Nationale Klimaatweek niet te missen deze week!

Nationale Klimaatweek niet te missen deze week!

Vandaag gaat de derde editie van de Nationale Klimaatweek (NKW) 2023 alweer van start! Een week waarin burgers (Klimaatburgemeesters), bedrijven en organisaties (Klimaatsupporters) en gemeenten heel Nederland inspireren op het gebied van duurzamer leven, wonen en reizen. In totaal zijn er 245 Klimaatburgemeesters, 216 Klimaatsupporters en 81 gemeenten verspreid over Nederland die onderdeel zijn van de beweging van de NKW. Ook worden er zo’n 266 activiteiten gepland in het hele land variërend van zero waste wandelingen tot duurzame markten en coachingsessies. En stiekem ook heel leuk: we trappen de NKW af in ons eigen Rotterdam.

De afgelopen maanden hebben we weer hard gewerkt aan deze editie van de Nationale Klimaatweek, een project in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Uitgangspunt van de campagne: van overheid tot bedrijfsleven en van inwoners tot scholieren, iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland. We werkten wederom samen met creatief partner Campagne om van dit project een succes te maken.

Landelijke aftrap in Rotterdam

De week is vandaag officieel afgetrapt in Rotterdam door demissionair Minister van Economische Zaken en Klimaat Jetten samen met wethouder Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen en de Klimaatburgemeesters van Rotterdam in Oud-Mathenesse. Op uitnodiging van de zeer actieve Klimaatburgemeester Aïcha Raqibi is gekozen voor Rotterdam als locatie om de week af te trappen. Naast een officiële openingshandeling was er een ontbijt met bewoners die zich in de wijk actief inzetten voor een beter klimaat. Op een lokale klimaatmarkt konden bewoners advies krijgen over de verduurzaming van hun huis en wijk. Vele buurtbewoners, lokale organisaties en de gemeente hebben hard gewerkt om de minister een gevarieerd programma aan te bieden en te laten zien hoe Oud-Mathenesse samen optrekt om de wijk te verduurzamen. Een prachtig voorbeeld van lokale samenwerking in de NKW-spirit.

Groeiende beweging

We zijn enorm trots dat we ook deze derde editie hebben mogen organiseren. Wat drie jaar geleden aan de tekentafel begon met een idee om de Nationale Klimaatweek op de kaart te zetten, is nu een beweging die nog altijd groeit. Voornamelijk meer supporters en gemeenten sluiten zich aan. Daarnaast zetten alle Klimaatburgemeesters zich stuk voor stuk keihard in om waar zij kunnen in hun omgeving verandering teweeg te brengen. De komende week kun je, als het goed is, niet om de Nationale Klimaatweek heen. Met 266 activiteiten, interviews door het hele land heen en veel mooie content die we maken en delen, is de week niet te missen.

Multimedia aanpak

Net als voorgaande edities is de lokale aanpak een belangrijk middel bij het werven van nieuwe Klimaatburgemeesters en het delen van nieuws omtrent NKW. Samen met Campagne ontwikkelden we deze editie weer nieuwe contentformats om de NKW gedachte online en via socials tot leven te brengen en nog meer mensen te stimuleren en activeren tot klimaatvriendelijker gedrag. NKW2023.nl optimaliseerden we verder tot een strakkere website, die gebruiksvriendelijker is en waar we leuke content, interviews, video’s en inspiratie, op delen. Collega bureau Greenberry is onze partner hierbij. Content wordt door Initiative betaald ingezet om de werving van Klimaatburgemeesters te ondersteunen en de zichtbaarheid van NKW te vergroten en te groeien in volgers. Samen met NOISE zorgden we een goede aansluiting op de campagne Zet Ook De Knop Om.

Heel Nederland zet zich deze week in voor een beter klimaat. Wat doe jij? Ga naar nkw2023.nl voor inspiratie!