PETJE AF VOOR INSTANTIE VOOR DIERENENWELZIJN UTRECHT DIE PROEFDIEREN TWEEDE LEVEN GEEFT
In de rubriek ‘Petje af’ deelt Bijl PR een compliment uit aan vakgenoten voor hun werk. Omdat het ons inspireert, we onder de indruk zijn van de behaalde resultaten of omdat het een mooi doel dient. We geven twee redenen waarom we vinden dat deze vakgenoten een compliment verdienen. Dit keer een compliment van Wesley van den Berg, projectmedewerker en mediawatcher bij Bijl PR, aan De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht voor de campagne rondom het adopteren van een ex-proefdier.
Ondanks dat er al jaren wordt gepleit voor minder dierproeven, neemt het aantal medische experimenten met dieren alleen maar toe. Nu is het zo dat honden en katten die gebruikt zijn voor proeven of experimenten, na afloop vaak een nieuw baasje krijgen. Bij kleinere ex-proefdieren, zoals muizen en ratten, gebeurt dit helaas veel minder. De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht wil hier verandering in brengen met de campagne ‘’Een tweede leven voor proefdieren’’.
De campagne: Een tweede leven voor kleine proefdieren
De campagne is vorig jaar gestart met een pilot om ook kleine proefdieren te herplaatsen. Al snel behaalde het Utrechtse initiatief landelijke, regionale en lokale media aandacht en begon het balletje te rollen op social media. Ook in de branche trok het de aandacht. Verschillende organisaties waaronder Animal Rights, de Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren en De Dierenbescherming bleken bereid om op andere manieren mee te denken en mee te werken. In een half jaar zijn er 156 muizen en 8 ratten herplaatst. Tegelijkertijd wordt er steeds meer gebruik gemaakt van alternatieven om medicatie te testen, zoals het printen van levend weefsel met een 3D-printer, waardoor er minder dierproeven nodig zijn.

Opkomen voor het welzijn van dieren én inspelen op de actualiteit
1. Opkomen voor het welzijn van dieren
Ik vind het een mooi initiatief, omdat (proef)dieren niet voor hun eigen welzijn kunnen opkomen. Daarom is het goed dat er bedrijven en instanties zijn die dat wél doen. Sinds deze campagne vorig jaar, zijn er verschillende initiatieven gestart om ex-proefdieren van een liefdevol huis te voorzien. Sinds kort kun je bijvoorbeeld via het bemiddelingsplatform Ik Zoek Baas van de Dierenbescherming ook op zoek gaan naar een ex-proefdier als huisdier.
2. Inspelen op actualiteit
Naast het mooie initiatief, is het ook nog eens heel relevant in deze huidige situatie. Het uitbreken van de coronacrisis en de oproep van de regering om zo veel mogelijk thuis te werken, heeft namelijk meer mensen er toe bewogen een dier in huis te nemen. Om te voorkomen dat mensen zich impulsief aanmelden als adoptant en vervolgens niet goed meer voor de dieren kunnen zorgen, wordt er door de initiatiefnemers vooraf een uitgebreide screening gedaan om te kijken of de adoptanten geschikt zijn. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Petje af!