Veteranen in erecouloir op de Dam krijgen gezicht door het delen van hun verhaal

Veteranen in erecouloir op de Dam krijgen gezicht door het delen van hun verhaal

Allemaal hebben ze een bijzonder en indrukwekkend verhaal: de veteranen die vanavond (donderdag 4 mei) de erehaag vormen op de Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Herdenking. Voor deze zestig geselecteerde veteranen is het een enorme eer om de erecouloir te vormen waar koning Willem-Alexander en koningin Maxima doorheen lopen vanaf het Paleis om een krans te leggen bij het Nationaal Monument. Veteranen meldden zich hiervoor aan bij het Nederlands Veteraneninstituut. Ook dit jaar mocht Bijl PR bijdragen aan het verspreiden van de verhalen van een aantal van de veteranen. We geven ze een gezicht en brengen het belang van herdenken onder de aandacht.

Vrijheid, vrede en veiligheid

De veteranen in de erecouloir hebben bijgedragen aan vrijheid, vrede en veiligheid tijdens oorlogen, conflicten en vredesmissies op verschillende plekken op de wereld. Zij hebben allemaal hun herinneringen aan deze uitzendingen, net zoals verhalen over veteraan zijn en herdenken. De verhalen van deze ‘lokale helden’ staan de afgelopen weken centraal. Van jong tot oud en van Limburg tot Friesland; iedere buurman of -vrouw kan een veteraan zijn.

Portretten van veteranen

Dit was de basis van ons campagnevoorstel voor het Nederlands Veteraneninstituut. Samen selecteerden we acht veteranen uit de erecouloir die mee wilden werken aan een interview: jong en oud, man en vrouw, lucht- en landmacht en verschillende missies. Op die manier was er een goede vertegenwoordiging. Deze veteranen deelden hun verhaal met ons en wij schreven hun portretten. Deze interviews zijn gebundeld in de online erecouloir op de website van het Nederlands Veteraneninstituut. Daarnaast zijn de interviews gedeeld op verschillende sociale media-kanalen van het Nederlands Veteraneninstituut.

Lokale helden in regionale media

We brachten de verhalen van deze ‘lokale helden’ onder de aandacht in lokale en regionale media. Op deze manier konden we de verhalen van de veteranen nog verder verspreiden. Media vanuit heel Nederland namen contact op voor een interview met de veteraan uit hun regio. De veteranen werden bijvoorbeeld uitgenodigd voor een interview voor een lokale radiozender, maar ook voor interviews met regionale dagbladen. Zo’n dertig publicaties kwamen al voorbij. “Ik merk dat veel mensen de lokale kranten lezen, want ik word zelfs in de supermarkt aangesproken”, zegt een van hen. “Ik vind het mooi dat mensen dat doen, dat ze geïnteresseerd zijn in mijn verhaal.”

In gesprek op de Dam

Naast aandacht voor de veteranen wilde het Nederlands Veteraneninstituut ook graag aandacht voor ‘Herdenken doe je samen’, het campagnethema van Nationaal Comité 4&5 mei. We besloten samen met de twee veteranen Olga Hanusch (43) en Vincent Nugter (35)  en onze filmmaker Danny Deelen van 356 Media de Dam op te gaan. De veteranen zijn het gesprek aangegaan met passanten: Herdenk jij op 4 mei? Hoe herdenk jij en met wie? Aan wie denk jij tijdens de twee minuten stilte? Ze vertelden over hun deelname aan de erecouloir op de Dam op 4 mei. Olga en Vincent voerden waardevolle gesprekken met jong en oud. Dit resulteerde in een prachtige video.

‘Juiste snaar’

Willemijn Pomper, communicatieadviseur van het Nederlands Veteraneninstituut: “Net zoals afgelopen jaren hebben we weer hartstikke mooie campagnes gemaakt voor 4 & 5 mei en dit jaar ook voor Veteraan in de Klas. De samenwerking met Bijl PR verloopt altijd vlot en het is fijn om zo te kunnen vertrouwen op hun expertise. Zij snappen onze boodschap die we willen uitdragen en weten vlekkeloos de juiste snaar te raken.”