ANDERS HERDENKEN IN 2021: OP DE DAM, IN DE AUTO OF THUIS VOOR DE BUIS

ANDERS HERDENKEN IN 2021: OP DE DAM, IN DE AUTO OF THUIS VOOR DE BUIS

Ieder jaar vormen zij op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking het erecouloir op De Dam in Amsterdam: 60 veteranen, jong, oud, man, vrouw. Allemaal staan zij daar met een persoonlijke reden en eigen verhaal. Een bijzonder moment, waar velen van hen naar toe leven. Zo ook de veteranen die dit jaar de erehaag zouden vormen. Helaas maakt Covid19 het dit jaar voor de tweede keer op rij onmogelijk fysiek bijeen te komen tijdens de Nationale Dodenherdenking. We creëerden samen met het Nederlands Veteraneninstituut een aanpak waarin deze verhalen van veteranen tóch verteld konden worden. Van mini-docu tot bijzondere muzikale samenwerking en van lokale berichten tot landelijke televisie.

De Nationale Herdenking op 4 mei ging niet door zoals we gewend waren, zonder publiek, zonder erehaag. Maar, hoe zorg je ervoor dat de veteranen die daar zouden staan toch op een veilige manier een eerbetoon kunnen brengen? En hun verhalen over vrijheid en het belang van herdenken toch gedeeld worden? Samen met onze klant het Nederlands Veteraneninstituut en Kaliber creëerden we opnieuw het online erecouloir. Na een eerste online variant vorig jaar, delen dit jaar 25 verschillende veteranen in de online erehaag hun persoonlijke verhalen, motivatie, ervaringen en levenslessen als het gaat over leven in vrijheid.

Elk jaar zetten we de leden van het erecouloir in de schijnwerpers door hun verhalen te delen in beeld en tekst. Dat deden we ook dit jaar, maar dan net even anders als voorgaande jaren. Een selectie van veteranen die dit jaar de erehaag zouden vormen brengen we met zijn of haar eigen verhaal op verschillende manieren onder de aandacht van het Nederlands publiek. Via landelijke media, via op maat gemaakte persberichten in lokale en regionale media in de woonplaatsen van de veteranen, maar ook via bijzondere videoportretten en social media. Dit jaar introduceren we twee nieuwe aspecten binnen de pr-campagne: Minidocumentaire en influencercampagne.

Mini-docu

Een bijzonder verhaal is dat van veteranen én vader en zoon Aad (58) en Gert Nieveen (35). Dit jaar volgden wij hen – in samenwerking met 356 Media – op weg naar Nationale Herdenking, in een driedelige minidocumentaire. Beiden met een eigen verhaal en motivatie, maar met gezamenlijk respect en kameraadschap, vertellen zij tijdens de voorbereidingen naar 4 mei over herdenken en vrijheid. En de bijzondere waarde om dit als vader en zoon samen te kunnen doen. Dit levert een indrukwekkend verhaal op.   

Om het bijzondere verhaal van Aad en Gert onder de aandacht te brengen bij een breed publiek, zetten we in op een succesvolle combinatie van owned, earned en paid media. Van de eigen mediakanalen van het Nederlands Veteraneninstituut, persberichtgeving en interviews in zowel landelijke als lokale media tot ingekochte videoruimte in landelijke media.

Influencers en veteranen: de gemene deler

Met onze media-aanpak bereiken we een groot deel van het Nederlands publiek. Tegelijk vraagt een deel van de doelgroep om een aanvullende aanpak. Juist voor de jongere generatie, voor wie opgroeien in vrijheid meer vanzelfsprekend lijkt, is het belangrijk de waarde van vrijheid en de rol van veteranen daarin te duiden. Daarom lanceren we dit jaar voor het eerst een samenwerking met influencers binnen de pr-campagne. We koppelen verschillende influencers aan veteranen in een gesprek over veteraan zijn, over vrijheid en over herdenken. Een belangrijk vliegwiel voor deze gesprekken is de gemene deler: een specifieke passie of interesse die veteraan en influencer delen. Zo ging Mark Schadenberg, slaapexpert en zelf ook veteraan, samen met veteraan Theo Schriks op pad voor een mooie wandeling langs begraafplaats Uden. De Nagelkerkjes en veteraan Hans Droppert kookten samen op de camping. En muzikaal duo BENR dook samen met veteraan Dennis Kroon de studio in om op een muzikale wijze het gesprek te voeren over vrijheid en herdenken.

Waardering, erkenning en respect

Op alle fronten hebben de veteranen de aandacht gekregen die ze verdienen.

  • In lokale en regionale media behaalden we meer dan 40 publicaties rond 4 en 5 mei in print, online en RTV.
  • Met de bijzondere mini-docu van Aad en Gert Nieveen wekten we zelfs de interesse van landelijk media. Hart van Nederland volgden ook beide veteranen in aanloop naar de Nationale Herdenking. De video’s werden de eerste dagen al meer dan een half miljoen keer bekeken. Ook Dennis Kroon was te zien bij WNL.
  • De bijzondere samenwerking van veteraan Dennis Kroon en muzikaal duo BENR leverde een bijzonder gesprek, maar ook een prachtige cover van ‘Omarm me’ op. Dat gaf niet alleen ons kippenvel, maar dat werd ook door de radiomakers van 100%NL gewaardeerd. Op Bevrijdingsdag mochten de drie dit nummer live in de studio zingen.

‘’Sommige verhalen raken je meer dan andere. Dit zijn van die verhalen. Dat veteranen hun persoonlijke ervaringen en verhalen met ons en Nederland delen, voelt als een eer. Dat is het mooie van pr. De geweldige aandacht in media is de kroon op dit werk. Het belang van herdenken en stilstaan bij de waarde van leven in vrijheid is weer onder de aandacht gebracht. De hartverwarmende reacties van veteranen ontvangen is ontzettend mooi. Dat wij kunnen bijdragen aan meer waardering, erkenning en respect voor onze veteranen is waardevol. Want dit verdienen ze zo,‘’ aldus Lisa van den Eijk, verantwoordelijk voor dit account.