SAMEN WATERPROOF KLIMAATBUS RACET DOOR DE REGIO

SAMEN WATERPROOF KLIMAATBUS RACET DOOR DE REGIO

Heb jij de klimaatbus deze maand voorbij zien komen? De tot klimaatbus omgetoverde elektrische Volkswagen T2 reed in de week van 15 september door het beheersgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. In het kader van de nieuwe subsidieregeling Klimaat en Ruimte van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ontwikkelde Bijl PR een publiekscampagne Samen Waterproof’.Het doel: subsidieaanvragen en meer zichtbaarheid van het hoogheemraadschap in de regio. In samenwerking met het hoogheemraadschap en Kynda agency creëerden we een Samen Waterproof-platform, inclusief een campagnehuisstijl en een eerste activatie met de klimaatbus.

Gedurende de campagne, die tot medio 2024 loopt, roepen we bewoners en bedrijven op om samen met het hoogheemraadschap in actie te komen en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. We laten bewoners en bedrijven zien wat zij kunnen doen. Onder meer via een online platform met praktische voorbeelden, verhalen van bewoners en bedrijven en ondernomen acties van het hoogheemraadschap. Inspiratie, informatie én actie. De campagne ‘Samen Waterproof’ maakt duidelijk dat het niet moeilijk is om je steentje bij te dragen aan de verbetering van het klimaat.

Van Rotterdam tot aan Waddinxveen en Bergambacht, het team van waterexperts informeerde en enthousiasmeerde bewoners over welke klimaatadaptieve maatregelen zij thuis kunnen nemen. Een sedumdak, tegels eruit en groen erin, een regenton of het afkoppelen van je regenpijp, het zijn enkele voorbeelden van hoe jij je aanpast aan het veranderende klimaat. En daar ontvang je dan ook nog eens subsidie voor van het hoogheemraadschap.

Waterexperts klaar? Racen maar!

Hoogheemraad Agnes van Zoelen gaf op woensdag 15 september bij het NOA-paviljoen op het Prins Alexanderplein in Rotterdam het startschot van de campagne. In een toespraak maakte ze duidelijk dat het tijd is voor actie. De oproep van Agnes werd versterkt door een performance van Fokka Delen, oprichtster van theatergroep Powerboat, die het belang van water vasthouden uitbeeldde. Na de opening en de presentatie van de klimaatbus was het tijd voor actie. Vroem Vroem!

In vijf dagen tijd parkeerde het team van waterexperts de klimaatbus in bijna alle gemeenten van het beheersgebied. Zo stond de bus bij Diergaarde Blijdorp, Intratuin Zevenhuizen en op de markt in Waddinxveen. De waterexperts spraken mensen aan, gaven voorbeelden en rekenden direct uit hoeveel subsidie zij mogelijk ontvangen. Bewoners ontvingen meteen hun eerste plantje. En een flyer gemaakt van gerecycled landbouwafval, om het thuis nog even na te lezen. In samenwerking met Worx Media legden we de eerste dag vast.

Eerste subsidieaanvragen stromen binnen

Het uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk bewoners en bedrijven klimaatadaptieve maatregelen nemen. Dit jaar is er €100.000,- aan subsidie te vergeven en inmiddels staat de subsidieteller op €23.500,-. In 2022 en 2023 is er twee keer €200.000,- beschikbaar en in het eerste half jaar van 2024 nogmaals €100.000,-. Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard communicatieadviseur Robert Spiering is enthousiast over de vorderingen: “We hebben ons kunnen laten zien in de regio. Met de klimaatbus hadden we een opvallende activatie die de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Overigens is er voor dit jaar nog het nodige aan subsidie te vergeven dus meld je vooral aan en verduurzaam mee. Uiteindelijk gaan we voor Samen Waterproof!”