EERSTE EDITIE BURENGESPREK WEBINAR GROOT SUCCES

EERSTE EDITIE BURENGESPREK WEBINAR GROOT SUCCES

De naam ‘Burengesprek’ zegt het al, het gesprek of de dialoog aangaan. In dit geval gaat het om een gesprek tussen bedrijven in de (petro)chemie en havengebonden industrie in de Botlek en Europoort, omwonenden én overheid. Hoe ga je dit gesprek aan als fysieke bijeenkomsten niet mogelijk zijn? Juist ja, via een webinar. Op woensdag 31 maart organiseerden wij de allereerste editie van het ‘Burengesprek Botlek Europoort’ webinar. Met als resultaat: een grote (online) opkomst en veel interactie met de doelgroep.

In Rozenburg (lang zelfstandig, nu onderdeel van de gemeente Rotterdam) bestond al meer dan 20 jaar de Klankbordgroep Rozenburg. Bijl PR kreeg de opdracht deze dialoog een nieuwe eigentijdse vorm te geven en het werkgebied te verbreden naar alle gemeenten in Botlek en Europoort. Het resultaat is inmiddels al een tijdje zichtbaar: Burengesprek Botlek Europoort. We creëerden de website, zetten de social media kanalen op en verzorgen nu dagelijks de content en webcare. Maar, het werd tijd voor het échte gesprek.

Samen met Denk producties toverden we Borrelbar Florijn, voorheen La Buvette, om tot een echte talkshowstudio aan de Coolsingel. Hartje centrum, waar de trams en Rotterdammers ons passeerden, maakten we ons klaar om live te gaan om 19.00 uur.

Ready, set, go

Onze eigen host, Ruud Bijl, startte de eerste editie samen met Freddy Koetse, werkzaam bij Air Products en een van de initiatiefnemers van de stichting Burengesprek Botlek Europoort. Vervolgens schoven Ann Geens, managing director Ducor en Luc Kersten, managing director Kemira, aan om te praten over een duurzame toekomst, van plastic korrels tot besparing van energiegebruik. Casparus Hensen, hoofd meldkamer bij DCMR en Erik van der Linden, beleidsadviseur bij de Veiligheidsregio Rotterdam, volgden. Vragen die onder andere beantwoord werden: “Is de veiligheid tijdens corona gewaarborgd?” en “Zijn er meer of ander soort klachten binnengekomen het afgelopen jaar?”. Tussentijds werd er overgeschakeld naar de moderator, onze eigen Sophia Weavers, om ook vragen van de kijkers te beantwoorden. Natuurlijk werden alle coronamaatregelen in acht genomen, dus iedere spreker schoof aan een schone tafel aan.

Freddy Koetse reageert na afloop enthousiast: “Ik ben erg trots op waar wij nu na twee jaar staan. Er is iets van de grond gekomen, daar ben ik blij mee. De dialoog met de bewoners is zo belangrijk, daarom vind ik het heel mooi dat wij dit online alsnog konden laten doorgaan. We zijn er alleen nog niet, wat mij betreft zijn er nog veel meer bedrijven en belanghebbenden die zich bij Burengesprek Botlek Europoort zouden moeten aansluiten.”

Vragen stroomden binnen

Het doel van dit webinar was een open en constructief gesprek voeren tussen bedrijven en omwonenden. Dat is ook precies waar Burengesprek Botlek Europoort voor staat: door met elkaar te praten, ideeën te delen, vragen te stellen en informatie te bundelen over veilig werken en wonen houden we het gebied rondom de Botlek en Europoort leefbaar en veilig. Nu en in de toekomst. En dat is gelukt. Tientallen bewoners namen deel en de vragen bleven binnen stromen.

Sophia Weavers, verantwoordelijk voor het account: “Met het opgerichte platform geven we bedrijven en omwonenden een stem, zowel op de website als social media kanalen.Tijdens het webinar vond de dialoog ook écht plaats. Ontzettend tof om te zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurde. Samen met Denk producties hebben we een mooie bijeenkomst neergezet, er was veel aandacht en de omwonenden waren betrokken. We zijn stiekem best wel trots op het resultaat. Op naar de volgende!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar het webinar? Bekijk hem hier.