PETJE AF VOOR HET MAURITSHUIS DAT SCHILDERIJEN EEN STEM GEEFT

PETJE AF VOOR HET MAURITSHUIS DAT SCHILDERIJEN EEN STEM GEEFT

In de rubriek ‘Petje af’ deelt Bijl PR een compliment uit aan vakgenoten voor hun werk. Omdat het ons inspireert, we onder de indruk zijn van de behaalde resultaten of omdat het een mooi doel dient. We geven twee redenen waarom we vinden dat deze vakgenoten een compliment verdienen. Dit keer een compliment van Luka Kors, adviseur bij Bijl PR, aan het Mauritshuis en Natwerk voor de campagne Bekijk het Mauritshuis met je oren. In deze campagne gaat het om één schilderij, één artiest, één prachtig liedje.

Het Mauritshuis staat bekend om de 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. In eerste instantie niet direct een museum voor een breed publiek, tot het museum samen met Natwerk eind 2019 de campagne ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ startte. Het Mauritshuis nodigde een aantal singer-songwriters uit een nummer te schrijven over een schilderij uit de collectie van het museum. Hiermee streeft het museum een nieuw en jonger publiek te bereiken. Diverse muziekstijlen en muzikanten passeren de revue en o.a. Spinvis, Harrie Jekkers, Merol, Willie Wartaal en The Kik brachten al een bezoek aan het museum en gingen de uitdaging aan.

©Mauritshuis

De verschillende liedjes brengen de schilderijen tot leven en roepen emoties op. Hierdoor creëerde ze een extra dimensie en dat leverde veel aandacht op in de media. O.a. het Algemeen Dagblad, de Telegraaf, Adformatie, HP/De Tijd en diverse muziek- en kunstwebsites waren ook enthousiast en schreven verhalen over de unieke samenwerking. Dave von Raven, leadzanger van The Kik, was zelfs te gast bij het televisieprogramma Tijd voor MAX om over zijn ballade te vertellen. Bij het zien van deze uitzending was ik onder de indruk. Nu volg ik het Mauritshuis en ben ik een van de eerste die direct na de lockdown een ticket koopt om het romantische tweeluik van Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen te gaan bewonderen.

Een nieuwe blik op kunst en mediageniek

Een nieuwe blik op kunst
Deze campagne staat voor lef. Dat je als uitgesproken museum uit je comfortzone gaat en muzikanten als Willie Wartaal en Merol uitnodigt in een museum met louter schilderijen uit de 17e eeuw vind ik stoer. Je bereikt een totaal andere doelgroep. We kunnen kunst op verschillende manieren bekijken en wellicht heeft de gemiddelde museumbezoeker ook nog wel een frisse blik nodig. Door het schilderij te laten vertalen en te interpreteren in muziek krijg je er echt een dimensie bij.

Mediageniek
Het Mauritshuis wordt vast niet het nieuwe bedevaartsoord voor Merol-fans, maar het geeft nieuwe inzichten. Twee verschillende kunstvormen bij elkaar brengen, die totaal verschillende doelgroepen raken. Dat maakt het bijzonder. Het zorgt voor media-aandacht en zo heeft het Mauritshuis in mij een nieuwe bezoeker.

Op een speciale landingspagina zijn de geschreven nummers en making of video’s te bewonderen. Luister ook naar de speciale Mauritshuis playlist op Spotify.