HARTSLAG VAN HET LEGIOEN REDT LEVENS

HARTSLAG VAN HET LEGIOEN REDT LEVENS

Klant Hartstichting

Partners Triple Double, Feyenoord, Opel

Awards Dutch PR Award, Zilveren Effie, Sabre Award

Tijdige reanimatie met inzet van een AED vergroot de overlevingskans enorm bij een hartstilstand. Wie binnen zes minuten gereanimeerd wordt, heeft de grootste kans op overleving. Om dit te kunnen realiseren zijn voldoende burgerhulpverleners nodig.

De Hartstichting vroeg Bijl PR om zoveel vrijwilligers te vinden die kunnen reanimeren zodat 1% van de Nederlanders zich heeft aangemeld als burgerhulpverlener. Voldoende vrijwilligers zijn nodig als onderdeel van een 6-minutenzone waarin ook voldoende AED’s beschikbaar zijn en er een landelijk oproepsysteem actief is.

STRATEGIE EN AANPAK

Een gezond hart voel je niet. Met onze campagne Hartslag van het Legioen maken we mensen bewust van de risico’s bij een hartstilstand en van het cruciale belang van snelle hulp binnen 6 minuten. En vooral ook dat ze zélf iets kunnen doen om die risico’s te verkleinen door zich aan te melden als burgerhulpverlener. Onze aanpak laat zien wat spanning kan doen met een hart en waarom het belangrijk is snel te reageren. We maken daarbij gebruik van bekende figuren die het goede voorbeeld geven en een reanimatietraining volgen. Door regelmatig te communiceren via een multi-channel aanpak, houden we het onderwerp top of mind en bereiken we een grote doelgroep regelmatig.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Snelle reanimatie vergroot de overlevingskans enorm. Deze kansen zijn enorm verbeterd. In de jaren ‘90 was de overleving nog 9%, inmiddels is dit bijna 25%. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal burgerhulpverleners en de inzet van AED’s.

Floris Italianer
Directeur Hartstichting

MASSALE LIVE HARTSLAGMETING

Samen met Triple Double bedachten we de campagne Hartslag van het Legioen, als onderdeel van de meerjarige campagne om meer burgerhulpverleners te werven. Na de aankondiging dat Opel en Feyenoord de Hartstichting gaan helpen bij het werven van vrijwilligers doet de Feyenoord-selectie een reanimatietraining. Hierna organiseren we een massale live hartslagmeting tijdens de klassieker Feyenoord – Ajax. We brengen letterlijk in beeld wat de spanning van de wedstrijd doet met de supporters en hun hartslag. De resultaten delen we met de media, die zelf overigens ook in de gelegenheid worden gesteld om te meten wat een spannende wedstrijd doet met je hartslag.

 

MET DANK AAN BURGERHULP-VERLENERS

In de media vragen we aandacht voor de noodzaak van meer burgerhulpverleners die kunnen reanimeren. We communiceren voortdurend over aantallen burgerhulpverleners, zowel het tekort eraan als de groei ervan in Rotterdam en het hele land. Per provincie vragen we aandacht door de cijfers per gemeente en provincie te communiceren en brengen we de voortgang in reanimatie in beeld door de jaren heen. Ook delen we mooie verhalen van burgerhulpverleners, over hun redenen en ervaringen.

Om door te pakken op het succes van Hartslag van het legioen vragen we in de maanden daarna in de media opnieuw aandacht voor de noodzaak van meer burgerhulpverleners die kunnen reanimeren. Zo organiseren we een massale reanimatietraining in De Kuip voor zo’n 1000 mensen. We blijven communiceren over de cijfers per gemeente en provincie en over de voortgang in reanimatie door de jaren heen. Tenslotte delen we mooie verhalen van burgerhulpverleners over hun redenen en ervaringen.

RESULTAAT

  • Hartslag van het Legioen is onderdeel van een drie jaar durende campagne voor de Hartstichting om meer vrijwilligers te werven. De teller liep in drie jaar op van 68.000 naar 170.000 burgerhulpverleners;
  • Nederland is het eerste land ter wereld met een dergelijk landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners;
  • Een bereik van 10 miljoen mensen met de Hartslag voor het Legioen campagne.

RESULTAAT

Aantal burgerhulpverleners

68.000 tot 170.000

Mediabereik

10 miljoen

Als Feyenoord-supporter werd ik natuurlijk heel gelukkig van deze campagne die we voor de Hartstichting bedachten. Maar ook het resultaat is letterlijk hartverwarmend. Nieuwe vrijwilligers betekent ook dat het aantal slachtoffers van een hartstilstand zal afnemen. Het commentaar van de jury van de Dutch PR award sprak voor zich: Alles aan deze campagne klopte.

Marjoleine van Klaveren
Marjoleine van Klaveren
Adviseur/Partner