PETJE AF VOOR ALBERT HEIJN DIE ZORGT VOOR MINDER PLASTIC AFVAL

PETJE AF VOOR ALBERT HEIJN DIE ZORGT VOOR MINDER PLASTIC AFVAL

In deze rubriek neemt een van de Bijlers figuurlijk haar petje af voor het werk van vakgenoten. Dit keer een compliment van Marjoleine van Klaveren, adviseur en partner bij Bijl PR, aan Albert Heijn voor de grote stappen die ze zetten op het gebied van duurzaamheid door plastic zakjes af te schaffen.

Purpose, het is in ons vak een buzz woord. Elk bedrijf ‘doet’ tegenwoordig zo’n beetje aan purpose marketing. Ik ben nooit zo van het moderne vakjargon waar iedereen graag mee strooit. Ik ben meer van het doen, dan erover te praten. In het geval van purpose, laat ik het woord dan toch nog een keer gebruiken, wordt bedoeld dat een bedrijf of organisatie rekening houdt met maatschappelijke thema’s, daar een verantwoordelijkheid in neemt en bijdraagt aan het verbeteren van de samenleving (mijn vrije vertaling). We noemen dit bij Bijl PR al jaren simpelweg ‘met de poten midden in de samenleving staan.’ En adviseren onze klanten ook al net zo lang dat dit zorgt voor de echte verbinding met de doelgroep.

Als je als bedrijf of organisatie echt iets wilt bijdragen en veranderen moet je soms iets doen wat nog niet eerder gedaan is. En dan niet met als het primaire doel ermee op te vallen, maar omdat je echt iets wilt bereiken. De grootste impact maken vaak de grote partijen die het goede voorbeeld geven. En ja, die leveren ook vaak aandacht op bij de doelgroep via verschillende media.

Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s op dit moment.  Als het gaat om ons vervoer, ons eten, ons afval en ga zo maar door. Een grote bron van irritatie van mij is het overmatige gebruik van plastic. Van plastic tasjes, beleghoesjes tot plastic bekertjes en rietjes. Het ergste: de plastic zakjes voor groente en fruit in de supermarkt. Ze worden te pas en te onpas gebruikt; zelfs voor de bananen!

Albert Heijn gaat strijd aan tegen plastic

Gelukkig neemt de grootste supermarkt van Nederland het voortouw om die plastic zakjes nu af te schaffen. Naar eigen zeggen scheelt dat 130 miljoen zakjes – ofwel 243.000 kilo plastic – per jaar. Klanten kunnen voortaan gebruikmaken van duurzame verszakjes. Die zijn wasbaar en gaan tientallen keren mee. Eind 2021 zijn de gratis plastic zakjes in alle winkels verdwenen. Ook bij het thuisbezorgen van de boodschappen pakt Albert Heijn de plastic tasjes aan. Daar komt in de loop van dit jaar een retoursysteem voor, zodat klanten ze weer kunnen inleveren. Hierdoor wordt nog eens 645.000 kilo plastic (31 miljoen tasjes) op jaarbasis op een verantwoorde manier gerecycled.

Niet zeggen, maar doen

1. Het goede voorbeeld geven
Albert Heijn heeft als de grootste supermarkt van ons land een voorbeeldfunctie. Adel verplicht zeggen ze wel eens, maar het is zo dat je als koploper een voorbeeldfunctie hebt en móet vervullen. Zo kijkt de consument ook naar organisaties en hun reputatie. En daar hoort bij dat je niet alleen de mond vol hebt van plannen en ideeën, maar ze ook uitvoert. Het initiatief van AH is heel waardevol en levert direct een enorme vermindering van de plasticafvalberg. Niet voor niets, meldden alle landelijke media het nieuws. Daarnaast is de verwachting dat andere supermarkten dit voorbeeld volgen. De hoeveelheid plastic die dan gezamenlijk wordt bespaard is nog immens veel meer. Het goede voorbeeld geven levert zodoende nóg meer impact op.

2. Lange adem
Echt het verschil maken is vaak een kwestie van een lange adem. One-offs zijn leuk, maar betekenen weinig. En doen bovendien weinig voor je reputatie. Het initiatief van AH komt in een langere reeks van initiatieven om te verduurzamen. De afgelopen drie jaar werd ruim zeven miljoen kilo verpakkingsmateriaal bespaard. Van maaltijd- en lunchsalades in een dunnere schaal en dunnere frisdrankflessen tot het helemaal onverpakt aanbieden van groente en fruit. Het levert ze waardering op van consumenten: Albert Heijn is voor de vijfde keer op rij verkozen door consumenten tot de meest duurzame supermarktketen van Nederland.

Petje af dus voor dit initiatief van Albert Heijn!