Pikpraat

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat 84% van de Rotterdamse vrouwen te maken heeft gehad met seksuele straatintimidatie. Onder seksuele straatintimidatie verstaan we sissen, nafluiten, het maken van ongewenste opmerkingen, gebaren of aanrakingen. Met name in het centrum zijn er veel klachten. 81% loopt zo snel mogelijk door, doen alsof ze aan het bellen zijn of negeren het. Slechts 5% van de vrouwen meldt seksuele straatintimidatie, vooral omdat ze bang zijn voor de reactie van de daders. De gemeente Rotterdam accepteert deze situatie niet langer en heeft een gestructureerde aanpak om de stad veiliger te maken voor vrouwen.

Achtergrond
De gemeente Rotterdam, lanceerde in december 2017 de door Bijl PR en reclamebureau Vuurrood bedachte campagne ‘Pikpraat van straat’ tegen seksuele straatintimidatie in Rotterdam. Deze campagne biedt vrouwen de mogelijkheid om via de zogenaamde StopApp te melden als ze seksueel geïntimideerd worden. De app biedt vrouwen een eenvoudig handelingsperspectief. Op een veilige en anonieme manier kan er met één klik een melding gemaakt worden van de locatie waar zij seksueel geïntimideerd worden. Melden kan ook via de website www.stoppikpraat.nl. De gemeente gebruikt die meldingen om daders te lokaliseren, actief aan te spreken en in een later stadium te beboeten. Zover bekend is dit voor het eerst dat vrouwen een echt ‘wapen’ wordt geboden tegen seksuele straatintimidatie.

Resultaten
Seksuele straatintimidatie is een maatschappelijk probleem. Met de campagne ‘Pikpraat van straat’ willen we uiteindelijk uitkomen bij gedragsverandering van zowel slachtoffer als dader. Door de StopApp proberen we vrouwen te empoweren om dit gedrag niet langer te accepteren én door mannen aan te spreken om hun onacceptabele gedrag. PIKPRAAT MOET VAN STRAAT!

Op de dag van lancering krijgt de campagne enorm veel media-aandacht van onder andere NOSRTL NieuwsHart van NederlandNU.nlAlgemeen Dagbladde TelegraafPowNedRTV RijnmondOpen Rotterdam.

In een week tijd is de StopApp door 1500 Rotterdamse vrouwen gedownload en zijn er 500 meldingen gemaakt van seksuele straatintimidatie.

Terug naar overzicht

De Klant

Delen