OUD-BIJLERS OP DE PRAATSTOEL: THEO VAN DER MEER

OUD-BIJLERS OP DE PRAATSTOEL: THEO VAN DER MEER

Het is jullie wellicht niet ontgaan. Bijl PR bestaat deze maand dertig jaar. Om deze mijlpaal te vieren hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen: ‘Oud-Bijlers op de praatstoel’. Hierin blikken we samen met Oud-Bijlers terug op hun tijd bij Bijl PR, maar we kijken vooral naar de toekomst. Hun eigen toekomst, de toekomst van het communicatievak en natuurlijk van Bijl PR. In de eerste aflevering gaat onze vliegende keep Amber Roelofs in gesprek met Theo van der Meer. Hij heeft dik 19 jaar bij Bijl RR gewerkt.

“Dertig jaar is natuurlijk een geweldige prestatie. Zo’n sterk merk en dat al dertig jaar lang. Dat is wel echt fantastisch”, vertelt Theo enthousiast. Hij is een oude bekende die zelf aardig wat jaren bij Bijl PR er op heeft zitten. Negentien jaar en acht maanden om precies te zijn. Hij blikt terug op een voor hem fantastische tijd. “Toen ik zelf startte bij Bijl PR waren we nog een klein bureau met maar vier mensen in dienst. Dat hebben we in die negentien jaar dat ik bij Bijl PR werkzaam was, kunnen uitbouwen tot een groot bureau. Zelf ben ik ook nog partner geweest, daar heb ik prachtige herinneringen aan. Ik heb hele leuke collega’s gehad die veel kennis en energie hebben. Met veel van hen heb ik nog steeds contact, dat zegt natuurlijk al genoeg.”

Eenpitter Pradd

Na zijn carrière bij Bijl PR is Theo zijn eigen bureau begonnen: Pradd. Dit keer geen groot bureau, maar een eenpitter. Hij maakte bewust de keuze om zijn bureau heel klein te houden. Theo helpt organisaties bij hun externe communicatie, pr, issuemanagement en crisiscommunicatie. Werkzaamheden waar hij zich bij Bijl PR al mee bezig hield, doet hij nu voor zichzelf. Inmiddels vindt je Theo niet meer in Rotterdam, maar in het bruisende Utrecht.

De kracht van technologie

Als ervaren communicatie expert vindt Theo de voortstuwende kracht van technologie de belangrijkste trend in het vak. “Technologie biedt prachtige instrumenten om je doelgroep nog beter te bereiken. Tegelijkertijd zie je dat deze instrumenten bijna wapens aan het worden zijn als hier verkeerde dingen mee worden gedaan. Kijk maar eens naar het creëren van fake news. Hier moeten we in ons vak heel scherp naar kijken”, aldus Theo. Zijn advies: “Zorg dat je hier als communicatie professional niet in mee gaat!”

Ethiek is key

Volgens Theo moeten wij ons als communicatieprofessionals veel meer bezig houden met ethiek. “De rol van ethiek in ons vak moeten wij als communicatieprofessionals oppakken binnen organisaties. We moeten het onderwerp op de kaart zetten en hier een leidende rol in nemen. Het is belangrijk dat we onszelf de volgende vragen blijven stellen: wat is de rol van ethiek? Doen we alles met goede normen en waarden? En letten we wel goed op of we andere mensen niet schaden? Het is belangrijk dat we blijven kijken naar de ethische rol van communicatie.”

De toekomst van Bijl PR

Volgens Theo kan Bijl PR nog makkelijk dertig jaar door. “Er zijn net twee vrouwen partner geworden dus als het voor Ruud op een gegeven moment mooi is geweest, gaat Bijl PR zéker nog door.” Hij heeft wel nog wat mooie woorden voor Ruud: “Mijn complimenten voor het neerzetten van dertig jaar Bijl PR. Het is waanzinnig mooi om te zien hoe je het vak, PR en communicatie, beter maakt en je kennis overdraagt.” Theo geeft de oprichter van Bijl PR tot slot een virtuele hug. “Ruud is niet alleen vakmatig heel goed, maar het is vooral ook een fijn en warm mens. Het is een fantastische kerel waar ik negentien jaar lang heel fijn mee heb samen gewerkt. Bedankt daarvoor!”