Partners abroad: in gesprek met Indiaas bureau Mavcomm Group
Van internationale projecten als Euregiorail tot klanten die in meerdere landen actief zijn zoals Thalys. Het werk van Bijl PR overstijgt vaak de landsgrenzen. Om onze klanten ook buiten Nederland te helpen hun verhaal te vertellen, schakelen we graag de hulp in van onze internationale collega’s van de Global Communications Alliance. Een wereldwijd netwerk van like-minded, onafhankelijke bureaus met gebundeld jaren ervaring in communicatie, pr en public affairs. In de blogreeks ‘Partners abroad’ gaan we met onze partners in gesprek over het vak. Wat kenmerkt communicatie en pr in Duitsland, India of Verenigd Koninkrijk? In de tweede editie reizen we af naar India. We gaan in gesprek met Anand Mahesh Talari, Managing Director van Mavcomm Group in India.
In een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, bekend van de Taj Mahal, haar kleurrijke cultuur en de heerlijke keuken, bevinden zich onze collega’s van full-service pr-bureau Mavcomm. Met twee kantoren in Mumbai en Delhi adviseren zij al meer dan 15 jaar bedrijven, merken en individuen over communicatie. Anand: “We zijn ondernemend, digitaal gedreven en werken nauw samen met klanten om hen te voorzien van uitgebreid strategisch advies om overtuigende verhalen op te stellen en te helpen deze via de meest relevante kanalen te verspreiden.”

Van het oude normaal naar het nieuwe vreemde
De pandemie heeft impact op de hele wereld. Ook in India veranderde de manier van werken. Anand is ervan overtuigd dat hybride werken het nieuwe normaal is: “Ik denk dat er een hybride model ontstaat. Een mix van het ‘oude normaal’ en het, inmiddels niet meer zo, ‘nieuwe vreemde’. Als er de afgelopen jaren iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat het meeste werk in ons vak net zo efficiënt, zo niet efficiënter, online kan worden gedaan. Met behulp van technologie en andere locatie-onafhankelijke oplossingen”, aldus Anand.
Het tegengaan van fake news
Een andere grote uitdaging waar we in ons vak mee te maken hebben is fake news. Net als onze Duitse collega Markus Hilse van Navos denkt Anand dat er een belangrijke rol voor ons als pr- en communicatieprofessionals is weggelegd in de bestrijding van nepnieuws: “Het is zeker een zorgwekkende trend en kan in sommige gevallen zeer schadelijk zijn. Hoewel er een wildgroei is aan fact-checking sites, bereiken deze helaas niet altijd alle mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan fake news.” Anand pleit voor samenwerkingen tussen overheid en sociale netwerken waarbij ze inzetten op het uitfilteren van fake news. Volgens hem is er een grootschalige bewustwordingscampagne nodig om te zorgen dat het grote publiek begrijpt dat nieuws niet altijd echt is. “Werk samen met vooraanstaande mediaorganisaties en help mensen fake news te herkennen. Er is veel educatie nodig op dit vlak, juist ook vanuit (sociale) media.”
Een blik op de toekomst
Over naar een vrolijker onderwerp. De toekomst! Wat zijn volgens onze Indiase collega de trends in het vakgebied en wat kunnen we verwachten in de aankomende jaren? Anand denkt dat public relations en public affairs steeds meer geïntegreerd zullen raken met andere vakgebieden zoals onderzoek en data-analyse, maar ook experts op het gebied van digital, video en voice-based content: “Een gezamenlijke aanpak van verschillende soorten deskundigen ontwikkelt zich uiteindelijk tot een uitgebreider pakket van diensten die wij als bureaus kunnen bieden.” Ook zien zij een steeds grotere rol weggelegd in artificial intelligence en machine learning voor communicatieprofessionals, onder meer voor het voorspellen van resultaten. Tot slot ziet Anand een shift in doelstellingen: “Het gaat steeds meer over het creëren van sociaal kapitaal en triggeren van gedragsverandering. De vraag is alleen nog vaak: hoe meet je dat?”
Communiceren met 22 verschillende talen en diverse achtergronden
India is in veel opzichten een heel ander land dan Nederland. Ook op gebied van pr en communicatie, vertelt Anand. De unieke manier waarop de politiek georganiseerd is én de diversiteit in de maatschappij maken het werk uitdagend. India heeft niet alleen 28 verschillende staten en acht zogeheten unieterritoria (bestuurlijke eenheden), maar kent ook nog eens 22 officiële talen. “De tradities, culturen, kunstvormen en talen zijn in iedere staat anders. Dit betekent hele diverse stakeholders en doelgroepen. We moeten altijd voorzichtig zijn in hoe we communiceren en ervoor waken dat we de taal gebruiken die onze doelgroep ook gebruikt.”

Het creëren van geluk
Ook aan Anand stelden we de vraag wat het beste advies is dat hij ooit van een collega-professional heeft gekregen. Een advies dat in zijn geval om meer gaat dan alleen communicatie: “Een collega zei me ooit: we houden ons in dit vak bezig met het creëren van geluk en aansturen op goed bestuur. Mijn perspectief op het vak, van alleen een strategische functie naar een meer holistische kijk op de impact die we maken, veranderde voorgoed door die woorden.” Een mooi advies om dit interview mee af te sluiten!