Petje af voor Nationale Buitenspeeldag van Jantje Beton en Nickelodeon

Petje af voor Nationale Buitenspeeldag van Jantje Beton en Nickelodeon

In de rubriek Petje Af deelt Bijl PR complimenten uit aan een vakgenoot. Een spraakmakende campagne, concept of product dat zich onderscheidt door zijn relevantie, originaliteit of resultaat. Dit keer een compliment van Wesley van den Berg, projectmedewerker en mediawatcher bij Bijl PR, aan Jantje Beton en Nickelodeon die met een campagne omtrent landelijke Buitenspeeldag 2022 kinderen stimuleren om buiten te spelen.

Elk jaar passeren allerlei themadagen -maanden ons de revue. Zo kennen we o.a. Dress Red Day, Stoptober en Movember. Maar ook zien we dat steeds meer organisaties, goede doelen en belangenverenigingen themadagen in het leven roepen om aandacht te vragen voor maatschappelijke problemen. Ook Jantje Beton & Nickelodeon hebben een eigen dag geclaimd. Het is vandaag 8 juni: Buitenspeeldag. Een dag met als gezamenlijk doel: bewustwording creëren over het belang van buitenspelen en bewegen voor kinderen. En dat is hoog nodig, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek naar het speelgedrag van kinderen.

(Digitale) speelmaatjes

Kinderen spelen minder buiten dan vroeger. Zeker in de Randstad is het lastig om geschikte plekken te vinden. Uit het Kantar-onderzoek in opdracht van Jantje Beton blijkt dat vier op de tien kinderen niet eens 1 uur per dag buitenspelen. Sterker nog, bijna één op de zes kinderen speelt zelfs nóóit buiten. Wat doen de kinderen dan? Je raadt het vast al. Ze blijven binnen en gamen, kijken YouTube of TikTok filmpjes of brengen uren door achter een scherm. De kinderen die nog wel dagelijks buiten willen spelen, vinden steeds minder speelmaatjes in de buurt. Met name oudere kinderen zijn meer binnen dan buiten te vinden.

Op zwart

Om het belang van buitenspelen te stimuleren roepen Nickelodeon en Jantje Beton kinderen en volwassenen op om van de bank te komen en in de buurt een speelactiviteit te organiseren. Ook speeltuinen, buurten, scholen, clubs, bedrijven en gemeenten worden opgeroepen mee te doen. Kindertelevisiezenders Nickelodeon en Nick jr. vinden het belangrijk dat kinderen buitenspelen en kiezen voor non-verbale communicatie. Het beeld zetten ze vandaag namelijk op zwart en zijn de zenders van 13.00 tot 17.00 uur uit de lucht.

De digitale werkelijkheid

Het gedrag van kinderen kunnen we niet veranderen, maar wel beïnvloeden. De realiteit laat zien dat kinderen graag televisie kijken en/of spelen met gadgets, of het nu een Playstation of een smartphone is. De kinderen van nu groeien op met allerlei digitale middelen. Deze digitale ontwikkelingen zijn niet per se slecht voor kinderen. Het gebruik van tablets of smartphones kan de ontwikkeling van kinderen juist stimuleren, omdat het een interactieve leeromgeving biedt. Ook zijn er apps die het spelen van spelletjes combineren met een educatieve functie, heel handig! Maar op het moment dat we het woord ‘te’ toevoegen, kan beeldschermgebruik bij kinderen een probleem worden. Het mogelijke gevolg? Oogproblemen door véél te lang en onafgebroken naar een scherm te kijken of een hogere kans op obesitas door een gebrek aan beweging.

Het belang van buitenspelen

Ik vind het goed, maar vooral mooi om te zien dat er organisaties zijn, zoals Jantje Beton en Nickelodeon, die met het jaarlijkse Buitenspeeldag het belang en de noodzaak van het buitenspelen laten zien. Petje af! Niet alleen neem ik voor hen mijn petje af, maar óók aan alle andere organisaties en vrijwilligers die tijdens Buitenspeeldag allerlei buitenactiviteiten organiseren en alles uit de kast halen om het buitenspelen voor kinderen zo leuk en zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het weer zit vandaag helaas niet mee, maar dat zal de pret vast niet drukken… Veel buitenspeelplezier!