PETJE AF VOOR HASBRO DIE JONGE KINDEREN MET ONGEMAKKELIJKE EMOTIES LEERT OMGAAN
In de rubriek Petje Af deelt Bijl PR een compliment uit. Aan een vakgenoot of merk die met een inspirerend of toffe campagne de bühne op gaat. En met een onderscheidende strategie hun doelgroep weet aan te spreken. Dit keer een compliment van Larissa Evora, junior adviseur bij Bijl PR, aan Hasbro Games die met hun campagne laat zien dat af en toe ruzie maken voor jonge kinderen goed is en juist heel leerzaam kan zijn. De ‘Driftkoppen campagne’ van Hasbro is bedacht in samenwerking met communicatiebureau Kessels Kramer.
Monopoly, het spel waarvan je wist dat het aan het einde van de avond twee kanten op kon gaan: in de glorie van de overwinning of vette ruzie. Iedereen die ooit Monopoly heeft gespeeld, weet dat de emoties hoog kunnen oplopen tijdens het spel. Onderzoek van spelfabrikant Hasbro laat zelfs zien dat 8 op de 10 mensen ruzie krijgt tijdens het spel. Niet erg, want een ruzie op zijn tijd is goed voor de ontwikkeling van een kind. Dit is dan ook het uitgangspunt van de nieuwe campagne.

Over de campagne
De campagne bestaat uit verschillende fotoportretten van jonge kinderen met een driftig gezicht waarbij de emoties tijdens het spel een hoogtepunt hebben bereikt. De foto wordt ondersteund met begeleidende tekst waarbij de les van het uitbarsten in emotie wordt belicht, bijvoorbeeld dat het je leert omgaan met verlies of teleurstelling. De slogans op de fotoportretten worden ondersteund door pedagoog en psycholoog Dr. Krista Okma om het verhaal rond te maken
Zowel online als via out of home reclame is de fotoreportage te zien. Te vinden op de beroemdste Monopoly-straten van Nederland, van de Leidsestraat en Lange Poten tot de Neude en de Coolsingel.

Belangrijke en treffende campagne
- Spiegel van de prestatiemaatschappij
In een tijd waarin de jongere generatie(s) een enorme prestatiedrang en hoge verwachtingen heeft van zichzelf, maakt deze campagne bespreekbaar dat tegenslagen, verlies en loslaten nu eenmaal bij het leven horen. De fotoportretten zijn oprecht en dat is goed te zien. - Iets negatiefs omdraaien naar iets positiefs
De meeste spellen berusten op gezelligheid en saamhorigheid. Monopoly is van origine een gezelschapsspel, maar weet dat het in de praktijk niet altijd even gezellig uitpakt door de oplopende spanningen. Daar zijn zij zich bewust van. Zij pakken deze kans om dit negatieve frame juist om te draaien naar een positief leermoment en ook hun maatschappelijke rol te pakken, door te laten zien wat Monopoly kan bijdragen in de ontwikkeling van een kind. Ik vind dit een originele en sterke aanpak. - Gave campagne, maar er zit meer in!
Ondanks dat ik het een geniale campagne vind, vind ik ook dat er meer in zit dan nu getoond wordt. Kritisch zijn en complimenten uitdelen kunnen hand in hand gaan.
Ik had het bijvoorbeeld sterk gevonden om te kijken wat voor verschil jonge kinderen of ouders merken om met deze nieuwe insteek het spel te spelen. Door bijvoorbeeld bij alle huidige producties van Monopoly die in de winkel komen te liggen, een begeleidende brief mee te voegen en het concept uit te leggen. Hoe ervaren kinderen het spel op deze manier? Maar ook het aanbieden als lesmateriaal en zo op een speelse, maar verdiepende wijze te zien wat voor effect het heeft en of gedragsverandering plaatsvindt. Het uitgangspunt van deze campagne is om te laten zien dat frustratie, woede en teleurstelling je iets leren. Als je de effecten van je campagne zo kan meten heb je een grotere maatschappelijke impact en pak je twee belangrijke sporen van communicatie: bewustwording en gedragsverandering.
Beeld: Hasbro Games, KesselsKramer & Erik Smits