VROUWEN DELEN HUN VERHAAL OVER SEKSUELE STRAATINTIMIDATIE

VROUWEN DELEN HUN VERHAAL OVER SEKSUELE STRAATINTIMIDATIE

Sissen, naroepen of zelfs in het nauw drijven of achtervolgen zijn voorbeelden van seksuele straatintimidatie waar helaas 47% van de Rotterdamse vrouwen nog mee te maken heeft. Zo blijkt uit recent onderzoek (2021) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Seksuele straatintimidatie blijft een probleem in de stad. Uit het onderzoek blijkt dat er in de afgelopen jaren wel veel veranderde in de bewustwording rond seksuele straatintimidatie. Vrouwen zijn blij met de aandacht voor dit probleem en voelen zich erkend en gehoord. De campagnes die we eerder ontwikkelden, ‘Pikpraat van Straat’ en ‘Iedereen verdient een veilige straat’, speelden daar een rol in.

Bijl PR en Vuurrood zijn door Gemeente Rotterdam gevraagd een vervolg aan de campagne te geven en dit probleem opnieuw onder de aandacht te brengen. Samen ontwikkelden we de bewustzijnscampagne #stopstraatintimidatie, een reizende fototentoonstelling met indringende verhalen met ervaringen over seksuele straatintimidatie.

Portretten en verhalen

Op drie drukke plekken in Rotterdam hangen portretfoto’s van jonge vrouwen aangevuld met hun verhaal over de ervaringen met seksuele straatintimidatie. De locaties zijn verzameld aan de hand van meldingen in de StopApp en zijn locaties waar seksuele straatintimidatie voorkomt. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met studenten van de Nederlandse Fotovakschool Rotterdam. Zij portretteerden de zeven vrouwen die vrijwillig hun verhaal wilden vertellen.

De zeven jonge vrouwen hebben allemaal een eigen en uniek verhaal. Zo vertelt Charlotte (18) dat het haar boos maakt, maar ze er eigenlijk niks van durft te zeggen. Elise (18) deelt het verhaal dat ze ‘kankerhomo’ naar haar hoofd geslingerd krijgt wanneer ze haar vriendin in het openbaar een kus geeft. En Sara (21) doet liever niet meer in haar eentje boodschappen, alleen als dat echt nodig is.  

Bewustwording

Met de nieuwe campagne wil de gemeente licht schijnen op het probleem en mensen die zich schuldig maken aan seksuele straatintimidatie bewust maken van hun gedrag. Vrouwen en andere slachtoffers moeten zich gehoord voelen. Door de portretfoto’s op plekken te plaatsen waar dagelijks veel mensen passeren, proberen we meer bewustzijn voor dit probleem te creëren. Om de tentoonstelling nog meer bekendheid te geven in de stad, zijn er diverse quotes uit de verhalen in de vorm van stoepkrijt te vinden met een bewegwijzering naar de tentoonstelling.

Bert Wijbenga, Wethouder Handhaving, opende afgelopen week officieel de fototentoonstelling samen met de geportretteerde vrouwen die hun verhaal deden. Diverse media waren hierbij aanwezig en onder andere de NOS en FunX besteedde al aandacht aan de opening. De tentoonstelling staat de komende drie weken op het Kruisplein en is daarna te zien in Hoek van Holland en op het Zuidplein.

Meer dan een tentoonstelling

De aanpak gaat verder dan alleen de tentoonstelling. De verhalen en ervaringen zullen ook in een later stadium te vinden zijn op de online kanalen van de gemeente Rotterdam. De oproep van de gemeente is ook nog steeds om seksuele straatintimidatie te melden in de StopApp. Daarnaast wordt de aanpak van dit probleem niet beperkt tot een publiekscampagne, maar ligt er op dit moment een nieuwe en concrete aanpak tegen seksuele straatintimidatie bij de raadscommissie.