Lichtpuntjes in de duisternis: Petje af voor SIRE’s hoopvolle boodschap

Lichtpuntjes in de duisternis: Petje af voor SIRE’s hoopvolle boodschap

In de rubriek Petje Af bespreekt Bijl PR spraakmakende campagnes, concepten of producten die zich onderscheiden door hun relevantie, originaliteit of resultaat. Dit keer een compliment van Luna Zuijderwijk, communicatieadviseur bij Bijl PR, aan de campagne van SIRE genaamd ‘Vind je lichtpuntje en durf te hopen’. Deze campagne is gericht op het aanwakkeren van lichtpuntjes in de samenleving en het geven van hoop. In haar 120e campagne neemt Stichting Ideële Reclame Nederland (SIRE) het voortouw in het aanwakkeren van hoop in een samenleving die, volgens onderzoek van Ruigrok in opdracht van SIRE, steeds minder hoopvol is geworden. Met de campagne ‘Vind je lichtpuntje en durf te hopen‘, roept SIRE Nederlanders op om te ontdekken wat hen hoop geeft. Een indrukwekkende en relevante zet, gezien 62% van de Nederlanders in de afgelopen vijf jaar de hoop op een positieve toekomst heeft zien afnemen.

De noodzaak van hoop in een onzekere wereld

In een wereld waarin je geconfronteerd wordt met nieuws over oorlogen, klimaatverandering en criminaliteit, kan het gemakkelijk zijn de moed te verliezen. Uit het onderzoek blijkt dat 18% van de Nederlanders pessimistisch is over hun eigen toekomst. Juist in deze onzekere tijden is het essentieel om hoop te omarmen. Hoop stelt ons in staat om te reflecteren op wat werkelijk belangrijk is, geeft moed en maakt ons veerkrachtig. Daarom spoort SIRE in deze campagne aan om lichtpuntjes in het leven te ontdekken die hoop brengen. Het zijn die kleine sprankjes hoop die ons de kracht en energie geven om door te gaan.

De psychologische kracht

Emma Pleeging van Erasmus Happiness Economics Research Organisation, benadrukt dat hoop verder gaat dan slechts een vaag verlangen; het is eerder een krachtig instrument dat de mentale veerkracht bevordert en helpt bij het identificeren van persoonlijke waarden. Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog en emeritus-hoogleraar Universiteit Gent, voegt hieraan toe dat hoop de drijvende kracht is achter samenwerking en betrokkenheid bij het streven naar een betere toekomst, wat de weg opent naar positieve veranderingen in de samenleving. Ik kan me vinden in deze uitspraken. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat zelfs de kleinste gebaren van vriendelijkheid en positiviteit een groot verschil kunnen maken in iemands leven.

Tastbaar maken door lichtpuntjes

Het concept van ‘lichtpuntjes’, zoals bedacht door N=5, vormt een mooi antwoord op de uitdaging om hoop tastbaar te maken. Hoop is immers een persoonlijke en soms ontastbare emotie. Door lichtpuntjes te omarmen als inspirerende antwoorden, biedt de campagne niet alleen persoonlijke aanknopingspunten voor hoopvolle momenten, maar wijst ze ook de weg naar verhalen van anderen die als inspiratiebron kunnen dienen. In de campagnevideo worden onbekende Nederlanders ingezet om de boodschap toegankelijk te houden voor diverse doelgroepen. Daarnaast worden ook bekende Nederlanders ingezet tijdens de campagne om te laten zien dat ook zij wel eens moeilijkheden ervaren. In een inspirerende video-podcastserie worden verhalen gedeeld met bekende figuren als Louis van Gaal, Roxeanne Hazes en Ahmed Aboutaleb. Zij delen hun eigen lichtpuntjes en bronnen van hoop. Daarnaast deelt SIRE op de campagnepagina twaalf inspirerende tips om hoop te vergroten.

Mijn kijk op de campagne

Als communicatieprofessional ben ik zeer positief over de opzet van deze campagne. Het feit dat de campagne niet alleen aandacht vraagt voor het probleem, maar ook concrete handvatten biedt in de vorm van ‘lichtpuntjes’, met bijvoorbeeld de video-podcastserie, vind ik sterk. De inspirerende video-podcastserie vergroot de impact van de boodschap. Door zowel onbekende als bekende figuren als Louis van Gaal, Roxeanne Hazes, Ahmed Aboutaleb, Frank Lammers en Prinses Laurentien van Oranje te betrekken, vergroot de campagne haar bereik en laat zien dat iedereen moeilijkheden ervaart. Door verschillende mediakanalen in te zetten, bereik je meerdere doelgroepen, wordt de campagne op meerdere manieren gecommuniceerd en blijft de boodschap hangen door de kracht van herhaling. De campagne is overal te zien en te horen: TV, radio, bioscoop, buitenreclame, online, sociale media, Sire.nl en in dagbladen en tijdschriften.

Emotie is duidelijk zichtbaar in de campagnebeelden en dit speelt een krachtige rol in het overbrengen van de boodschap. Door een authentieke benadering wordt de boodschap eerlijk en transparant gecommuniceerd. Dit zie je ook terug in de eerlijke podcastverhalen van de bekende Nederlanders waar ze zich kwetsbaar opstellen. Als ik nog iets zou kunnen toevoegen aan deze campagne, dan zou ik het interactiever maken. Bijvoorbeeld, met het creëren van een online platform waar mensen hun eigen lichtpuntjes kunnen delen en met elkaar kunnen communiceren. Dit zou de campagne meer inclusief maken en een gevoel van gemeenschap opbouwen.

Al met al verdient SIRE een welgemeend ‘petje af’ voor haar moedige inzet om hoop te verspreiden in een samenleving die het hard nodig heeft. De campagne, doordrenkt van positiviteit en verbindende kracht, zal ongetwijfeld een blijvende impact hebben op de mentale veerkracht van velen. SIRE bewijst dat hoop niet slechts een abstract concept is, maar een krachtige motor voor verandering en een betere toekomst.