TWEE EUROPEAN EXCELLENCE AWARD NOMINATIES VOOR PIKPRAAT CAMPAGNE

TWEE EUROPEAN EXCELLENCE AWARD NOMINATIES VOOR PIKPRAAT CAMPAGNE

Voor de campagne ‘Pikpraat van straat’, gemaakt in opdracht van de gemeente Rotterdam, is Bijl PR, samen met Vuurrood twee keer genomineerd voor een European Excellence Award. De nominaties voor de beste PR- en communicatiecampagne in Europa zijn in de categorieën Multi-Channel Communications en Benelux. Op 6 december worden in Dublin de winnaars bekend gemaakt.

De gemeente Rotterdam, lanceerde in december 2017 de door Bijl PR en reclamebureau Vuurrood bedachte campagne ‘Pikpraat van straat’ tegen seksuele straatintimidatie in de stad. Deze campagne biedt vrouwen de mogelijkheid via de speciaal ontwikkelde StopApp seksueel intimidatie op straat direct te melden. De app biedt vrouwen een eenvoudig handelingsperspectief. Op een veilige en anonieme manier kan met één klik een melding gemaakt worden van de locatie waar zij seksueel geïntimideerd worden. De gemeente gebruikt die meldingen om daders te lokaliseren, actief aan te spreken en in een later stadium te beboeten. Zover bekend is dit voor het eerst dat vrouwen een echt ‘wapen’ wordt geboden tegen seksuele straatintimidatie.

StopApp

Samen met Vuurrood ontwikkelden we het idee voor de StopApp en lieten deze bouwen in samenwerking met appbouwer YipYip. We creëerden naam en vorm en vertaalden deze door in posters, social media en online advertenties. Op de dag van lancering kreeg de campagne veel media-aandacht. En nog steeds!

Inmiddels is de StopApp door meer dan 3200 vrouwen gedownload en meer dan 2200 vrouwen maakten een melding. Tientallen boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) voeren de controles uit en op 19 december 2018 verschijnen de eerste verdachten van seksuele straatintimidatie voor de rechter.