Veteranenlezing 2018: relaties onder vuur

Jaarlijks organiseren Het Veteraneninstituut en het Nationaal Comité Veteranendag een Veteranenlezing. Met als doel kennis delen over veteranen en de publieke waardering voor veteranen stimuleren. Tijdens de achtste editie, die plaatsvond op maandag 5 november, van de lezing stond het thuisfront van de veteranen centraal.

Relaties onder vuur. Samen aan zet.
Voor het eerst deed het Veteraneninstituut onderzoek naar het thuisfront van veteranen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat zij – net zo goed als de veteraan zelf – behoefte hebben aan waardering en steun. Het thuisfront voelt zich wel gewaardeerd en gesteund door de veteranen en door de directe omgeving, maar veel minder door de samenleving, media, Defensie en het Veteraneninstituut. Recent publiek opinieonderzoek vertelt ons dat ongeveer 63% van de Nederlanders van mening is dat het thuisfront openlijk erkenning en waardering verdient.

In samenwerking met het Veteraneninstituut, Vuurrood en 356 media ontwikkelden we een campagne waarin we, in aanloop naar de Veteranenlezing, aandacht hebben gevraagd voor het gesprek tussen het thuisfront en de veteranen. Ook lieten we zien dat het thuisfront meer is dan alleen partner en familie: het kan iedereen zijn. In films openden we het gesprek tussen de veteraan en het thuisfront (partner, moeder en vrienden) en via media deelden we deze verhalen.

Resultaat
De achtste editie van de veteranenlezing was uitverkocht en de films zorgden ervoor dat het thema onder de veteranen én het publiek aandacht heeft gekregen én krijgt.

Terug naar overzicht

De Klant

Delen