Zelfstandig lopen met een dwarslaesie

Zelfstandig kunnen lopen is voor mensen met een dwarslaesie weer een stap dichterbij. Project MARCH presenteerde deze zomer (2018) een nieuw en verbeterd exoskelet, de MARCH III. Dit motorische harnas maakt het voor mensen met een dwarslaesie mogelijk weer te staan en lopen. Jaarlijks zet een nieuwe groep studenten van de TU Delft zijn studie een jaar on hold om geheel vrijwillig mee te werken aan het ontwikkelen van een nieuw en verbeterd exoskelet. Van ontwerp tot de bouw van het daadwerkelijke prototype. Daarbij staat co-creatie centraal; het team werkt nauw samen met een piloot; de man of vrouw met een dwarslaesie die het exoskelet bestuurt. Dit studiejaar werd voor het derde jaar op rij aan het exoskelet gewerkt. Bijl PR ondersteunt, uiteraard pro bono, Project MARCH in haar pr-activiteiten om aandacht te creëren voor het bijzondere project.

In de MARCH III zijn veel verbeteringen aangebracht die bijdragen aan de dagelijkse bruikbaarheid en aan het comfort. Zo is er een enkelgewricht toegevoegd, dat nu een op- en neerwaartse beweging kan maken. Dit maakt het voor de gebruiker mogelijk een (flauwe) helling op- en aflopen. Ook zijn er meer variaties mogelijk in de stapgrootte. Een belangrijke stap op weg naar zelfstandig gebruik voor mensen met een dwarslaesie. En daarmee ook op weg naar toekomst waarin rolstoelen uit het straatbeeld verdwijnen.

The Reveal
Medio augustus presenteerden de studenten van de TU Delft de MARCH lll aan het grote publiek. Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, onthulde het exoskelet door het podium op te lopen en zo het motorische harnas te demonstreren. Op de dag van de onthulling krijgt het project veel landelijke aandacht van onder andere ANP, de Telegraaf, NU.nl, Hart van Nederland en Laat op eén.

In september vindt de internationale Cybathlon plaats. De ultieme test voor het nieuwe prototype exoskelet. In deze wedstrijd gaan piloten in exoskeletten van verschillende internationale teams de strijd met elkaar aan. De nieuwste prototypes worden in tijdraces uitgedaagd zo snel mogelijk dagelijkse handelingen zoals opstaan en traplopen succesvol te voltooien.

Terug naar overzicht