PRIMEUR: EERSTE KEER OLYMPISCH KWALIFICATIE TOERNOOI CURLING IN NEDERLAND

PRIMEUR: EERSTE KEER OLYMPISCH KWALIFICATIE TOERNOOI CURLING IN NEDERLAND

Hoe bekend ben jij met curling? Zestien stenen per ronde, tien rondes, twee teams en als team zoveel mogelijk stenen zo dicht mogelijk in het hart van het huis krijgen. Een voor veel mensen redelijk onbekende sport maar sinds 1998 onderdeel van de Olympische Winterspelen. Van 4 tot en met 18 december 2021 staat de Elfstedenhal in Leeuwarden volledig in het teken van curling. Het Olympische Kwalificatie Toernooi (OKT) presented by Asito vindt hier plaats. Een primeur, nog nooit eerder vond een mondiaal curlingtoernooi van deze omvang hier plaats. En voor het Nederlands heren* curlingteam de kans zich te plaatsen voor de Olympische Spelen Beijing 2022. Vooraf en tijdens het OKT was Bijl PR, samen met trouwe partner Triple Double, verantwoordelijk voor de pr. Aan ons de taak om de sport in Nederland nog meer onder de aandacht te brengen.

In de Elfstedenhal creëerden we samen met Triple Double een ware press office voor journalisten. We ondersteunden hiermee de World Curling Federation en verbonden journalisten, sponsoren, organisatie en spelers met elkaar door hen met elkaar in contact te brengen. Met als belangrijk doel: de curlingsport in Nederland onder de aandacht brengen. Media kreeg de kans om de spelers het hemd van het lijf te vragen in twee persconferenties die we voorafgaand aan het OKT organiseerden. Tussentijds werden zij op de hoogte gehouden over het reilen en zeilen van het toernooi. Het resultaat: diverse mediaverzoeken, aanvragen voor het bezoeken van het OKT en bovenal mooie publicaties.

Volop aandacht voor de sport

Landelijke media als NRC, Trouw, AD, ND, Nu.nl, NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant  besteden hier aandacht aan. Ook in de uitzendingen van onder andere NOS Sportjournaal, NPO Radio 1, RTL Nieuws en het NOS Jeugdjournaal kreeg de bekendheid van de curlingsport een mooie boost. Media in Friesland lieten het ook niet aan hen voorbij gaan, waaronder Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant. Mede door diverse clinics, het live uitzenden van de wedstrijden van het Nederlands herenteam op Ziggo Sport en de berichten in de media maakte Nederland kennis met de curlingsport.  

Onze adviseur Luka Kors over het project: “Mooi om te zien dat er zoveel journalisten afkomen op deze in Nederland relatief kleine olympische sport. Media-aandacht helpt de sport bekender te maken. Ik ben blij en trots op het resultaat. Dat de curlingsport maar een landelijke sport mag worden!”

Helaas, geen ticket voor Nederland

Het programma loopt bijna op zijn eind. Vandaag, vrijdag 17 december, staan de eerste play-offs voor de kwalificatie van het OKT Curling in Leeuwarden op het programma. Alleen de nummers twee tot en met vier doen mee aan deze fase van het toernooi. Donderdagavond speelde het Nederlands herenteam hun laatste wedstrijd tegen Zuid-Korea en werd met 8-3 winst afgesloten. Door eerdere verloren wedstrijden, eindigden ze hiermee op zevende plaats. Helaas geen plek voor hen in de volgende ronde van kwalificatie voor de Spelen. Maar, Nederland is de sport een beetje meer gaan omarmen. En hopelijk over vier jaar een Nederlands curlingteam dat ons land vertegenwoordigt op de Olympische Winterspelen in 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo.

*Er heeft geen Nederlands vrouwen- of mixed doublesteam aan het OKT deelgenomen.

Fotograaf curling foto’s: WCF / Steve Seixeiro