PETJE AF VOOR SLIMME SINTERKLAAS-INHAKER COOLBLUE

PETJE AF VOOR SLIMME SINTERKLAAS-INHAKER COOLBLUE

In de rubriek Petje Af deelt Bijl PR complimenten uit aan een vakgenoot. Een spraakmakende campagne, concept of product dat zich onderscheidt door zijn relevantie, originaliteit of resultaat.  Deze keer is het de beurt aan Lizanne van Berghem, junior adviseur bij Bijl PR. Zij deelt complimenten uit aan Coolblue voor de campagne ‘Pay per Note’. Een slimme inhaker op de actualiteit.

Als er een bedrijf is wat zichzelf de koning der inhakers mag noemen in mijn ogen, is dat wel Coolblue. In 2015 is het hen al eens gelukt een viral inhaker te maken, waarin CEO Pieter Zwart aangaf Coolblue te verkopen voor een miljard. En niet zomaar een miljard, Pieter verkocht Coolblue voor 1 miljard pepernoten aan een wel heel geïnteresseerde koper. Iemand met de naam S. Klaas had wel interesse in het bedrijf. Wat in 2015 lukte, doet Coolblue nu nog eens dunnetjes over met ‘Pay per Note’.

©Coolblue

Inhakers bedenken is een kunst op zich. Timing is key, want je moet precies op het juiste moment een bericht of campagne lanceren die inhaakt op de actualiteit. Wat mij opvalt is dat dit vaak óf heel goed gaat, of faliekant mis. Waarom je als organisatie dat risico zou willen nemen? Omdat het ook veel kan opleveren. Actuele onderwerpen bevinden zich bij de consument in het actieve gedeelte van de hersenen. Ofwel, het onderwerp is top of mind. Wanneer je daar als merk op inhaakt, hebben consumenten meer aandacht voor de campagne en uiteindelijk het product of bedrijf.  

Pay per Note

Coolblue bewijst met hun nieuwste werk de kunst van het inhaken goed te beheersen. In een video die het bedrijf publiceerde op verschillende platformen, wekt ze met de mededeling ‘cryptisch nieuws’ de indruk vanaf nu ook cryptomunten te accepteren als betaalmiddel. Directeur Zwart geeft aan “vol in crypto te zitten en samen met het team developers een eigen crypto betaalwijze te hebben gebakken”. Deze creatie heeft de naam
‘Pay per Note’ en werkt aan de hand van gedichtserkenning. Nee, geen gezichtsherkenning. Er staat echt gedichtserkenning. Het idee: schrijf een gedicht bij een product dat je wil winnen voor jezelf of een ander en wie weet komen de Sint en Piet het cadeau bij je bezorgen.

Na al het crypto-nieuws en de ontstane ophef over gezichtsherkenning, is dit de perfecte manier om vorm te geven aan de jaarlijkse Sinterklaas campagne. En ik blijk niet de enige te zijn die dat vindt. De video is gedeeld op LinkedIn, Instagram, Facebook en YouTube. Met ruim 500.000 views verdeeld over de platforms, tientallen artikelen en veel positieve reacties is deze inhaker een regelrechte hit te noemen.

Knap staaltje inhaken

Mijn complimenten voor een inhaker die écht gebaseerd is op de actualiteit en vol zit met scherpe woordgrappen. Van gedichtserkenning tot het bakken van de nieuwe betaalmethode met een naam die verdacht veel lijkt op de traditionele pepernoot. Ik vind deze campagne van Coolblue slim, creatief en goed uitgevoerd. En daar neem ik mijn petje graag voor af.

1. Anders dan gebruikelijk
Wat ik vooral bijzonder vind, is dat de Sinterklaascampagnes van Coolblue altijd afwijken van het gebruikelijke. Ze doorbreken het verwachtingspatroon. Geen boekje met speciale kortingen of “Sinterklaas staat op het dak”- grappen. Nee, de inhakers worden tot in detail uitgewerkt en hebben altijd wel een connectie met een recente gebeurtenis die volledig buiten het thema Sinterklaas valt. Creativiteit gemengd met actualiteit en vooral veel lef, daar hou ik van.

2. Een herkenbaar gezicht
Al vanaf dag 1 is Pieter Zwart niet alleen CEO van Coolblue, maar ook het gezicht en de stem in álle communicatie-uitingen. En dat gaat verder dan een interview met de pers. Dat moet je maar durven. Niet alleen zakelijke beslissingen nemen, maar ook je stem en gezicht beschikbaar stellen voor een inhaker. Als ik Pieter zie, denk ik direct aan Coolblue.  

Kortom, dit is een campagne waar ik écht van onder de indruk ben. ‘Pay per Note’ is een knap staaltje inhaken. Het laat zien hoe je de actualiteit kunt gebruiken om je merk een boost te geven. Maar wees gewaarschuwd, want het maken van een goede inhaker is moeilijker dan je denkt.