KNVB-PERSCONFERENTIE ZET AAN HET DENKEN

KNVB-PERSCONFERENTIE ZET AAN HET DENKEN

De ‘nu al historische persconferentie’ (aldus het AD) beheerst sinds gisteren het nieuws. De man die jarenlang voor Oranje en PSV succesvol ballen afweerde, had het duidelijk moeilijker met vragen die op hem werden afgevuurd. De publieke geseling van Hans van Breukelen leverde plaatsvervangende schaamte op. Wees gerust, ik ga hier geen voetbalanalyse maken. Bij mij rees alleen de vraag: wat was nou ook al weer het nut en het doel van een persconferentie?

De persconferentie als brenger van groot nieuws is eigenlijk een beetje achterhaald. Het stamt uit een pre-online tijdperk waarin een duidelijke scheidslijn bestond tussen journalisten en bedrijven/organisaties.
Anno 2017 is de persconferentie toch vooral bedoeld om zaken toe te lichten, het nieuws is immers vaak al lang online gebracht. Zo ook bij de KNVB. Dat Dick en Ruud aan de klus zouden beginnen, was immers al genoegzaam bekend.

Regie

Zelf organiseren wij ook af en toe persconferenties voor klanten (Onlangs nog in De Kuip, bij de presentatie van een nieuwe shirtsponsor. “Tatatatáá, en de sponsor is…. “ Geen wereldschokkend nieuws, maar in dit geval een mooi middel om aandacht te trekken). In mijn beleving is een belangrijk voordeel van een persconferentie dat je een grote mate van controle hebt over de communicatie. Je bepaalt immers zelf wat je gaat vertellen. Het publiek (lees: journalisten) wordt geacht te luisteren en daarna kunnen vragen worden gesteld. Of soms ook niet. Dat laatste gebeurt zelden. Tenzij je als organisator van de conferentie aangeeft dat je niets meer hebt toe te voegen aan je eerdere verhaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een politie persconferentie kort na een ramp.

Ceremoniemeester

Wanneer je wél vragen wilt beantwoorden, dan moet je dat natuurlijk goed voorbereiden. Ik hou niet van eindeloze Q&A’s, maar er is altijd een Top-10 aan vragen die je moeten kunnen pareren. Dat moet je oefenen.
Er is nog een voordeel van de persconferentie. De organisator (vaak de persvoorlichter) kan zich nadrukkelijk als regisseur opstellen. Hij/zij beslist over het aantal vragen, wie ze mag stellen en kan zelfs indien nodig de hele bijeenkomst afbreken: “We hebben niets meer toe te voegen”. Dat vinden journalisten vaak niet zo leuk, maar het is een machtsmiddel dat bij een persconferentie is toegestaan.

Voorbereiding

Al met al is de persconferentie als middel heel nuttig, maar dient het gepast te worden ingezet. Daarbij is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het doel, de boodschap en het gewenste resultaat. Een strakke voorbereiding is dus cruciaal, voor elke betrokkene, van spreker tot ceremoniemeester. Ik weet niet of dit bij de voetbalbond is gebeurd. Er zit ervaring genoeg; enkele oude rotten uit de journalistiek en ook Hans van Breukelen heeft wel eens een microfoon onder zijn neus gehad.
Ik vermoed dat de interne evaluatie in Zeist heel boeiend gaat zijn.