Petje af voor Dille & Kamille die deuren sluit op Black Friday
In deze rubriek Petje Af bespreekt Bijl PR een spraakmakende campagne, concept of product dat zich onderscheidt. We nemen ons spreekwoordelijke petje af voor zijn relevantie, originaliteit of resultaat. Dit keer een compliment van Talitha Nöllen, communicatieadviseur, aan Dille & Kamille die zijn deuren gesloten houdt op Black Friday, als statement tegen de consumptiedrift op deze commerciële dag.
Sinds enkele jaren is Black Friday, afkomstig uit de Verenigde Staten, ook in Nederland een heuse hype. Veel grote en kleine winkeliers en webshops stunten met hun prijzen van Black Friday (25 november) tot en met Cyber Monday (28 november), of zelfs de hele week of maand. In de afgelopen jaren heeft dit geleid tot overvolle stadscentra, meterslange rijen in winkels en ook de webshops profiteren er aardig van. Deze prijzenstunt die aanmoedigt om nog meer te kopen krijgt ook steeds meer tegenstanders die claimen dat overconsumptie slecht is voor het milieu.
Green Friday
Steeds meer bedrijven sluiten zich tegenwoordig aan bij die tegenbeweging en proberen op de bewuste vrijdag juist iets duurzaams te initiëren. Zo kent IKEA al jaren ‘Bring Back Friday’ en doet Bever aan kledingreparaties op die dag. Veel andere winkelketens, zoals ANWB en Intratuin, hebben zich aangesloten bij ‘Green Friday‘, dat in 2018 door Trees for All en Dille & Kamille is gestart. Dille & Kamille zet echter in 2022 nog een stapje extra: Ze sluiten vandaag al hun winkels in Nederland, Duitsland en België én de webwinkel. Hun medewerkers doen die dag vrijwilligerswerk.

Statement met veel media-aandacht
Alle winkels sluiten, dat kun je met recht een duidelijk statement voor het milieu noemen. Eén dag alle omzet laten liggen, ten gunste van het milieu, bewijst hun oprechte betrokkenheid met het milieu. Voor veel winkels is deze periode – voor Sint en Kerst – hoogseizoen en wordt de grootste omzet nu gemaakt. Met deze actie geeft Dille & Kamille een signaal af dat ze het milieu belangrijker vinden dan de omzet. En dat overigens zonder grootse communicatiecampagnes. Wel heeft het aardig wat media-aandacht opgeleverd. Zo behaalden ze hiermee de voorpagina van het AD, een eervolle vermelding in een opiniestuk in Trouw en een interview met de commercieel directeur in De Nieuws BV.
Daadwerkelijk duurzame bedrijfsvoering
Veel bedrijven claimen duurzaam te ondernemen of aandacht te schenken aan het milieu, maar regelmatig is hier sprake van greenwashing. Wanneer bedrijven valse duurzaamheidsclaims doen om hun ‘groene imago’ op te poetsen, spreekt men van greenwashing. Dille & Kamille is echter een voorbeeld van hoe het wel moet. Duurzaamheid zit verweven in hun missie en visie en hun producten en bedrijfsvoering zijn dan ook zo duurzaam mogelijk. Dit alles kan de consument ook teruglezen in hun duurzaamheidsverslag. Op deze manier rijmt een winkelsluiting met het bedrijfs-DNA en versterken ‘woord en daad’ elkaar. En die oprechtheid vanuit de kern is tegenwoordig erg belangrijk. Een ‘vervuilend’ bedrijf dat ineens een groene actie op Black Friday zou doen, komt onoprecht over en zou kunnen rekenen op kritiek.
Al je commerciële praktijken voor een dag neerleggen in de drukste dagen voor de december-cadeaumaand, klinkt als een financieel risico. Toch geloof ik dat Dille & Kamille hier geen spijt van gaat krijgen. Het statement past bij hun imago en kernwaarden en deze actie draagt bij aan hun eerlijke en duurzame imago. En de massale media-aandacht die ze ervoor krijgen versterkt dit nog meer. Petje af dus!