PETJE AF VOOR IKEA MET CAMPAGNE TEGEN BLACK FRIDAY
In de rubriek ‘Petje af’ deelt Bijl PR een compliment uit aan vakgenoten voor hun werk. Omdat het ons inspireert, we zouden willen dat we het zelf hadden bedacht of omdat het gewoon steengoed is. We geven twee redenen waarom we vinden dat deze vakgenoten een compliment verdienen. Deze week: een compliment van Sophia Weavers, adviseur bij Bijl PR, aan IKEA die campagne voert tegen ‘Black Friday’. De meubelgigant vraagt klanten hun gebruikte spullen terug te brengen naar de winkel. Tijdens ‘Bring Back Friday’ krijgen ze er een tegoedbon met dubbele waarde voor terug.
We kunnen het niet ontkennen, van een korting of goede deal zijn we op z’n tijd allemaal niet vies. Zo gaan we massaal los deze week tijdens Cyber Week en Black Friday. Dé periode waarin talloze winkeliers hun producten met fikse kortingen in de spotlight zetten. Ik werd getriggerd door IKEA. Niet door de Billy boekenkast of Zweedse balletjes. Maar omdat zij weigeren deel te nemen aan het inmiddels ook in Nederland welbekende fenomeen dat Black Friday heet. IKEA vraagt zich af: past het überhaupt nog bij de tijdgeest van nu om op één aangewezen dag massaal naar een winkel te gaan om koopjes te scoren?

De campagne: Bring Back Friday
De meubelgigant roept met ‘Bring Back Friday’ klanten op hun oude meubel(s) een tweede leven te geven in ruil voor een waardebon. Tijdens de campagne (24 november t/m 3 december) krijg je twee keer de waarde van het ingeleverde meubel tegoed. Sinds kort kunnen klanten bij de Meubel Inruilservice oude IKEA-meubels terugbrengen. De aanmelding van zo’n product verloopt online en vervolgens kiest de klant een timeslot om het product af te geven zodat de bezoekersstroom gecontroleerd kan worden. De campagne is meteen mooie reclame voor de eigen ‘kringloopwinkel’ dus.
Een bedrijf met ballen en duidelijk duurzaamheidsbeleid
1. Een statement durven maken
Dat zo’n grote speler als IKEA zich verzet tegen Black Friday vind ik tof. Dan heb je als bedrijf ballen. Ze maken een heel duidelijk statement, willen bewustzijn creëren bij de consument en starten de discussie.
2. Duidelijk duurzaamheidsbeleid
IKEA heeft de doelstelling om al in 2030 volledig circulair te zijn. Hanneke van de Vijfeijke, duurzaamheidsmanager van IKEA zegt dat je een dergelijke campagne alleen kunt voeren als het onderdeel is van bedrijfsbreed beleid. Dat ook nog eens goed zichtbaar is voor de klant. Én tastbaar. Want IKEA probeert op allerlei manieren hergebruik en andere duurzame keuzes te stimuleren. In mijn ogen met succes. Ik ga toch nog eens kijken of die Lack-tafel écht in de kelder bewaard moet blijven. Dik compliment voor Hanneke en haar team!