BRAVO NIKE!
Hoe ver ga je als merk om een statement te maken? Of wat moet je doen om in een klap heel veel aandacht te krijgen? Nike liet deze week bij de lancering van hun nieuwe campagne zien hoe je dat doet. Het gezicht van hun nieuwe Just do it campagne is Colin Kaepernick.
Een jubileumcampagne, want de slogan bestaat dertig jaar. Colin Kaepernick is de American football-speler die knielde tijdens het Amerikaanse volkslied, als protest tegen racisme en het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Kaepernick kwam vervolgens niet meer aan de bak als speler. En ook president Trump was zwaar beledigd door de actie. Nike kiest dus juist Colin als het nieuwe gezicht. Gewaagd, om meerdere redenen, want Nike is ook sponsor is van de NFL, de bond die Kaepernick eruit gooide.
Een statement, een brutale zet. Ik hou ervan. Nike is niet bang een statement te maken. Just do it zullen ze gedacht hebben. Het is wel te hopen dat ze het oprecht menen en niet alleen voor alle aandacht gaan.
Believe in something
Om onderscheidend te zijn als merk, moet je iets anders doen dan de rest. Dat kan bijvoorbeeld door de manier waarop je diensten en producten aanbiedt, vormgeving en design. Of door ergens een mening over te hebben en iets bij te willen dragen aan de wereld. Consumenten verwachten van een merk en een bedrijf dat ze een plek innemen in de samenleving en verantwoord bezig zijn met bedrijfsvoering en productie. Kleding gemaakt door kinderhanden stuit op verzet, Hamsterbollies gemaakt met plastic bolletjes leveren kritiek op. Voorbeelden genoeg. Een product of dienst moet in de eerste plaats goed zijn. Daarnaast kies je een merk omdat je er gevoel bij hebt.
Briljant
Ik vind het een briljante actie, vooral omdat de sportwereld over het algemeen vrij conservatief en behoudend is. Tuurlijk, de sportfabrikant neemt een risico. #Nikeboycott levert op social media wat boze posts en tweets op van verbrande schoenen en uitgeknipte logo’s. De aandelen Nike staan in de min. Maar ik verwacht dat dit van korte duur is. Nike mikt op een nieuwe generatie jongeren die ze aan zich willen binden. Jongeren die zich druk maken over zaken als bijvoorbeeld gelijke rechten. Ik hoop nogmaals dat het ze niet alleen om de aandacht te doen is. Je kan als merk wel inpakken wanneer blijkt dat je niet authentiek bent. Als iets slecht is voor je reputatie is het dingen te roepen waar je niet achter staat. De tijd zal het leren.
Tot die tijd, alle lof voor de swoosh!