MEDIA AANDACHT, HOE DOE JE DAT?
‘Van elkaar kan je veel leren’, met deze insteek gaven collega’s Marjoleine en Ruud vanochtend een masterclass over ‘media-aandacht’. In een informele setting en onder het genot van een heerlijk ontbijt, gingen wij het gesprek aan met een aantal organisaties en bedrijven. Met onderwerpen als: hoe zorg ik dat een journalist over mij gaat schrijven, hoe kan ik een positie in de media claimen (hoe werk ik aan opinieleiderschap?) en wat kan media-aandacht doen voor mijn merk, dienst of product.
We zetten de belangrijkste insights uit deze sessie op een rijtje.
Insight 1. Probeer breder te kijken naar het nieuws
Het is logisch te denken dat je alleen aandacht moet besteden aan nieuws dat aansluit op waar jij mee bezig bent. Dit terwijl je vaak ook op een andere (soms creatieve) manier kunt inhaken op dingen die ook aansluiten op iets waar jouw organisatie zich mee bezighoudt. Wat is echt nieuwswaardig.
Insight 2. Denk vanuit de doelgroep van het medium
Elke krant, website, tv-journaal, blog of radiozender bericht over onderwerpen die aansluiten bij hun eigen doelgroep. Het verhaal dat je dus aanbiedt, het onderwerp waarmee je een journalist benadert, moet dus passen bij (de lezers van) het medium. Dat maakt de kans op succes groter.
Insight 3. Landelijke en regionale media: ken het verschil!
Is het voor jouw verhaal aantrekkelijker om regionale of landelijke media te benaderen? Regionaal krijgt een verhaal misschien wel veel meer aandacht dan in een groot landelijk medium. Vaak is het: hoe specifieker, hoe beter iets regionaal aansluit op het medium. Je hebt ook niet altijd een landelijk medium nodig om je doelgroep te bereiken. Waar zit je doelgroep?
Insight 4. Timing is cruciaal
Zijn er andere dingen die op dit moment meer aandacht vragen dan jouw verhaal? Komen er belangrijkere feestdagen aan? Wil je aandacht in het weekend, of juist niet? Snelheid is niet altijd het belangrijkste. Goede timing draagt bij aan je succes.
Insight 5. Ook een journalist houdt van kant-en- klaar
Wees voorbereid op vragen en lever een zo kant-en-klaar mogelijk ‘pakket’ aan bij de media. Staat er iemand klaar die kan worden geïnterviewd? Een woordvoerder? Foto’s? Experts? Video? Een locatie die past bij het onderwerp? Schrijf je al in de stijl van het medium? Kom ze tegemoet. Geef tips voor mogelijke andere interviewkandidaten (denk aan overheidsinstellingen, milieuorganisaties of bijvoorbeeld een branche vereniging). Maak het de journalist makkelijk, maar laat hem zelf keuzes maken uiteraard.
Insight 6. Pick your battles wisely!
Wil je wel op een bepaald onderwerp reageren? Het is belangrijk een mening te hebben, maar het is als organisatie soms belangrijk deze juist niet te uiten. Vraag jezelf af: zijn wij degene die hierover in discussie moeten gaan of iets over moeten vinden? Wees selectief in het kiezen van de thema’s waarin jij opinieleider wil worden.