SPRAAKMAKENDE CAMPAGNE LEVERT RUIM 2700 NIEUWE PLEEGOUDERS OP

SPRAAKMAKENDE CAMPAGNE LEVERT RUIM 2700 NIEUWE PLEEGOUDERS OP

Klant Pleegzorg Nederland

Partner DEARDAN & Friends

Award Sabre Award

Pleegzorg Nederland luidt de noodklok. Er is een schreeuwend tekort aan pleegouders. Bevriend bureau DEARDAN & Friends ontwikkelde een campagneconcept en vroeg Bijl PR de campagnestart onder de aandacht te brengen in de earned media. Doel: 3.500 nieuwe pleegouders vinden.

STRATEGIE EN AANPAK

Vlak voor de Week van de Pleegzorg sturen we een persbericht uit met cijfers die laten zien hoe nijpend het tekort aan pleegouders in Nederland is. Om een goede match te maken en kinderen een nieuw thuis te bieden, zijn jaarlijks 3.500 nieuwe pleegouders nodig. Vorig jaar waren dat er al duizend te weinig. En dat terwijl het aantal kinderen in pleegzorg groeit en de instroom van nieuwe pleegouders daalt. Die cijfers laten we ook per provincie uitzoeken om regionaal de urgentie aan te tonen. De pers nodigen we uit om de aftrap van de campagne bij te wonen.

De campagne start tijdens De Week van de Pleegzorg met een in het oog springende actie, bedacht door DEARDAN & Friends. We nodigen media uit op Utrecht Centraal, waar een levensgrote rode doos staat. Vanuit de doos kijkt een kind (acteur) door een raampje naar buiten om in contact te komen met voorbijgangers. Een indringend beeld om te fotograferen of filmen. We laten twee pleegouders de pers te woord staan: Esther Overweter (woordvoerder Pleegzorg Nederland) en ambassadeur Gijs Staverman (radiomaker én pleegouder).

IEDEREEN KAN PLEEGOUDER WORDEN

In de campagne laten we zien hoe het leven van kinderen én pleegouders verrijkt wordt door pleegzorg. En dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Ook tantes, opa’s en oma’s, alleenstaande vaders of moeders, homostellen en buurvrouwen kunnen pleegouder worden. We bieden pers de mogelijkheid om mensen te interviewen die ervaring hebben met pleegzorg.

Met de campagne wilden we de beeldvorming rond pleegzorg veranderen. Het idee bestond dat een pleeggezin een traditionele vorm moet hebben, met een man als vader en een vrouw als moeder. Maar wij wilden duidelijk maken dat iedereen pleegouder kan worden. De aandacht was gigantisch, we waren er gewoon beduusd van. We hoopten natuurlijk vooral dat het tot meer aanmeldingen zou leiden voor nieuwe pleegouders, en de eerste resultaten waren bemoedigend. Uiteindelijk kwamen er 2778 nieuwe pleeggezinnen bij in 2019, mede door de campagne.

Janette Reukers
Landelijk voorlichter Pleegzorg Nederland

MASSALE AANDACHT IN MEDIA

De campagne genereert massale aandacht voor Open je Wereld. RTL Nieuws en het NOS Journaal berichten er diverse keren over, net als het AD, NRC, Telegraaf, regionale kranten, Radio 1 Journaal, BNR, 3FM, Linda, Jeugdjournaal, Hart van Nederland, Shownieuws, Beau en diverse andere media.

De chemistry met Bijl PR was er vanaf dag één. We delen dezelfde ethos, commitment en bevlogenheid. Bijl stelde niet alleen de juiste vragen, maar kwam met intelligente oplossingen en toonde hart voor de zaak. Door onze campagnestrategie en creativiteit te koppelen aan de insights en de pr-kracht van Bijl hebben we pleegzorg in een nieuw daglicht op de sociale agenda gezet. Daar zijn we trots op!

Danny en Irene
DEARDAN & Friends

RESULTAAT

Informatieaanvragen

10.300

Nieuwe pleegouders

2.778

Nieuw thuis voor kinderen

700

Mediabereik

17,5 miljoen

Als moeder van twee kinderen raakt een campagne als deze mij natuurlijk. Het is prachtig dat we een award hebben gewonnen, maar wat echt telt is dat we een nieuw thuis voor zoveel kinderen hebben kunnen realiseren.

Marjoleine van Klaveren
Marjoleine van Klaveren
Adviseur/Partner