BIJL PR INSPIREERT HEEL NEDERLAND TIJDENS DE NATIONALE KLIMAATWEEK

BIJL PR INSPIREERT HEEL NEDERLAND TIJDENS DE NATIONALE KLIMAATWEEK

Vandaag is de allereerste Nationale Klimaatweek (#NKW) afgesloten. De week (die startte op 28 oktober) vond plaats onder aanvoering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor de Nationale Klimaatweek werkten we samen met Campagne. Gezamenlijk inspireerden en motiveerden we tijdens de week iedereen in Nederland iets te gaan doen voor een beter klimaat. Ook zelf lieten wij ons van onze groene kant zien en organiseerden we de interne Klimaatweekchallenge waar we de Bijlers uitdaagden om acht dagen duurzame keuzes te maken.

Klimaatburgemeesters als lokale helden

Eerder vertelden we al over onze aanpak. Een duurzaam voorstel dat beloofde Nederlanders op alle niveaus te bereiken: zowel lokaal, regionaal als nationaal met een concept dat over de jaren heen doorontwikkeld kan worden. Om mensen in beweging te krijgen zochten we afgelopen zomer naar Klimaatburgemeesters. Mensen die door het aanpassen van hun leefstijl zich op een positieve manier inzetten voor het klimaat en hun inspirerende verhaal met anderen wilden delen. We stuurden alle lokale en regionale media een op maat gemaakt persbericht om onze zoektocht onder de aandacht te brengen. En met succes! Er verschenen maar liefst 340 publicaties voorafgaand aan de Nationale Klimaatweek en als gevolg meldden zich 142 Klimaatburgemeesters.

De aftrap

Op de allereerste dag van de Nationale Klimaatweek deelden we het Klimaatverhaal weer met een op maat gemaakt persbericht per gemeente van de Klimaatburgemeester. In lokale en regionale media, in print, op de radio en zelfs op TV, werden Klimaatburgemeesters door het hele land geïnterviewd.  

Naast deze lokale berichten (in totaal hebben we er 598 verstuurd!) werd de Nationale Klimaatweek ook in Den Haag afgetrapt. Terwijl de Tweede Kamer werd geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het klimaatbeleid, was de jongste Klimaatburgemeester van het land ook in Den Haag. Valerie van Aalst (8) uit Renkum, Gelderland, mocht de speciaal gemaakte officiële Nationale Klimaatweekvlag hijsen bij de Hofvijver. Het hijsen van deze vlag markeerde de start van de week.

Niet alleen burgers

Naast de verhalen van Klimaatburgemeesters hebben maar liefst 67 organisaties zich aangesloten als Klimaatsupporter. Zij ondersteunen het belang van de Nationale Klimaatweek en organiseerden tijdens de week activiteiten om meer aandacht voor het onderwerp te vragen. Van de luchtvaart tot de voedingsindustrie en van hypotheken tot onderwijs, er sloten Klimaatsupporters aan uit allerlei sectoren.

De mooiste voorbeelden uitgelicht

Het Rotterdamse communicatiebureau Campagne, onze partner in dit project, was verantwoordelijk voor het creëren van toffe foto en videoformats die gedeeld werden op de kanalen van ‘Iedereen Doet Wat’. Klimaatsupporters werden geïnterviewd voor de rubriek ‘Klimaat BV’, Klimaatburgemeesters kwamen aan het woord in video’s en veel gehoorde stellingen werden bevestigd of ontkracht in ‘Dat is zo… toch?’.  Aanvullend interviewde onze tekstschrijver deze organisaties en mensen voor het uitgebreide verhaal dat op de site van Iedereen Doet Wat te lezen is. Alle content werd in verschillende formats op de socials en website van Iedereen Doet Wat gedeeld.

Helen Taylor, projectmanager: ‘We hebben gekozen voor een lokale en regionale strategie voor de Nationale Klimaatweek. Door de spotlight te zetten op mensen en organisaties uit de eigen gemeente, laten we echt zien wat er in het land gebeurt op het gebied van klimaat. En dit sprak media ook aan. Onze ervaring met het op maat benaderen van vooral lokale media betaalt zich weer uit. Het was een fijne samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Campagne. Gezamenlijk hebben we van deze allereerste Nationale Klimaatweek een succes gemaakt en daarmee hopelijk een mooie basis gelegd voor die van volgend jaar!’