HOE NEDERLAND DE SUPERSNELLE RODE TREIN LEERDE KENNEN

HOE NEDERLAND DE SUPERSNELLE RODE TREIN LEERDE KENNEN

Klant Thalys

Wie met Thalys reist ervaart snelheid, comfort en luxe. De bekende rode treinen van Thalys vervoeren reizigers via een efficiënt netwerk tussen Duitsland, Nederland, België en Frankrijk met topsnelheden tot 300 km/u. Een reis van Rotterdam naar Parijs duurt slechts 2 uur en 37 minuten. In 2010 besluit Thalys in zee te gaan met Bijl PR om de zichtbaarheid in Nederland te vergroten en reizen met de rode hogesnelheidstreinen te stimuleren.

STRATEGIE EN AANPAK

We ontwikkelen een pr-strategie die de kennis en expertise van Thalys op het gebied van hogesnelheidstreinverkeer maximaal over het voetlicht brengt bij het Nederlandse publiek. We starten met de basis. Bijl PR fungeert als perskantoor voor Thalys, zo verbeteren we de toegankelijkheid en informatievoorziening van Nederlandse journalisten. Ook definiëren we kernboodschappen die structuur aanbrengen in pr en communicatie. ‘Hoge snelheid’, ‘comfort’ en ‘ontdekken’ vormen de rode draad waar we pr-initiatieven aan ophangen. We trainen de vertegenwoordigers van het bedrijf om de Thalys-boodschappen beter over de bühne te krijgen. In gesprekken met de media, maar bijvoorbeeld ook bij presentaties op beurzen en congressen. Én in gesprekken met klanten.

Verhalen van Thalys-reizigers…

Met verhalen van Thalys-reizigers geven we Thalys letterlijk en figuurlijk een gezicht. Hun zeer uiteenlopende verhalen laten zien dat Thalys culturen en landen met elkaar verbindt. We brengen de bijzondere treinervaring tot leven. Door de verhalen te delen via diverse kanalen zorgen we ervoor dat het reizen met Thalys voortdurend onder de aandacht blijft.

en van Thalys-medewerkers

De menselijke kant van Thalys laten we zien door ook de medewerkers van het bedrijf in de schijnwerpers te zetten, bijvoorbeeld via de introductie van jaarlijkse persgesprekken tussen de Thalys-CEO en Nederlandse journalisten. Maar ook met een reportage over de eerste vrouwelijke machinist ooit bij Thalys. Zo laten we zien dat Thalys meer is dan een rode trein, tonen we diversiteit binnen het bedrijf en creëren we sympathie voor het merk.

Communicatie is altijd open en transparant, met veel aandacht voor het belang van de reizigers. Zo communiceren we bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie proactief over wijzigingen in de dienstregeling, veiligheidsmaatregelen aan boord en de reismogelijkheden bij opheffing van de beperkingen.

De Nederlandse nuchterheid, expertise en daadkracht van Bijl PR wijzen ons al tien jaar de weg. Uiteraard steeds op hoge snelheid en met een brede blik op Europa gericht, zoals dat hoort bij Thalys

Mattias Baertsoen
Communication & Public Relations Manager Thalys

HOOGTEPUNTEN VAN DE AFGELOPEN TIEN JAAR

In de ruim tien jaar dat we samenwerken met Thalys geven we op diverse manieren invulling aan de pr-strategie. We creëren voortdurend nieuws op basis van ontwikkelingen vanuit de organisatie en spelen slim in op de actualiteit. We houden hierbij vast aan een goed doordachte aanpak die zorgt voor frequente zichtbaarheid van Thalys, afgewisseld met periodieke campagnes en evenementen. Een selectie:

  • Jaarlijkse persmeetings met Thalys CEO in Nederland.
  • Media-aandacht rondom de introductie van nieuwe bestemmingen van Thalys; van de opening van de 10e frequentie naar Parijs tot bestemmingen als Lille en Disneyland Parijs. Bij elk evenement zorgen we voor nauwe betrokkenheid van reizigers.
  • Gemiddeld 10 persberichten per jaar over ontwikkelingen in service en dienstverlening van Thalys.
  • Publicatie van halfjaar- en jaarresultaten van Thalys.
  • Tientallen blogger- en influencertrips. Zoals een trip naar Parijs met 38 bloggers aan boord in samenwerking met L’Oreal Paris, waarmee we duizenden mensen bereikten via Instagram en Facebookposts.
  • Een onvergetelijke campagne waarin pasgehuwde stellen in trouwpak op de trein naar Parijs stapten ter ere van de tiende dagelijkse Thalys naar de Franse hoofdstad. Het resultaat: tientallen publicaties in landelijke media.
  • De organisatie en begeleiding van tientallen perstrips en pr-acties; van een interview met international director van de Michelin restaurantgids tot een bezoek aan de start van de Tour de France in Brussel. Ook ontvangen en begeleiden we diverse cameraploegen voor het maken van reportages aan boord.

RESULTAAT

Thalys heeft haar positie in Nederland afgelopen jaren verstevigd. Ook is de zichtbaarheid fors toegenomen. Niet alleen als product, maar ook als autoriteit op het gebied van internationaal treinverkeer. Bij vragen over hogesnelheidstreinverkeer weten de Nederlandse media Thalys te vinden. Het bedrijf spreekt zich regelmatig uit over actuele verkeers- en vervoersthema’s, zoals verduurzaming van treinreizen.

Onze inspanningen leidden in meer dan tien jaar tot honderden publicaties in landelijke, regionale en lifestylemedia (print, online, social media en tv) en diverse interviewverzoeken. Ook steeg het aantal samenwerkingen met pers en influencers de afgelopen jaren enorm. Van grote lifestyle influencers met honderdduizenden volgers en niche reis- en duurzaamheidsbloggers tot redacteuren van populaire tijdschriften. Thalys is te zien in blogs, op Instagram, in video’s op YouTube en komt terug in podcasts. De supersnelle rode trein is on- én offline niet te missen.

Gemiddeld aantal publicaties per jaar

180

Gemiddeld aantal pers- en influencerreizen per jaar

20

Gemiddeld potentieel bereik van samenwerkingen met influencers per jaar

+3,5 miljoen

Thalys is al meer dan tien jaar een trouwe klant en dat maakt ons trots. Al voelt deze klant na zo’n lange periode eerder als een collega op afstand. Van de lancering van de tiende trein naar Parijs tot de opening van een rechtstreekse verbinding naar Disneyland Parijs, we hebben de ontwikkeling en groei van Thalys van dichtbij meegemaakt en aangemoedigd. We kijken uit naar nieuwe hoogtepunten in onze samenwerking.

Melvin Voskuijl
Melvin Voskuijl
Adviseur