PROMISES CAMPAGNE MAAKT VOORDELEN FUSIE DUIDELIJK

PROMISES CAMPAGNE MAAKT VOORDELEN FUSIE DUIDELIJK

Klant T-Mobile Nederland

Nominaties Sabre Awards 2019, European Excellence Awards 2019

T-Mobile Nederland en Tele2 willen de opinie van besluitnemers en beïnvloeders over hun samensmelting veranderen van twijfelend naar positief. Ze roepen daarbij de hulp in van Bijl PR. Bij de Europese Commissie en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bestaat het idee dat deze fusie de concurrentie op de Nederlandse markt sterk zou verminderen. T-Mobile Nederland vindt echter dat zij ook na het samengaan de markt zullen blijven uitdagen. Het niveau van concurrentie zal ongekend hoog blijven. Aan ons de taak om dat duidelijk te maken.

STRATEGIE EN AANPAK

We bedenken de Promises-campagne, bedoeld om de voordelen van de voorgenomen fusie tussen T-Mobile Nederland en Tele2 concreet te maken en te laten zien aan politici, beïnvloeders, media en uiteindelijk ook het grote publiek. Het doel was om de mening van de besluitvormers over de fusie, de Europese Commissie, te veranderen van twijfelachtig naar positief.

Het idee om duizenden pagina’s aan officiële documenten terug te brengen tot vijf heldere beloften aan de Nederlandse consument bleek een geniale zet. We lieten hiermee zien dat de fusie de concurrentie op de markt niet zou verminderen en belangrijke voordelen zou opleveren voor de consument en het bedrijfsleven.

Femina Dolfsma
Hoofd Corporate Communicatie bij T-Mobile Nederland

 

BELOFTEN AAN DE NEDERLANDSE CONSUMENT

Vijf beloften staan centraal in de campagne, de ‘promises’. Ze zijn gebaseerd op het feit dat T-Mobile Nederland gelooft dat de Nederlandse consument juist meer concurrentie verdient op de telecom markt. Deze wordt tot dan toe namelijk door twee kolossen bepaald, KPN en VodafoneZiggo. De fusie tussen T-Mobile Nederland en Tele2 kan deze duopolie bevechten.

De vijf beloften:

  1. T-Mobile Nederland zal als eerste 5G in heel Nederland lanceren
  2. T-Mobile Nederland zal een eigen glasvezelnetwerk uitrollen en de komende drie jaar de prijzen voor internet niet verhogen, met uitzondering van inflatie
  3. T-Mobile Nederland levert nog drie jaar lang ongelimiteerde data van Tele2 voor maximaal 25 euro;
  4. T-Mobile Nederland belooft haar klanten contractvrijheid door ook maandelijks opzegbare contracten te introduceren;
  5. T-Mobile Nederland zorgt dat 100Mbps breedband snelheid voor iedereen beschikbaar komt om daarmee de digitale verschillen in Nederland glad te strijken.

BLOEDSERIEUZE PLANNEN

In de uitwerking van elke belofte zoals we die presenteerden zat een kwinkslag verborgen, om met een vleugje humor aan te tonen dat de andere partijen op de markt lui en weinig concurrerend zijn. Maar we lieten ook zien dat T-Mobile Nederland en Tele2 bloedserieus waren, door paginagrote advertenties te plaatsen in de landelijke dagbladen. Daarin kondigden we publiekelijk aan dat we de telecommarkt wilden opschudden.

Om ons plan in de aandacht te houden gedurende een langere periode, maakten we gebruik van een geïntegreerde communicatie strategie om alle verschillende doelgroepen te bereiken.  We organiseerden een opzienbarend event in het zicht van het parlement, organiseerden persbijeenkomsten voor relevante journalisten, verstuurden persberichten en deelden video’s, advertenties en berichten online en op social media.

Intern zorgden we dat medewerkers van de fuserende bedrijven goed geïnformeerd en geënthousiasmeerd zijn over de campagne.

RESULTAAT

De fusie vindt plaats. Mede dankzij onze campagne. In de toestemmingsmotivatie van de Europese commissie wordt de Promises campagne een ‘game changer’ genoemd. Ook al is de campagne niet per se gericht op consumenten, 30% van alle consumenten tussen 18 en 64 jaar gaf aan de campagne gezien te hebben en er positief tegenover te staan. Politici en journalisten schrijven positief over de voorgenomen samenvoeging.

Fusie gaat door

JA

Publicaties in (sociale) media

3.846

Bereik

87 miljoen

De Promises-campagne was een geweldig en dynamisch project om te doen. Zij aan zij met een enorm gedreven opdrachtgever en superleuk team. Er stond ons een flinke uitdaging te wachten: groot, imposant én intensief. Leuk als je dan uiteindelijk ook succes behaalt en de fusie werkelijkheid ziet worden!

Ruud Bijl
Ruud Bijl
Strateeg/oprichter