Bouwen aan vertrouwen in pensioen(fondsen)

Bouwen aan vertrouwen in pensioen(fondsen)

Nederland heeft al jaren het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat werd recent weer bevestigd in een internationaal onderzoek van Mercer en het CFA Institute. Daar mogen we trots op zijn. Pensioen is alleen niet iets waar de meeste mensen zich dagelijks in verdiepen. Het is voor velen letterlijk en figuurlijk ‘ver weg’ en kan ook nog wel eens lastig te begrijpen zijn. De Pensioenfederatie wil dit veranderen en vooral een positieve bijdrage leveren. Door kennis te delen, misvattingen weg te nemen en te bouwen aan het vertrouwen in pensioen(fondsen) in Nederland. Bijl PR ondersteunt de Pensioenfederatie hierbij.

Bouwen aan Vertrouwen

Pensioen is voor velen letterlijk en figuurlijk ‘ver weg’ en kan ook nog wel eens lastig te begrijpen zijn. Daarbij komt dat Nederlanders niet zo veel vertrouwen hebben in pensioenfondsen. Daar wil de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van bijna alle 170 Nederlandse pensioenfondsen, iets aan doen. In totaal bouwen bijna zes miljoen werknemers via hun werkgever pensioen op bij een pensioenfonds. Goede kans dat ook jouw inkomen voor later daar beheerd wordt. Niet onbelangrijk dus. En tegelijkertijd de aanleiding voor de Pensioenfederatie actie te ondernemen. Sinds 2022 werken we aan een campagne voor de Pensioenfederatie, met als doel: bouwen aan het vertrouwen in pensioenfondsen, het pensioenstelsel en de uitvoering ervan. Bijl PR bedacht de strategie en vroeg partnerbureau Campagne dit in een concept uit te werken.

Misverstanden ontkrachten, kennis delen

De volgende feiten zijn voor jou misschien vanzelfsprekend, maar dat geldt niet voor iedereen: Je krijgt levenslang pensioen. Ook als je 115 wordt. Ook hoeven we je niet uit te leggen dat je meestal veel meer pensioen krijgt dan je hebt ingelegd. Toch?

We bouwen aan vertrouwen door misverstanden te ontkrachten, kennis te delen en pensioenfondsen een gezicht te geven. De campagne bevat zowel earned, owned en paid media-elementen. Daarmee versterken we boodschappen via diverse kanalen.

Pensioen is voor veel mensen een ver-van-het-bed show. Niet heel gek natuurlijk, want over het algemeen krijgen mensen rond hun 67e pas pensioen. Hoeveel pensioen je krijgt en hoe dat opgebouwd is, vereist een bepaalde basiskennis van het pensioenstelsel. Oh, en wat doet een pensioenfonds eigenlijk? In de campagne staan we stil bij dit soort vragen. Met steeds het doel om te bouwen aan het vertrouwen.

Onderdelen van de campagne:

  • Een van de eerste acties was de lancering van de website pensioenfondsen.nl. Daar behandelen we onder andere veel gestelde vragen aan pensioenfondsen.
  • Tegelijkertijd starten we een social media campagne waarin we regelmatig wist-je-datjes posten en misvattingen ontkrachten.
  • Naast het delen van content op social media werken we ook nauw samen met influencers die in gesprek gaan met hun gepensioneerde opa’s en oma’s. Dit draagt bij aan de mix van kanalen en middelen om boodschappen ook bij de jongere doelgroep te laten landen.
  • Via video-verhalen van (medewerkers van) pensioenfondsen, gepensioneerden, werkenden en oud-werknemers brengen geven we mensen en pensioenfondsen een gezicht.
  • Verder delen we onderzoeksresultaten over Nederlanders en de mate waarin zij zich bezighouden met pensioen. Bij de doorvertaling van boodschappen kiezen we voor middelen die ons helpen onderwerpen eenvoudig en duidelijk over te brengen, bijvoorbeeld infographics. 

Campagne bereikt miljoenen Nederlanders

Via talloze contactmomenten hebben we de meerwaarde van pensioenfondsen laten zien en ‘pensioen’ eenvoudig uitgelegd. We hebben het gesprek over een inkomen voor later dichterbij gebracht aan de hand van praktijkvoorbeelden, kennisdeling en het ontkrachten van misverstanden.

Alleen al in 2023 bereikten we met de campagne 4,3 miljoen mensen, realiseerden we 13 miljoen vertoningen van campagne-uitingen en behaalden we 43.000 kliks naar de website pensioenfondsen.nl. Posts op social media leidden tot zo’n 1000 contactmomenten met mensen met vragen en opmerkingen over pensioen.

In 2024 zetten we de samenwerking met de Pensioenfederatie voort en werken we verder aan bouwen aan vertrouwen. We handhaven onze aanpak met het ontkrachten van misverstanden, het delen van kennis en geven nog meer pensioenfondsen een gezicht. We zien volop kansen in bijvoorbeeld het (nog meer) delen van data en kennis vanuit de Pensioenfederatie, onderzoek en intensievere samenwerking met pensioenfondsen.

Melvin Voskuijl, adviseur bij Bijl PR: “Ik zeg het vaak. Werken bij een pr bureau is interessant, omdat je kennis maakt met verschillende bedrijven en organisaties. Je komt in aanraking met onderwerpen die verder bij je vandaan staan of soms heel dichtbij. Ook al duurt mijn pensioen nog even, werken voor de Pensioenfederatie is heel leerzaam. Bovendien is het goed te zien dat we zoveel mensen weten te bereiken met de campagne. Ook aan de hoeveelheid reacties op social media is zichtbaar dat de campagne iets losmaakt. Zo brengen we het gesprek over een ‘inkomen voor later’ iets dichterbij.”

Meer weten over pensioen? Check dan pensioenfondsen.nl of kijk eens op mijnpensioenoverzicht.nl.