Veteranen na twee jaar eindelijk samen in erecouloir op de Dam
Na twee jaar wachten was het afgelopen 4 mei eindelijk zo ver: zestig veteranen stonden samen op de Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Herdenking. Met zestig actief dienende militairen vormden zij het erecouloir, waar koning Willem-Alexander en koningin Maxima doorheen liepen om een krans te leggen. De veteranen, die zich vrijwillig hebben opgegeven en zijn geselecteerd door het Nederlands Veteraneninstituut, brachten met hun deelname aan het erecouloir een persoonlijk eerbetoon. Net als in voorgaande jaren had Bijl PR de eer om in samenwerking met het Nederlands Veteraneninstituut met pr bij te dragen aan bewustwording over en kennis en waardering van de Nederlandse veteranen.
De veteranen in het erecouloir hebben stuk voor stuk ons land gediend tijdens oorlogen, conflicten en vredesmissies. Zij hebben ervaren hoe het is om in of dichtbij een oorlogsgebied te leven waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ieder van hen staat in het erecouloir met een eigen verhaal. Verhalen over hun eigen uitzendingen, het koesteren van vrijheid en herdenken. Die verhalen staan centraal in onze aanpak.

De veteranen zijn de ambassadeurs van de boodschappen van het Nederlands Veteraneninstituut. Van man tot vrouw, jong tot oud, landmacht tot luchtmacht en van Middelburg tot Dalfsen, we geven de veteranen in het erecouloir door middel van portretten een gezicht. En laten de diversiteit zien. De mannen en vrouwen die dit jaar in het erecouloir stonden, hebben vanwege het coronavirus twee jaar op hun persoonlijk eerbetoon moeten wachten. Dat nemen we mee in onze boodschap.
Willemijn Pomper, communicatieadviseur Nederlands Veteraneninstituut: ‘’We trekken echt samen op in deze aanpak. Niet wij, maar de veteranen: daar gaat het ons om! Deze mannen en vrouwen beseffen zich soms niet eens hoe bijzonder hun werk is of is geweest. Wij proberen hen het gevoel van waardering en erkenning ook echt te láten voelen. Want zij zijn bijzonder en dat mag Nederland weten. We zijn enorm trots op de aandacht die zij ook dit jaar weer hebben gekregen vanuit alle hoeken van het land.’’
De kracht van lokaal
We maken gebruik van de kracht van lokaal en verspreiden de verhalen van de veteranen via lokale en regionale media. Aanvullend bieden we interviews aan, ook bij landelijke media. Van ’s-Gravenzande en Rotterdam tot Bovensmilde en Zalhem, de interviewverzoeken voor de veteranen stromen vanuit heel Nederland al snel binnen. Naast earned media, delen we de portretten ook via de owned kanalen van het Nederlands Veteraneninstituut. We vullen het online erecouloir, dat we samen met het Nederlands Veteraninstituut tijdens de pandemie hebben ontwikkeld en ingezet, aan met nieuwe verhalen. En delen deze ook in beeld en tekst via social media.

Kippenvel gegarandeerd
Een ander belangrijk onderdeel van onze aanpak voor owned media is de ‘kippenvelvideo’ die we in samenwerking met onze filmmaker Danny Deelen van 356 Media maken. Daarin volgen we veteranen Barry van Hessem en Wilma van der Meijden voor, tijdens en direct na hun deelname aan het erecouloir op 4 mei. Allebei staan zij met hun eigen reden in het erecouloir. We brengen ongefilterd hun verhalen en motivaties in beeld. In de video laten we de impact en persoonlijke betekenis zien van hun deelname en hoe ze stilstaan bij vrijheid. De video delen we via de eigen kanalen van het Nederlands Veteraneninstituut. Kippenvel gegarandeerd.
De video én portretten leidden tot méér dan het gewenste resultaat. Van het interview van Wilma van der Meijden met Linda.nl tot het verhaal van Barry van Hessem op de voorpagina van de Stentor, met meer dan 50 publicaties in lokale, regionale én landelijke media waren de verhalen van ‘onze’ veteranen de afgelopen weken niet te missen. We lieten Nederland, opnieuw, zien wie de veteranen zijn, wat hun beweegt, wat hun verhaal is en benadrukten door hun verhalen het belang van herdenken.
Sophia Weavers, verantwoordelijk voor het account: “Ieder jaar zijn we weer vereerd hier aan bij te kunnen en mogen dragen. Het is zo speciaal om de persoonlijke verhalen van de veteranen aan te mogen horen en deze vervolgens te kunnen delen met de rest van Nederland. De enorme aandacht in media laat zien dat dit onderwerp leeft. Maar, de mooiste kroon op ons werk vind ik de hartverwarmende reacties die we van de veteranen ontvangen. Daar doe je het voor. Want zij verdienen deze aandacht en erkenning zo.”