HOE EEN FOTO VAN EEN BOEKOVERHANDIGING VIRAL GING

HOE EEN FOTO VAN EEN BOEKOVERHANDIGING VIRAL GING

Soms moet je een beetje geluk hebben om massaal media aandacht te krijgen. Dat hadden we bij de lancering van het bijzondere boek: ‘Militaire Ooggetuigen. 75 jaar bevrijd: herinneringen aan strijd en onvrijheid in Europe en Azië’ voor onze klant het Veteraneninstituut. Een verhalenbundel vol indrukwekkende en mooie verhalen van WO2-veteranen. Minister van defensie Ank Bijleveld mocht een van de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Een boek dat zeker nu, 75 jaar na de bevrijding, aandacht verdient. Dat moet ook de gedachte zijn geweest van een luitenant-generaal. Mede dankzij zijn bijzondere acte-de-présence op de foto, ging de foto van de overhandiging binnen no-time viral.

Van de landingen op de stranden in Normandië in juni 1944 tot de bevrijding van krijgsgevangenkampen in Japan in augustus 1945. Het boek staat vol meeslepende ervaringen van veteranen. Persoonlijke verhalen die een extra dimensie toevoegen aan onze kennis van de Tweede Wereldoorlog. Op basis van interviews uit de ‘Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut’ tekenden de auteurs Jeoffrey van Woensel en Marjolein van der Werf de unieke verhalen van veertig Tweede Wereldoorlog-veteranen op. 

Coronaproof overhandiging

Tijdens de coronacrisis moet het overhandigen van een nieuw boek zo voorzichtig mogelijk. Zeker als de ontvangers in kwestie de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt en op (respectabele) leeftijd zijn. Daarom gingen de auteurs van het boek op 22 oktober op een live te volgen roadtrip, om de eerste exemplaren coronaproof te overhandigen aan vijf veteranen die hun verhalen in het boek deelden. De overhandiging van het boek aan Minister van Defensie, Ank Bijleveld, was de afsluiter van de dag.

Photobomb

Dat bood zowel landelijk, provinciaal als lokaal kansen voor publiciteit. Lisa van den Eijk en Sophia Weavers verzorgden uit naam van het Veteraneninstituut succesvol de berichtgeving over de overhandiging aan de veteranen. Ook deelden zij de verhalen van de helaas overleden veteranen via provinciale berichten. De afsluiter was het bericht over de overhandiging aan de minister. Daarbij werd, naast de officiële (pers)foto, ook – per ongeluk- de inmiddels befaamde foto gemaakt. Dat bleek de icing on the cake.

Van RTL Nieuws tot het Jeugdjournaal. De foto met de minister was niet te missen. Mooie media aandacht, maar bovenal weer een beetje meer erkenning, waardering en respect voor de veteranen. Daar doen we het uiteindelijk voor.

Fotocredits: Jan-Kees Steenman  /  Het Veteraneninstituut