OUD-BIJLERS OP DE PRAATSTOEL: FLEUR DE BRUIJN

OUD-BIJLERS OP DE PRAATSTOEL: FLEUR DE BRUIJN

Het is jullie wellicht niet ontgaan. Bijl PR bestaat deze maand dertig jaar. Om deze mijlpaal te vieren hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen: ‘Oud-Bijlers op de praatstoel’. Hierin blikken we samen met Oud-Bijlers terug op hun tijd bij Bijl PR, maar we kijken vooral naar de toekomst. Hun eigen toekomst, de toekomst van het communicatievak en natuurlijk van Bijl PR. In aflevering twee gaat onze vliegende keep Amber Roelofs in gesprek met Fleur de Bruijn. Zij heeft ruim tien jaar als adviseur bij Bijl PR gewerkt.

“Ik weet nog goed dat ik hier werkte toen het bureau twaalf en een half jaar bestond. Dat vond ik toen al best lang. Dertig jaar is natuurlijk al helemaal een prestatie. Al die tijd is Bijl PR zelfstandig gebleven, dat vind ik echt heel knap,” vertelt Fleur. Zij is ruim tien jaar als adviseur werkzaam geweest bij Bijl PR. Ze heeft gewerkt voor uiteenlopende klanten en opdrachten, in afwisselende teams. “Mijn tijd bij Bijl PR was een gave tijd waarin ik voor hele mooie klanten heb gewerkt. Daarnaast was het ook een hele een gezellige tijd. Ruud heeft een gave om bijzondere mensen bij elkaar te brengen die dezelfde drijfveer hebben: goed werk leveren aan klanten. Tot slot was het heel leerzaam. Ik weet nog goed dat ik als jong spruitje bij Bijl PR binnen kwam en een jaar later mocht ik aan de slag als adviseur. Ik mocht leren van ervaren collega’s die hun sporen in het vak zeker al hadden verdiend. Dat was tof.’’

LIPSTICK PR

Na de leerzame tijd bij Bijl PR was het voor Fleur tijd voor de volgende stap. Ze startte acht jaar geleden haar eigen bureau LIPSTICK PR, een pr- en communicatie bureau. Positionering, strategie en ook de uitvoering houden haar druk bezig. Fleur werkt voornamelijk voor klanten in de zorg, in de reisbranche en voor diverse overheden. “Ik werk onder andere voor het Diabetesfonds als PR consultant, dat is een super leuke en mooie klus.”

Het belang van vertrouwen

Een belangrijke trend voor de toekomst van het vak is volgens Fleur de groei van het aantal stakeholders. “We krijgen steeds meer te maken met verschillende stakeholders. Het is belangrijk dat we hier rekening mee houden. Naar mijn mening wordt dit zeker door de groei van social media beïnvloed. Daarnaast zie je ook steeds meer dat mensen snel wantrouwend zijn. Het vertrouwen in wat organisaties zeggen is de laatste jaren erg afgenomen. Dat is wel iets waar we echt mee te maken hebben.”

De gedeelde waarheid

Volgens Fleur moeten wij ons als communicatieprofessionals hard maken voor het delen van de gedeelde waarheid. “Ik hoop dat er steeds meer stakeholders komen met kritische meningen. Het is belangrijk dat we met elkaar op zoek gaan naar de gedeelde waarheid. Het is de taak voor ons als communicatieadviseur om hier de leiding in te nemen en deze waarheid binnen organisaties te achterhalen. Op deze manier kunnen wij van daaruit ons vertrekpunt maken.”

Fleur is er van overtuigd Bijl PR nog lang blijft bestaan: “Ik hoop dat Ruud nog jarenlang zijn energie in Bijl PR blijft stoppen, maar ik zie ook dat er twee powervrouwen zijn opgestaan die hem kunnen opvolgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat helemaal goed gaat komen.” Fleur wil Ruud tot slot nog bedanken voor alle gave jaren die zij bij Bijl PR heeft meegemaakt, deze hebben veel voor haar betekend.