Petje af voor artsenslaanalarm.nl over verslavende e-sigaret 

Petje af voor artsenslaanalarm.nl over verslavende e-sigaret 

In de rubriek Petje Af bespreekt Bijl PR een spraakmakende campagne, concept of product dat zich onderscheidt door zijn relevantie, originaliteit of resultaat. Dit keer een compliment van Netty Kros, communicatieadviseur, aan artsenslaanalarm.nl en hun campagne om de bewustwording omtrent de gevaren van vapen te vergroten. Het Trimbos Instituut, artsenfederatie KNMG en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF en Longfonds) slaan alarm over de verslavende e-sigaret en roepen ouders op het gesprek met hun kind aan te gaan over vapen. 

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat één op de vijf Nederlandse jongeren van 12 tot en met 25 jaar het afgelopen jaar weleens een e-sigaret heeft gebruikt, ook wel vapen genoemd. Volgens artsenslaanalarm.nl wordt dit door de industrie gepresenteerd, mede door de verschillende kleuren, smaakjes en zelfs lichtjes, als een minder schadelijk alternatief voor roken. Echter is vapen erg verslavend; één e-sigaret bevat vaak meer nicotine dan een heel pakje sigaretten. 

‘Laat vapen niet onbesproken’ 

De website artsenslaanalarm.nl bestaat al een paar jaar, dit jaar gaat de focus voornamelijk naar de gevaren van vapen. Sinds oktober 2023 worden ouders ingezet als influencers. In de nieuwste video, die voornamelijk via de website en socials onder de aandacht wordt gebracht, delen ouders hun zorgen over de gezondheid van hun kind en de onmacht die zij voelen. “Ze zitten aan mijn kind”, zegt een vader over de tabaksindustrie. Zijn zoon Sem kijkt vanuit zijn slaapkamer stiekem mee met het gesprek en hoort hoe zijn vader vertelt hoe hij hem betrapte op vapen. “Het ziet er niet eens uit alsof het iets gevaarlijks is ofzo, maar ondertussen wordt mijn kind van zo’n e-sigaret afhankelijk gemaakt”, zegt een moeder. Haar dochter, die ook in het geheim meekijkt, bevestigt dit: “Je bent je daar eerst helemaal niet bewust van, totdat je niet meer zonder kan.” 

Met ‘Laat vapen niet onbesproken’ wil artsenslaanalarm.nl ouders aanmoedigen het gesprek aan te gaan. Uit internationaal onderzoek blijkt namelijk dat Nederlandse kinderen veel steun ervaren van hun ouders. Ouders hebben immers, net als artsen, maar één doel en dat is hun kinderen beschermen en gezond houden. “Ze maken moedwillig mijn kind verslaafd”, zegt de vader van Sem geëmotioneerd. “Ik hou gewoon van hem, klaar. En, mijn kind is alles.” 

Door de ogen van ouders 

In deze nieuwste campagne is gekozen ouders een belangrijke rol te geven. Dat vind ik opvallend en ook treffend, omdat je nu door de ogen van ouders ervaart welke zorgen zij hebben over hun vapende kind(eren). Zij vertellen eerlijk over hoe zij zich ongerust maken en dat spreekt andere ouders en opvoeders aan. Dat zorgt voor herkenning en steun, omdat zij zich gesterkt voelen en niet alleen zijn in de onmacht die zij kunnen ervaren. Naar mijn mening een goede aanpak om vervolgens ouders en opvoeders ook tips en handvatten te geven om het gesprek te voeren met hun kind over de gevaren van vapen en hoe zij samen de strijd met de tabaksindustrie kunnen aangaan. 

Creators op TikTok 

Werken met influencers is artsenslaanalarm.nl niet onbekend. Begin dit jaar werd speciaal voor TikTok een video gemaakt waarin diverse artsen een oproep deden aan alle influencers: laat geen vapes meer zien in je video’s en verwijder bestaande content met e-sigaretten. En met succes! Het account van Artsenslaanalarm.nl was nieuw op TikTok, maar na drie weken had de video al ruim 3,5 miljoen views. Ongeveer de helft van de benaderde influencers beloofden nooit meer vapes te laten zien. Als bedankje deelden artsenslaanalarm.nl nog een mooie video.  

Lespakketten en gastlessen voor scholen 

Voor de nieuwste campagne van dit najaar is voor verschillende doelgroepen informatie verzameld en samengebracht, zodat ouders, jongeren, scholen en (zorg)professionals hier de juiste informatie en links naar bijvoorbeeld handige websites kunnen vinden. Dat vind ik een mooi initiatief waar blijkbaar enorme behoefte aan is. Scholen kunnen hierdoor bijvoorbeeld lespakketten en zelfs gratis gastlessen van artsen aanvragen. Via de link www.vapenjouwkeuze.nl is in een paar weken tijd het programma al bijna 3000 keer gedownload door docenten. Daarnaast zijn er ruim 250 gastlessen aangevraagd om vapen en de gevolgen daarvan onder de aandacht te brengen bij leerlingen. 

De samenwerking tussen diverse artsen, ziekenhuizen en betrokken patiëntenorganisaties vind ik een sterke combinatie. Ik vind het mooi om te zien hoe diverse organisaties en betrokkenen de handen ineenslaan om samen een maatschappelijk probleem meer onder de aandacht te brengen, bewustwording te creëren en aan te pakken. De manier waarop zij kennis en ervaring delen en hoe dit onder de aandacht wordt gebracht om zo samen de strijd aangaan met de tabaksindustrie verdient een petje af.