VETERANEN VERTELLEN HET VERHAAL VAN DE VRIJHEID

VETERANEN VERTELLEN HET VERHAAL VAN DE VRIJHEID

Klant het Nederlands Veteraneninstituut

Partners 356 Media en Vuurrood

Nominaties European Excellence Award, Sabre Award

Bij het woord veteraan denken veel mensen aan een oude man met een blauwe blazer en een rij medailles op zijn borst. Veteranen zijn echter mannen én vrouwen, jong én oud, die zijn uitgezonden door de Nederlandse overheid over de hele wereld; of ze nu met pensioen zijn, een geheel andere carrière kozen of nog steeds in actieve dienst zijn.

Het Nederlands Veteraneninstituut biedt zorg en ondersteuning aan veteranen en hun thuisfront en streeft naar meer kennis, maatschappelijke bewustwording over en waardering voor de veteraan. Op verzoek van het instituut ging Bijl PR hiermee aan de slag. De afgelopen jaren vestigden we op verschillende manieren de aandacht op de Nederlandse veteranen en de thematische activiteiten van het Nederlands Veteraneninstituut. Het Nederlandse publiek kreeg hierdoor meer kennis over en waardering voor de veteranen en het werk van het instituut.

STRATEGIE EN AANPAK

We bedenken een strategie waarin de mens en het verhaal achter het uniform centraal staan. De verhalen van de veteranen laten namelijk op geheel eigen, authentieke wijze zien en voelen, waar het Nederlands Veteraneninstituut voor staat. En wat ze Nederland wil meegeven. Onze focus ligt daarbij vooral op owned en earned media.

Voor een ​​maximale impact kiezen we voor een strategie en aanpak waarin we richten op zowel landelijke als regionale media. We brengen de verhalen in tekst en beeld naar het Nederlands publiek: van het indrukwekkende relaas van een bekende veteraan op televisie, tot het verhaal in het lokale huis-aan-huis-blad over die jongen waar je nog bij in de klas hebt gezeten. Hun verhalen vertellen de veteranen zelf, bijvoorbeeld in video’s waarin ze  (in samenwerking met 365 Media) de stereotypen onderuit worden gehaald, nuances worden aangebracht en de waarde van vrijheid wordt geduid. Deze verhalen delen we via kanalen als print, social media, online artikelen, evenementen en ontmoetingen. Voor evenementen ontwikkelen we concepten met specifieke thema’s, waarbij we de passende verhalen zoeken.

De samenwerking met Bijl PR is echt een samenwerking. Wij als klant, met alle inhoud en expertise over veteranen, sparren samen met Bijl hoe we onze boodschappen zo goed mogelijk kunnen verpakken en communiceren. Daarbij zijn we allebei open, eerlijk en enthousiast. Dit resulteert al een aantal jaren in goede en mooie acties, evenementen en campagnes.

Nelleke Rienstra
Hoofd Communicatie en Marketing het Nederlands Veteraneninstituut

VRIJHEID, POWERED BY VETERANEN

Een indrukwekkend jaarlijks terugkerend evenement is het Erecouloir op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking. We kennen allemaal de erehaag op de Dam, maar weinig mensen weten wie die mensen zijn, die daar de eregroet brengen. Laat staat waaróm zij daar staan. Bijl PR zet elk jaar de leden van het erecouloir in de schijnwerpers door hun verhalen te delen in beeld en tekst. Dit vloeit voort uit de campagne Vrijheid, Powered by Veteranen, die Bijl PR samen met Vuurrood ontwikkelde en die de basis legt voor een steeds terugkerend pr-traject rondom 4 en 5 mei. Vrijheid, Powered by Veteranen heeft als doel om te laten zien hoe veteranen hebben bijgedragen aan onze vrijheid en hoe zij deze nog steeds doorgeven.

Jaarlijks organiseren het Nederlands Veteraneninstituut en het Nationaal Comité Veteranendag verschillende events, zoals de Veteranenlezing. Bijl PR ondersteunt bij de organisatie van het event en de communicatie rondom het gekozen thema. Thema’s waren bijvoorbeeld het thuisfront of het stereotype beeld van de vrouwelijke veteraan. In aanloop naar de officiële uitnodiging laden we het thema van de Veteranenlezing in film, foto en verhalen, en nodigen we mensen alvast uit de lezing bij te wonen. Andere events waarvoor Bijl PR aandacht genereert zijn onder meer speeddates met veteranen tijdens Bevrijdingsdag en de communicatie en pr rondom een WO2-bijeenkomst waarbij meer dan 100 veteranen aanwezig waren.

RESULTAAT

Onze gecombineerde inspanningen hebben de afgelopen jaren geresulteerd in veel aandacht voor de veteranen en hun indringende verhalen. Dit heeft bijgedragen (en draagt nog steeds bij) aan meer aandacht en maatschappelijke bewustwording over en waardering voor de veteranen. En rekent bovendien af met bestaande stereotypes over de veteraan.

RESULTAAT

PUBLICATIES

150+

VIDEO KIJKERS

730.000+

Wat het werken met het Nederlands Veteraneninstituut zo bijzonder maakt, zijn de mensen die je ontmoet. Pr draait om verhalen delen. En laat dat nu juist ook de kern zijn van wat we hier doen. Eerlijk en zonder opsmuk vertellen veteranen verhalen die er toe doen, die je raken. Een samenwerking die goed past in onze gezamenlijke maatschappelijke visie. Een plezier om aan te werken.

Sophia Weavers
Sophia Weavers
Adviseur/Partner