PETJE AF VOOR TINDER EN CENTRUM SEKSUEEL GEWELD DIE SAMEN DE STRIJD AANGAAN TEGEN SEKSUEEL GEWELD
In de rubriek Petje Af bespreekt Bijl PR een spraakmakende campagne, concept of product dat zich onderscheidt. We nemen ons spreekwoordelijke petje af voor zijn relevantie, originaliteit of resultaat. Dit keer een compliment van Tom van Soest, adviseur bij Bijl PR, aan Tinder en Centrum Seksueel Geweld (CSG) die een samenwerking aangaan met als doel: gebruikers van Tinder beter informeren over seksueel geweld en preventie hiervan.
De datingapp Tinder is met 75 miljoen maandelijkse gebruikers razend populair. Naast het ontmoeten van de potentiële liefde van je leven of het hebben van een gezellige date, zitten er ook negatieve kanten aan online dating:
- Uit onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) is gebleken dat één op de acht vrouwen (12,5%) in 2022 te maken had met seksuele intimidatie waarvan 6,4% online seksuele intimidatie.
- Uit onderzoek van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) bleek dat 30% van de 15.000 zedendelicten in 2022 vielen onder ‘date rape’, een date die eindigt in verkrachting.
CAMPAGNE TINDER EN CENTRUM SEKSUEEL GEWELD
Tinder en CSG vonden het tijd om de online date omgeving veiliger te maken. In juni 2023 zijn zij daarom een campagne gestart, deze loopt tot het einde van het jaar. Ze ontwikkelden een speciale button in de datingapp, de zogenaamde ‘swipe-card’, die gebruikers naar de website van CSG stuurt. Hier vind je informatie over wat te doen bij seksueel geweld tijdens of na een date. Daarnaast lees je op deze website wat het CSG doet voor het verlenen van forensische, medische of psychologische hulp. De campagne vestigt ook aandacht op de CSG telefoonlijn (0800-0188), deze is 24/7 beschikbaar en biedt slachtoffers zo snel mogelijk hulp.
De campagne is specifiek in de app zichtbaar voor Nederlandse gebruikers. Dit lijkt onderdeel van hun communicatiestrategie. Tinder en CSG communiceren hiermee direct en enkel naar de gebruiker van de app en bijvoorbeeld niet naar inwoners van Nederland in het algemeen. Daarnaast is de campagne informatief ingestoken. Een gebruiker van het platform komt tijdens het ‘swipen’ in aanraking met de campagne en krijgt direct handvaten aangereikt om te gebruiken in geval van seksueel geweld tijdens of na een date. Er is landelijke aandacht voor de campagne in onder andere artikelen van NRC, Trouw en Adformatie.
VERBETERING VEILIGHEID TINDER APP
Al lange tijd werkt Tinder aan verbetering van de veiligheid voor haar gebruikers. Sinds 2020 vraagt de Tinder app aan gebruikers een fotoverificatie te voltooien. Hiermee voorkomt de app ‘catfishing’, de gebruiker kan hierdoor namelijk geen valse identiteit creëren om anderen te misleiden. In aanvulling hierop lanceerde Tinder in 2021 een noodknop voor gebruikers. Deze knop stuurt de gebruiker in een aantal klikken naar telefoonnummers van de politie, het CSG en Slachtofferhulp Nederland. In geval van misbruik kan het slachtoffer via deze weg sneller en gemakkelijker deze instanties bereiken. De campagne die Tinder en CSG dit jaar zijn gestart is een aanvulling op eerdere acties vanuit het bedrijf, met als doel het creëren van een veilige date omgeving.

SCHADELIJKE GEVOLGEN EN ‘VICTIM BLAMING’
Slachtoffers van seksueel geweld kampen vaak met langdurige schadelijke gevolgen. Het melden van een nare seksuele ervaring blijkt lastig, met name door eenzaamheid en schuldgevoel. Tevens is er geregeld sprake van ‘victim blaming’, waarbij het slachtoffer door zijn of haar omgeving de schuld van het misbruik bij zichzelf legt. Daarnaast hebben slachtoffers van seksueel misbruik een grotere kans om opnieuw slachtoffer te worden. Om deze reden is het informeren over de juiste hulp zo belangrijk.
Petje Af
Petje af voor Tinder en CSG, die door middel van deze campagne de schaduwzijde van het datingplatform onder ogen komen. De bekendste datingapp van Nederland zet met deze campagne een extra stap in de veilige richting. Andere datingapps zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen.
Als aanvulling op de bestaande campagne vind ik dat de impact nog groter had kunnen zijn door bijvoorbeeld het houden van straatinterviews. Deze ervaringsverhalen van ‘gewone’ mensen, zorgen voor bewustwording van dit probleem bij ‘de Nederlander’ in plaats van enkel de app gebruikers. Het doel om de veiligheid van de gebruikers te vergroten wordt hierdoor versterkt. Naast grotere bekendheid van de problematiek zijn er dan ook meer mensen op de hoogte van wat te doen bij seksueel geweld tijdens of na een date.
De lopende campagne is door beide bedrijven sterk neergezet. Wie zich samen inzet tegen seksueel geweld verdient een petje af!