T-MOBILE NEDERLAND WORDT ODIDO

T-MOBILE NEDERLAND WORDT ODIDO

‘Een once in a lifetime experience’

Met een nieuwe positionering en een productaanbod dat helemaal aansluit op de klantwensen gaat T-Mobile Nederland verder onder de naam Odido. Een immense operatie waar meer dan een jaar lang keihard aan gewerkt is. Wij zijn trots dat wij als Bijl PR een onderdeel hiervan uit mochten maken.

Een gewaagde stap. Dat is het. Een naam van een gevestigd merk als T-Mobile wijzigen. Maar volgens de telecomprovider was het tijd voor verandering. Technologie is een cruciaal onderdeel van ons leven. We kunnen niet meer zonder. Maar zorgen over nieuwe technologieën, ergernis rondom te veel gebruik en andere dilemma’s spelen steeds meer een rol. Odido neemt haar verantwoordelijkheid en gaat het anders doen met een nieuw doel: iedereen moet kunnen meedoen met de technologische mogelijkheden van vandaag en morgen.

Immense operatie

Ruim 18 maanden geleden is deze immense en geheime operatie gestart. Onder de projectnaam ‘Millen’ werd een klein deel van het Bijl PR team, onder strikte NDA, maanden geleden ingelicht. We werkten nauw samen met de Corporate Communicatie afdeling aan de externe communicatie voor, tijdens én na de lancering. Voorafgaand aan lancering bestonden de werkzaamheden onder meer uit de voorbereiding van woordvoeringslijnen, mocht het project toch lekken, diverse mediatrainingen van directieleden, stakeholdercommunicatie, persberichten, Q&A’s en storylines. Ook lieten we marktonderzoek uitvoeren en onderzochten we hoe Nederlanders aankijken tegen onder meer nieuwe technologieën. Om later weer te kunnen gebruiken in de communicatie. Naar mate de lancering, 5 september, dichterbij kwam werkten we aan de definitieve versie van persberichten en organisatie van de persbijeenkomst. Ondertussen nam de spanning en tegelijkertijd het enorme enthousiasme toe.

Meer dan een rebranding

700 medewerkers en meer dan 100 partners werkten dag in dag uit aan de herpositionering en rebranding van het bedrijf. Oftewel een van de grootste merk transformaties in Nederland. 5 september was het dan eindelijk D-day. Op het hoofdkantoor in Den Haag werd in de vroege ochtend het nieuwe bedrijf, met een nieuwe missie, strategie, merk en portfolio vol trots gepresenteerd aan medewerkers. Vlak daarna werd media op het hoofdkantoor op de hoogte gebracht tijdens de persbijeenkomst waar een groot deel van de landelijke media en vakmedia aanwezig waren. Vanaf dat moment veranderden de merknamen T-Mobile en Tele2 naar Odido, dat zowel consumenten als zakelijke klanten gaat bedienen. Onder het motto “Het kan ook zo” gaat Odido het radicaal anders doen in telecomland. In totaal openden op dat moment drie opnieuw ingerichte kantoren, gingen meer dan 1200 nieuwe websites live, nieuwe applicaties werden bruikbaar en werd er ondertussen hard gewerkt aan de herinrichting van 119 winkels.

Talk of the town

De naam was even wennen, dat kunnen we niet ontkennen. Maar het was talk of the town. De media-aandacht was krankzinnig. Honderden publicaties verschenen, zowel kritisch en positief. Zowel print als online en zowel radio als televisie. Op NU.nl verscheen het nieuws als pushbericht, RTLZ herhaalde het nieuws de gehele dag, de naam Odido verscheen in kruiswoordpuzzels en diverse merkexperts lieten hun mening erop los. Op social media werd Odido al snel trending topic. En dat ging dagen achtereen zo door. Voor ons was het een fantastische klus om aan te werken. Een once in a lifetime experience.