te wisselen over het vak. We leren van elkaar en de manier van werken.

– Markus Hilse

Navos, gevestigd in Berlijn, Düsseldorf en Hamburg, is gespecialiseerd in corporate communicatie, public relations en public affairs. Ze werken voor bedrijven en organisaties uit de energie- en milieusector, maar hebben ook veel ervaring in de telecommunicatie- en financiële sector. “Zo lang het maar om complexe communicatie uitdagingen gaat, daar houden we van” aldus Markus. Navos en Bijl PR werken al jaren intensief samen. Op dit moment bundelen we onder meer de krachten om Euregiorail te helpen bij de realisatie van de nieuwe directe spoorverbinding tussen Zwolle en Münster. Ook ondersteunen we Tennet bij communicatie over de netwerkaansluitingen van windparken op zee in Nederland en Duitsland, die in 2030 in 40% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte moeten voorzien.

Vandaag gaat het gesprek eens over iets anders dan onze gezamenlijke klanten. We beginnen met een onderwerp waar we ook in 2022 niet omheen kunnen. Inderdaad, de pandemie die wereldwijd impact heeft gehad op de manier van werken. Hoewel navos met klanten door heel Duitsland gewend was aan deels digitaal werken, zette de pandemie ook hun manier van werken behoorlijk op zijn kop. Het werk liep goed door, maar de medewerkers misten de onderlinge dynamiek. Markus: “Op maandagochtend de week beginnen met een kop koffie in de keuken en bijpraten over het weekend, dat was er niet meer bij. Maar al snel kwamen daar andere dingen voor in de plaats. Zoals online standups en onze ‘Lunch and Learn’ workshops, een intern kennisuur waarin een collega of externe expert een crashcourse gaf over een bepaald onderwerp.” In de toekomst wil navos flexibel omgaan met werken op kantoor. Daarom worden de vaste werkplekken omgebouwd tot flexibele ruimtes. “Het heeft weinig nut om op kantoor te werken als je de hele dag in videocalls zit. Onze kantoren worden ontmoetingsplekken voor quality time met collega’s, ideaal voor brainstormsessies of andere interactieve meetings”, aldus Markus.

Fake news, wat kunnen we er tegen doen?

Een ander onderwerp waar we niet omheen kunnen is ‘fake news’. Een grote uitdaging waar communicatieprofessionals wereldwijd mee te maken hebben. Want met alle informatie die er online te vinden is, gaat er ook veel desinformatie rond. Navos ziet een belangrijke rol voor ons als communicatieprofessionals weggelegd in het tegengaan van nepnieuws. “Fake news is een bedreiging voor iedereen. Daarom hebben we als bureau ethische normen vastgesteld waar we ons aan houden. We begeven ons niet in grijs gebied en maken bijvoorbeeld geen fake accounts aan op social media. Dat weten onze klanten ook”, aldus Markus. Navos traint haar personeel én klanten om fake news te herkennen en te bestrijden in hun dagelijkse activiteiten, met behulp van speciale social media tools.

Laten we praten over de toekomst

Een onderwerp dat eigenlijk altijd een rol speelt in de communicatiewereld is trends. Van wat er speelt in de samenleving tot de trends in ons vakgebied, als communicatieprofessionals zijn we daar dagelijks mee bezig. En kijken we ook naar de toekomst: welke trends are here to stay en wat kunnen we verwachten? Navos denkt dat we de komende twee jaar meer te maken gaan hebben met mobiel, bewegende afbeeldingen en een combinatie van deze twee trends. Markus: “Ik denk dat lange lappen tekst tot het verleden behoren. Dat roept de vraag op; welke andere formats bestaan er om informatie te delen? Wij denken aan infographics, foto’s en video’s. Je ziet dat al terug op websites die nu gemaakt worden. Ook op social media groeit de aandacht voor video’s enorm.” Desondanks blijft het volgens Markus nog wel een uitdaging om klanten te overtuigen van de meerwaarde van video’s, omdat het een kostbaarder middel is dan tekst.

Markus Hilse

Bureaucratie als grootste uitdaging

Het is misschien een beetje appels met peren vergelijken, want ieder land heeft zijn eigen normen, waarden en gebruiken. Maar wij zijn benieuwd wat kenmerkend is voor pr en communicatie in Duitsland. Markus heeft aan één woord genoeg: bureaucratie. “Processen gaan vaak langzaam. Zeker in de vele omgevingscommunicatieprojecten die wij voor klanten in de energiesector doen. Elke organisatie wil er iets van vinden, van ngo’s tot de politiek.” Een ander kenmerk is dat het werk heel lokaal is. Markus: “Duitsland is enorm en met klanten verspreid door het hele land, moeten onze consultants veel reizen. Zeker als het gaat om omgevingscommunicatie vindt het werk op locatie plaats. En communiceren we grotendeels offline. Mensen verkiezen een echt gesprek nog altijd boven een online meeting.”

Eigen weg vinden

We sluiten af met de vraag wat het beste advies was dat Markus ooit van een vakgenoot kreeg. Markus: “Ik denk dat ik de meeste ‘goede’ adviezen heb genegeerd en vooral mijn eigen weg heb gevonden. Tegelijkertijd leer ik natuurlijk nog steeds elke dag van de mensen met wie ik werk – inclusief onze vrienden van de Global Communications Alliance.” Wij hadden het niet beter kunnen omschrijven, vielen dank aan Markus Hilse en navos.