PETJE AF VOOR DE VRIJWILLIGERS CENTRALE AMSTERDAM DIE EENZAAMHEID TEGENGAAT

PETJE AF VOOR DE VRIJWILLIGERS CENTRALE AMSTERDAM DIE EENZAAMHEID TEGENGAAT

In deze rubriek neemt een van de Bijlers figuurlijk haar petje af voor het werk van vakgenoten. Omdat het inspirerend is, we onder de indruk zijn van de behaalde resultaten of we zouden willen dat we het zelf hadden bedacht. We geven twee redenen waarom we vinden dat deze vakgenoten een compliment verdienen. Dit keer een compliment van May Glerum, stagiaire bij Bijl PR, aan BKB, Studio Wesseling en Vrijwilligers Centrale Amsterdam voor de campagne waarmee zij strijden tegen eenzaamheid: Gappies gezocht.

Jij hebt vast wel een maatje. Iemand die je even belt als je ergens mee zit, waar je bij langs kan gaan als je je eenzaam voelt. Een maatje, of gappie op z’n Amsterdams, is erg fijn om te hebben. Helaas heeft niet iedereen dit geluk. Steeds meer Nederlanders zijn eenzaam, blijkt uit cijfers van het CBS. In Amsterdam Noord leeft volgens BKB zelfs 1 op de 10 mensen in sociaal isolement. Dit sociale isolement kan naast eenzaamheid zorgen voor schulden, verslaving en armoede. Om dit tegen te gaan bedachten BKB en Studio Wesseling, in opdracht van Vrijwilligers Centrale Amsterdam, de campagne: Gappies gezocht. 

©VCA

De campagne: Gappies gezocht

Bij Bijl PR doen we het graag, ons inzetten voor organisaties met een maatschappelijk doel. Werk waarmee je de samenleving een handje helpt, dat is wat wij belangrijk vinden. Bij deze campagne wordt dit ook gedaan. Dit keer geen strijd tussen de twee steden, want ik neem als Rotterdammer graag mijn petje af voor de bijzondere campagne van Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Een campagne met als doel: zoveel mogelijk mensen oproepen om zich aan te melden als vrijwilliger, om zo samen eenzaamheid tegen te gaan.

BKB en Studio Wesseling pakten de campagne groots aan. Ze gebruikten een crossmediale aanpak: billboards, flyers, ambassadeurs én een social media campagne. Er werden zelfs koffiebekers uitgedeeld met daarop de tekst: “Geniet, maar drink met je maatje”. Dit werd allemaal gedaan om meer vrijwilligers te werven.

Als vrijwilliger word je gekoppeld aan een Amsterdammer die eenzaam is. Er wordt gekeken naar de gedeelde interesses of hobby’s. Denk hierbij aan wandelen, koffiedrinken, sporten of een spelletje spelen. Samen bepalen jullie de tijden waarop je afspreekt. De campagne begon in Amsterdam Noord, waar meer dan 150 extra vrijwilligers werden geworven, een stijging van maar liefst 300 procent. Dit mooie resultaat was een goed begin, maar het probleem is nog lang niet opgelost. Daarom is de campagne nu nog steeds actief, met als resultaat 412 nieuwe gappies.

©VCA

Actie, juist in deze corona tijd

  1. Inspelen in actualiteit

Hoewel de campagne al eerder van start ging, is de vraag naar gappies de laatste tijd alleen maar toegenomen. Door de coronacrisis voelen nog meer mensen zich eenzaam en dat valt ook Vrijwilligers Centrale Amsterdam op. Het is een tijd waarin we allemaal wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. De campagne creëert bewustzijn en laat zien dat jij als gappie juist in deze tijd extra hard nodig bent.

2. Call to action (of duidelijk handelingsperspectief bieden)

De campagne brengt niet alleen het probleem van sociaal isolement onder de aandacht, maar roept ook op tot actie. Er wordt benoemd wat de meeste mensen tegenhoudt. Zo kan het natuurlijk best eng zijn om maatjes te worden met iemand die je niet kent. Vrijwilligers Centrale Amsterdam laat zien dat dit gevoel heel normaal is, maar absoluut niet nodig. Op dit moment zijn er al 412 nieuwe gappies geworven. Een groot compliment voor de bijzondere campagne van Vrijwilligers Centrale Amsterdam.