Petje Af voor SIRE die polarisatie binnen de samenleving aankaart

Petje Af voor SIRE die polarisatie binnen de samenleving aankaart

In de rubriek Petje Af bespreekt Bijl PR een spraakmakende campagne, concept of product dat zich onderscheidt. We nemen ons spreekwoordelijke petje af voor zijn relevantie, originaliteit of resultaat. Dit keer neemt van Lizanne van Berghem, communicatieadviseur, de campagne van SIRE onder de loep die met hun nieuwe campagne de polarisatie binnen de samenleving aankaart en het gesprek aanmoedigt.

Polarisatie, één van de meest besproken begrippen van de afgelopen jaren. Volgens de Dikke Van Dale omschreven als: “de vorming van tegenstellingen, van uitersten, van tegengestelde polen”. Ook wel het ontstaan van verschillende meningen over ‘gevoelige’ onderwerpen, met als gevolg een situatie waarin voor- en tegen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Luisterend oor ver te zoeken

Uit onderzoek van SIRE blijkt dat maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders geen of minder contact hebben met hun vrienden en familie vanwege te grote meningsverschillen. Ook geeft 35% van de Nederlanders aan polarisatie te ervaren binnen hun eigen kring en 23% geeft aan niet te weten wat ze moeten doen als polarisatie dichtbij komt. Langzamerhand drijven we steeds verder uit elkaar. De meningsverschillen worden met de dag groter, de wil om naar elkaar te luisteren wordt steeds minder en de vraag “waarom denk je dat?” wordt niet meer gesteld. Om ons bewust te maken van deze ontwikkeling, heeft SIRE haar nieuwe campagne gelanceerd met als boodschap: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt.

Animaties zorgen voor landelijke aandacht

Centraal in de campagne staat de vraag: ben je nu een discussie aan het winnen of elkaar aan het verliezen? En omdat polarisatie ontstaat door zoveel verschillende onderwerpen (denk aan de pietendiscussie, het stikstofdebat en de keuze om wel of niet te vaccineren), moet het behapbaar worden gemaakt. SIRE en Being There hebben om die reden een animatiecampagne bedacht én een onderzoek uitgevoerd om ons bewust te maken van de gevolgen van polarisatie. Coopr was verantwoordelijk voor de pr en communicatie. Met commercials op de televisie en radio, print en outdoor advertenties en een infographic, hebben zij in korte tijd enorm veel aandacht voor de campagne gerealiseerd. In menig talkshow is de campagne besproken en ook online vliegen de artikelen en meningen in het rond (zo ook die van mij, want één blogje meer of minder kan ook geen kwaad).

Kritische noot

Persoonlijk vind ik het onderwerp van de campagne heel erg goed. Het kan geen kwaad om ons bewust te maken van dit fenomeen en om te proberen het gesprek op gang te krijgen. Daarnaast vind ik het ook super knap hoe SIRE het toch iedere keer weer voor elkaar krijgt om zoveel media-aandacht te krijgen. Ze weten als jaren hoe ze taboes onder de aandacht moeten brengen, zo ook met deze campagne. Wat ik het aller sterkst aan deze campagne vind: de boodschap wordt onderbouwd door het onderzoek. De cijfers zijn ontzettend confronterend en de boodschap zet mij echt aan het denken. Merk ik dit ook in mijn eigen omgeving? En hoe ga ik hier dan mee om? Wat kan ik zelf doen om wat meer een luisterend oor te zijn? Vind ik het een perfect uitgevoerde campagne? Nee, dat niet. Maar ik vind het wel knap dat het SIRE lukt om keer op keer de discussie op gang te helpen.

Zelf had ik het heel krachtig gevonden als SIRE meer manieren had verzonnen om een gesprek aan te gaan. Niet zozeer de 12 tips die ze nu geven over het gesprek aangaan, maar wellicht meer een lespakket voor op school of een handboek voor gesprekken thuis of op de werkvloer. En ook een plan voor op de lange termijn, hoe zorgen we ervoor dat we ons gedrag daadwerkelijk veranderen?

De communicatie uitingen vind ik wel heel gaaf en herkenbaar, maar in mijn optiek zijn de onderwerpen die hierin aan bod komen nog wat voor de hand liggend en ook vind ik de ‘discussies’ niet altijd even heftig. Ik vind het nog wat aan de milde kant. Wat mij betreft hadden er stevigere statements in de uitingen mogen staan, om écht te laten zien hoe we elkaar soms compleet kapot proberen te maken.

Resultaat en toekomst

Kortom: een campagne waar ik vanwege het onderwerp mijn petje voor afneem, maar waar ik me in de uitvoering niet helemaal kan vinden. Ik sta wel voor de volle 100% achter de boodschap om naar elkaar te blijven luisteren. We mogen allemaal een eigen mening hebben (hoe saai zou het zijn als dat niet zo is?), maar laten we onze mening niet proberen op te dringen aan een ander. Let’s agree to disagree. Zolang we maar naar elkaar blijven luisteren, want iedereen heeft de behoefte om gehoord te worden.