Uit de oude doos: de ValentijnHelpdesk

Uit de oude doos: de ValentijnHelpdesk

Dit jaar bestaat Bijl PR alweer 33 jaar. Tientallen jaren aan kwalitatief hoogstaand werk en campagnes. Van creatieve campagnes op de Bijl-manier, campagnes die opvallen, raken, emotioneren, met een slimme strategie, met lef. Maar altijd spot-on waar het over moet gaan en met resultaat. Niet te missen, dus. Daarom halen we vandaag graag een case uit de oude doos, een campagne waar we met veel plezier aan hebben meegewerkt. Mediawatcher Wesley van den Berg grijpt de dag van de liefde aan en gaat terug naar het jaar 2012 met de campagne: de ValentijnHelpdesk.

Het is vandaag Valentijnsdag. Voor reclame- en pr bureaus een mooie aanleiding om ‘iets leuks’ te verzinnen. Wij deden dat in 2012 samen met Bloemenbureau Holland. In de eerste week van januari werd aan ons de ValentijnHelpdesk gepresenteerd. Een prachtig idee waar we graag onze ‘pr tanden’ in wilden zetten.

Dokter Love

Deze hulpdienst met een knipoog was er voor vrouwen die vonden dat hun geliefde hen wel wat meer mocht verwennen op 14 februari. Uit onderzoek (uitgevoerd in 2012) bleek namelijk dat driekwart van de Nederlandse vrouwen geen Valentijnscadeau verwachtte te krijgen. Om toch een dosis romantiek te bezorgen besloot Bloemenbureau Holland een handje te helpen en initieerde zij de ValentijnHelpdesk. Een week lang konden vrouwen hun geliefde opgeven via www.mooiwatbloemendoen.nl of via een speciaal telefoonnummer.

De ValentijnHelpdesk nam met de verstrekte gegevens een speciale videoboodschap op, die werd verstuurd naar de partner in kwestie. Met de subtiele boodschap dat een bos bloemen op prijs zou worden gesteld. De boodschappen werden ingesproken door acteurs die diverse typetjes vertolkten, zoals een havenarbeider, quizmaster, singing mama of een famme fatale. Op dinsdag 7 februari kreeg de ValentijnHelpdesk assistentie van Dokter Love himself, Robert ten Brink.

Schot in de roos

Reclamebureau Hendrikus uit Haarlem was verantwoordelijk voor concept en vormgeving. Mediastrategie, planning en inkoop kwam voor rekening van Universal Media. Binnen een maand zorgde Bijl PR voor de ‘fysieke’ helpdesk en pr van de actie. Dat betekende:

  • Een geschikte locatie regelen, zorgen dat alle technische en andere faciliteiten beschikbaar waren en ook de acteurs strikken voor de videoboodschappen;
  • Het initiëren van het Nationaal Valentijnsonderzoek in aanloop naar de actieperiode. En zorgden we dat de uitkomsten ervan diverse media bereikten;
  • Zorgden we ervoor dat alles op de ValentijnHelpdesk op rolletjes verliep en dat de bijzondere videoboodschappen gemaakt werden en hun weg vonden naar de niet-romantische mannen;
  • Genereerden we media-aandacht voor de ValentijnHelpdesk en de campagneboodschap, ‘Nooit meer geen bloemen op Valentijnsdag’;
  • Vroegen we tijdens de actieperiode tot en met Valentijnsdag op verschillende momenten aandacht voor De ValentijnHelpdesk via media.

Onze gezamenlijke inspanningen bleken een schot in de roos. De inzet van owned, paid en earned resulteerde in ruim 1.000 aanmeldingen van vrouwen die hun man opgaven voor een speciale videoboodschap.

Anno 2024

Zou de ValentijnHelpdesk anno 2024 nog steeds kunnen werken? Zeker! Ik denk zelfs, met alle nieuwe technologische middelen, zoals de opkomst van nieuwe sociale platforms (voorbeeld TikTok) en de steeds veranderende manier waarop we ze gebruiken, dat de campagne nog groter opgezet kan worden. Tuurlijk, alleen een bloemetje zal het niet meer zijn. Er zijn ook duurzamere alternatieven. Daarnaast zou de campagne bijgeschaafd moeten worden om het naar het nu te trekken. Zo zag je in 2012 in de reclame-uitingen alleen witte vrouwen en mannen en riepen we vooral vrouwen op hun man op te geven. Dit zouden we nu helemaal anders doen. Als merk moet je in staat zijn zoveel mogelijk mensen te bereiken zonder daarbij mensen uit te sluiten. Dus, elk gender, leeftijd, etniciteit, geaardheid, achtergrond zonder stereotypen of aannames over wie geïnteresseerd zou kunnen zijn in een merk, product of dienst. En dus ook in de sierteeltsector.  


Wat denken jullie? Zou dit nog kunnen werken anno 2024?