Een onderdompeling in de wereld van navos
Onze adviseur Helen Taylor toog in november twee weken naar Berlijn, om partnerbureau in Duitsland navos beter te leren kennen. Bijl PR en navos zijn beide aangesloten bij de Global Communications Alliance (GCA), een wereldwijd netwerk van communicatiebureaus die kennis en ervaringen met elkaar delen maar ook, waar mogelijk, samenwerken op klanten. Om kennisdeling te stimuleren heeft de GCA het Leadership Exchange Programme opgezet, waarbij adviseurs over de hele wereld de mogelijkheid krijgen om twee weken lang een kijkje in de keuken te nemen van een ander bureau. In deze blog vertelt Helen over haar ervaringen bij navos.
De keuze was vlot gemaakt, Berlijn it was. Twee weken lang naar public relations en public affairs bureau navos, gespecialiseerd in klussen in de energiesector. Waarom die keuze? Navos combineert expertise op het gebied van public affairs en public relations. En dan doen zij heel succesvol voor klanten. Ik wilde weten hoe je die twee takken van sport het beste bij elkaar kan brengen en hoe dat elkaar optimaal versterkt. Op naar Berlijn dus!
De eerste indruk
Het weekend voor mijn eerste werkdag nam ik de tijd om de stad Berlijn te leren kennen en maakte ik een tijdelijke thuis van mijn AirBnB in de wijk Kreuzberg. Maandagochtend brak aan en ik werd warm onthaald op het kantoor aan de Kurfürstenstraße – een ruime Großraumbüro (kantoortuin) met een aantal privékantoren voor collega’s die in iets meer rust willen werken. Bij navos hebben ze net als bij Bijl PR geen vaste bureaus en kun je per dag een bureau uitkiezen. Wel moet je deze van tevoren reserveren, omdat er in Berlijn meer mensen werken dan dat er bureaus zijn op het kantoor. Ondanks dat navos groter is dan Bijl PR – er werken in totaal 80 mensen, waarvan 50 in Berlijn – voelde het kantoor nog steeds erg gezellig aan en leerde ik snel een aantal gezichten kennen.
Tijdens mijn twee Berlijnse weken werd ik meegenomen in het werk van navos. Tijdens verschillende afspraken met adviseurs en partners kwam ik meer te weten over hun klanten en hoe zij werken. Ik leerde zo ook de mensen van navos persoonlijk kennen. Één van de laatste dagen trok ik met de ICE naar Hamburg om het navos kantoor in Hamburg te zien en daar de collega’s te leren kennen. Hamburg is een van drie kantoren van navos en werkt veel samen met het hoofdkantoor in Berlijn voor klanten en op projecten. Daarnaast hebben zij een aantal logistieke klanten die in Hamburg gevestigd zijn en werken zij vaker voor start-ups. Navos Hamburg is gevestigd in het kantoor van één van de aandeelhouders van navos – het marketingbureau Jung von Mat.

Elk bureau is anders
Één van de belangrijkste verschillen qua organisatie was voor mij hoe het bureau is georganiseerd. Bij Bijl PR werken we allemaal voor verschillende klanten tegelijk in verschillende teams. Bij navos hebben ze de organisatie anders ingericht en werken veel van de adviseurs fulltime op één klant. Dit zorgt voor een grote focus en veel inhoudelijke kennis op één klant en topic maar ook minder dynamiek tussen collega’s. Bovendien vind ik de variatie van onderwerpen en klanten die ik bij Bijl heb juist een van de leukste dingen van mijn werk.
Het waren twee leuke en leerzame weken, waar ik en Bijl PR wat aan hebben, maar waar hopelijk ook meer internationale samenwerkingen uit gaat voortvloeien!
Top 3 learnings na twee weken navos
- De relatie tussen woordvoerders/communicatieadviseurs en journalisten is in Duitsland anders dan in Nederland. Er is meer ruimte voor overleg en het aanpassen van quotes en/of teksten dan in Nederland. Het gevolg is dat woordvoerders anders gesprekken in gaan met journalisten en minder goed voorbereid zijn van tevoren omdat ze weten dat er ruimte is om dingen terug te nemen en aan te laten passen.
- ‘Authentic, long running CSR is never lost in a proper crisis.’ Mijn eerste les op mijn eerste dag bij navos. Een organisatie die vanuit intrinsieke motivatie zich al geruime tijd bezig
- Public affairs en public relations versterken elkaar het beste als zij gezamenlijk de strategie kunnen bepalen en beide inbreng geven op die strategie. Het is essentieel dat zij niet alleen adhoc met elkaar samenwerken, maar continue met elkaar in dialoog blijven, om optimaal kansen te kunnen benutten. Zo voorkom je ook dat de twee vakgebieden elkaar in de weg zitten.
